autor:

Fara foto

» » , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse

Gogosi de post cu dulceata

Autor: Clementina Stanciu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 25 mai 2007
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Se cerne faina intr-un castron, in mijlocul ei se face o adancitura si acolo se toarna plamadeala facuta din drojdia sfaramata, frecata cu zahar, cu 3 linguri faina si cu 100 ml apa calduta.


Se presara plamadeala cu putina faina si se acopera vasul cu un servet mai gros. Vasul se pune intr-un loc mai cald. Dupa ce plamadeala a crescut, se adauga in vas apa calduta si se amesteca pentru a cuprinde toata faina.


Se pun sarea, zaharul vanilat, coaja de lamaie si romul si se framanta un aluat potrivit de tare.


Se lasa aluatul la dospit, cel putin 30 de minute, acoperit, in loc cald. Din aluat se intinde pe masa de lucru o foaie care sa aiba grosimea de 0,5 cm. Pe jumatate din foaie se pun din loc in loc, cu o lingura, gramajoare de dulceata. Intre acestea trebuie sa fie o distanta de 10 cm cel putin. Jumatatea de foaie cu dulceata se acopera cu cealalta jumatate de foaie.


Se preseaza cu degetele foaia de deasupra peste cea de jos, printre gramajoarele de dulceata. Cu ajutorul unui pahar de vin se decupeaza apoi gogosile, avand grija ca dulceata sa fie plasata in mijlocul gogosii, nu la margine.


Se apasa marginile aluatului, pe locul taieturii, ca sa se prinda bine si sa nu se desfaca la prajit.


Se lasa gogosile 15-20 de minute la crescut, pe masa de lucru, si apoi se prajesc intr-o tigaie in care s-a pus mai mult ulei. Daca se prajesc in tigaie cu ulei putin, gogosile nu cresc frumos.


Se presara pe deasupra cu zahar praf cat sunt calde inca.

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Marian Schiopu , 09 martie 2014

    Mujdei cu peste. Delicios!!!

  • Fara foto

    Floarea Sava , 09 martie 2014

    delicioase !!!!!!!!!

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2010

    Foate bună reţetă şi explicită!

Dificultate

Redusa

Timp

30 min

88 voturi

Ingrediente

  • 1 kg faina de grau
  • 4-5 linguri zahar
  • 1 cubulet mic de drojdie (40 g)
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 1 lingurita esenta de rom
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 100 g zahar praf
  • 400 g dulceata
  • putina sare.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Clementina Stanciu

Prajitura „betiva”

Blatul - Untul se freaca cu zaharul si cacao. Se adauga laptele si esenta de rom, si se pun toate

30 voturi    4 comentarii
25 min
Prajituri

Prajitura cu lamaie

Incingeti cuptorul la 180gr. Radeti coaja uneia dintre lamai, dupa care stoarceti-le pe amandoua

33 voturi    0 comentarii
30 min
Prajituri

Prajitura cu crema de ciocolata

Se incalzesc, pe foc mic, 500 g de frisca nebatuta si se incorporeaza 400 g ciocolata rupta bucatele

5 voturi    0 comentarii
30 min
Prajituri
mariana scarlat

mariana scarlat (Chef de cuisine)

Foate bună reţetă şi explicită!

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Dulciuri diverse
Pandispan cu crema de cacao

Pandispan cu crema de cacao

Mai intai pregatim crema: Se bat ouale cu zaharul,se adauga untul si cacaua.Toate se fierb pe baie de aburi amestecand incontinuu pana

1 vot    0 comentarii
1h 20 min
Dulciuri diverse
Fursecuri cu vanilie si glazura de ciocolata

Fursecuri cu vanilie si glazura de ciocolata

Se preincalzeste cuptorul. Se amesteca bine cu mixerul: margarina, zaharul, zaharul Bourbon, oul, esenta de vanilie, un varf de lingurita

1 vot    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse