autor:

narcisa costea

» » , Borsuri si Ciorbe, Retete de Craciun

Ciorba radauteana - original

Autor: narcisa costea (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 02 ianuarie 2011
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Pentru ca sunt din Radauti,m-am gandit sa pun o reteta originala de ciorba radauteana,vazand cat de mult s-a transformat aceasta ciorba in diferite borsuri si altele...istoria ei incepe asa: O doamna bucatar foarte renumita aici la noi,avand un restaurant,a fost rugata de catre sotul sau, sa inlocuiasca ciorba de burta cu altceva,fiindca aceasta nu-i placea.Asa s-a creat ciorba radauteana,care de fapt este ciorba de burta inlocuind burta cu piept de pui. ea nu are ce cauta taitei,gogosari,bors si se face din piept nu din pulpe,carnea trebuie sa fie alba si taiata cubulete!!!


preparare:


Intr-o oala de 4 litri se pune la fiert carnea impreuna cu sarea si legumele.


Se spumeaza si se fierbe la foc mic.


Se scoate carnea cand e gata fiarta,dar nu foarte tare sa nu se desprinda de pe oase,altfel ea se sfarama si nu o mai putem taia bine.Deci inlaturam pielea si oasele si taiem carnea cubulete(ca sa iasa bine cubuletele taiem carnea invers sensului de crestere).


Completam supa cu apa cca trei sferturi din oala,si punem condimentele.Galbenusele le batem cu un pic de sare,smantana si faina.Daca aceasta crema este prea groasa o subtiem cu apa rece.


1 morcov il radem si il prajim pana isi schimba culoarea il punem in tifon si-l lasam in oala doar sa dea culoare ciorbei.


Turnam crema cand supa clocoteste si dam focul la mic pentru cca 10 min.Condimantam dupa gust.


Supa se serveste la masa fierbinte in care adaugam 1 lingura de otet si 1 lingurita de mujdei(usturoi).


Se serveste cu ardel iute.

  • Reteta testata de 5 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • danny02

    danny02 (Chef de cuisine):

    Mi-a iesit foarte buna!

  • Fara foto

    luci (Maestru bucatar):

    Am pregatit aceasta reteta , e delicioasa, doar ca eu am mai adaugat si o lingura de ardei rosu macinat, in rest am adaugat toate ingradientele din reteta. Multumesc pentru sursa de inspiratie.

  • Tăut_Lăcrimioara

    Tăut_Lăcrimioara (Bucatar sef):

    foarte buna dar sunt curioasa eu am pus un pui intreg si mi-a iesit la fel de buna. de ce nu pulpe nu sunt tot arne de pui? In plus pieptul noua nu ne place ca e cam fibros(scuze termenul dar nu stiu cum sa ma exprim) mai degraba pulpe. si de ce otet? MAtusa mea lucreaza la restaurant radautean bucatareasa de multi ani si ea nu pune otet

    • Ioana_Cozac

      Ioana_Cozac (Bucatar sef):

      foarte buna...

    • Fara foto

      adi (Maestru bucatar):

      Reteta originala nu este asa.Ingredientele sunt bune , dar la fiert se pune o gaina de "tara", intreaga , eviscerata (si penita:-) ). Dupa ce a fiert se dezoseaza toata carnea de pe gaina si se toaca. Inainte de dres se mai adauga feliute de carnati afumati sau Kaizer de casa -sunculita afumata. Pentru servit se mai pune gogosar in otet (joulien), morcovul taiat rondele si frunza verde de pantrujel tocat (ori ce fel de mancare trebuie sa aiba minimul trei culori la servire)

  • Afiseaza mai multe comentarii
  • 32 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Zahariea Nicusor Petronela , 11 octombrie 2014

    Legumele le lasam,le punem intregi,le tocam,le pasam sau...?

  • Fara foto

    Strat Constantin , 01 septembrie 2014

    Doar nu este crema de legume..hai sa fim seriosi

  • Fara foto

    Strat Constantin , 01 septembrie 2014

    Si eu am făcut dar nu cu legume pasate

    • Fara foto

      Ghita Si Claudia X , 08 iulie 2014

      ati innebunit cu faceboocul asta nu mai poate intra omul nicaie ca nu te lasa pana nu dai likee dea dreptul o nebunie

    • Fara foto

      Macovei Doinița , 23 aprilie 2014

      daca intre timp nu a ratacit reteta :))

    • Fara foto

      Catalin Jim Diana , 26 februarie 2014

      Eu nu ma omor cu ciorbe/supe, pe asta, cu galuste si de perisoare mănânc , asa de 10-15 ori pe an :)

    • Fara foto

      Otea Sebastian , 25 februarie 2014

      Stiu ca am facut si eu... dar prefer supele crema..

    • Fara foto

      Catalin Jim Diana , 25 februarie 2014

      Da-mi adresa de mail sa iti trimit. Nu pun pe fb poze cu ciorbe ;)

    • Fara foto

      Otea Sebastian , 25 februarie 2014

      pai pune poza cu ce ai facut, nu poze de pe site-uri... sa vedem daca arata bine si a ta..

    • Fara foto

      Catalin Jim Diana , 25 februarie 2014

      A iesit perfecta!!!

    • Fara foto

      Laurentiu Tureac , 05 ianuarie 2014

      Ciorba radauteana originala o face doar doamna care a inventat-o

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 28 noiembrie 2013

      Cea mai buna ciorba radauteana !

    • Fara foto

      Eu Andrei , 05 noiembrie 2013

      Fara ciusca intr-o ciorba moldoveneasca :))

    • Fara foto

      Roua Save , 31 octombrie 2013

      cea mai buna ciorba!

    • Fara foto

      r , 30 septembrie 2013

      ...Draga Lacramioara aia e reteta de ciorba radauteana , Daca tu vrei sa iasa tauteana ..fa-o cum vrei tu !!

    • Fara foto

      Dutu Gabriel Ioan , 31 august 2013

      Ardel ? Acum chiar cred ca esti din zona ... :-)

    • Fara foto

      Carmen Nusa , 26 august 2013

      daca se face see you knor nu mai mananc supa la national.

    • Fara foto

      Eleonora Palea , 17 august 2013

      Cand ne intoarcem acasa ma autoinvit la tine la o ciorba sper ca ma primesti .multumesc.

    • Fara foto

      Eleonora Palea , 17 august 2013

      Pofta buna draga Catalina.

    • Fara foto

      Luciana Magurean , 17 august 2013

      recunosc ca am gresit,dar taxele postale au fost prea mari!Cand o sa vii pe acasa am sa ti-o predau la zi!!!!

    • Fara foto

      Catalina Dancos , 17 august 2013

      asa fac si eu ciorba radauteana, este f.bune.

    • Fara foto

      Catalina Dancos , 17 august 2013

      nu mi-ai trimis arhiva,o sa fii penalizata

    • Fara foto

      Catalina Dancos , 17 august 2013

      da tu Luciana si mie imi place ciorba radauteana,te pup,ce mai faceti?

    • Fara foto

      Luciana Magurean , 17 august 2013

      Foarte gustoasa ciorba! Am facut-o de cateva ori si familia a fost incantata!

    • Fara foto

      Craita Matei , 01 august 2013

      am savurat o asemenea minune de ciorba pe plaiurile Dornelor la pensiunea VALURILE BISTRITEI.

    • Fara foto

      Maria (Maestru bucatar) , 12 noiembrie 2012

      Cred ca vorbesti de Doamna Cornelia din Radauti, pacat ca nu ne spui si noua numele restaurantului,putina reclama nu strica!

    • Fara foto

      Diana (Bucatar) , 28 iunie 2011

      Nu ai scris ce ai facut cu legumele...

    • Stefana

      Stefana (Chef de cuisine) , 08 ianuarie 2011

      Este EXCELENTAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • mimi

      mimi (Chef de cuisine) , 05 ianuarie 2011

      Nu stiu cat de originala e dar mai bine zic sa nu subliniem noi original ...fiecare are varianta lui cu un ingredient in s-au in- ara destul de bine in imagine ciorba .

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 03 ianuarie 2011

      Bună şi după sărbători!

    • costy1969

      costy1969 (Chef de cuisine) , 03 ianuarie 2011

      nu pot sa zic nimic de rau reteta este buna,prefer sa nu folosesc faina la dres. au mai fost retete de ciorba radauteana postate anterior la care autorii au afirmat ca este 100% originala.unde este adevarul?care este adevarata reteta de cirba radauteana?

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 03 ianuarie 2011

      O ciorbita de nota 10 cu *****.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h 30 min

324 voturi

Ingrediente

  • 2 piepturi de gaina cu os si piele
  • 2 morcovi
  • 1 telina
  • 1 patrunjel radacina
  • sare,piper
  • condimente gaina(knorr,delikat)
  • 3-4 galbenuse
  • 5 linguri faina alba
  • 400gr smantana grasa(de la tara)
  • otet si mujdei de usturoi pentru servit

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de narcisa costea

Gogosari si conopida in otet

Baitul se pune la fiert. Conopida se desface buchetele si se pune o jumatate de ora in apa cu sare. Gogosarii

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Conserve si muraturi

Chiftelute din dovlecei cu branza

Dovleceii se curata de coaja si se rad pe razatoarea mare,la fel cartoful si ceapa. Usturoiul

6 voturi    1 comentariu
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Sufleu de conopida cu branza

Punem conopida rupta buchetele intr-o oala cu un pic de sare si o lasam 10 minute, apoi o clatim

3 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Zahariea Nicusor Petronela

Legumele le lasam,le punem intregi,le tocam,le pasam sau...?

Ti-a placut? Da-o mai departe!
coca cola

Adauga cate un ingredient* pe rand si vei gasi retetele dorite pentru cei dragi.
* adauga pe rand si apasa butonul "adauga" dupa fiecare ingredient



Adauga reteta
Retete
din Borsuri si Ciorbe
Supa crema de dovleac cu praz si cartofi

Supa crema de dovleac cu praz si cartofi

Dovleacul se curata de coaja, se indeparteaza semintele si se taie felii mici. Se pune dovleacul feliat intr-o tava tapetata cu hartie

2 voturi    2 comentarii
1h
Borsuri si Ciorbe
Ciorba taraneasca cu carne de porc si legume

Ciorba taraneasca cu carne de porc si legume

Carnea se spala, se portioneaza si se pune la fiert intr-o oala cu 2 litri de apa si cu putina sare. In primele minute de fiert se spumeaza.

24 voturi    22 comentarii
1h 30 min
Borsuri si Ciorbe