autor:

Mihaela11

» » Conserve si muraturi

Masline negre conservate in saramura si ulei de masline

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 15 decembrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 15 decembrie 2010

Ingrediente
Avem nevoie de :, -10 kg masline negre ( eu am cumparat mari”jumbo”), -1 kg lamai, -apa, -sare grunjoasa: 1 kg pentru masline si 1 kg pentru saramura, -cca 1 kg ulei de masline natural

Dificultate: Redusa Timp: 120h

9 voturi

Mod de preparare

Maslinele negre se spala, se scurg si apoi se cresteaza cu un cutit fiecare maslina in 2-3 locuri.


Se pun intr-un lighean mare si se lasa in apa 4-5 zile, schimband apa de 2 ori pe zi.


Se scurge apa si se pune 1 kg de sare grunjoasa peste masline, amestecand usor sa se repartizeze sarea uniform.


Se pun maslinele intr-o plasa cu ochiuri( putin mai mici decat dimensiunea maslinelor) si se pun la loc in lighean.


Se pune peste masline un platou mare cu un obiect greu, pentru a le presa.


Se schimba pozitia plasei cu susul in jos zilnic.


Se lasa astfel 40 de zile.


Dupa 40 de zile se spala maslinele de sare si sunt gata pentru consum.


Se pun intr-un bol si se lasa pana a 2-a zi in ulei de masline,ardei iute taiat bucatele,suc de lamaie si ce arome mai dorim; rozmarinul le da o aroma speciala.


Pentru conservare ,se pun in borcane cu bucati de lamaie taiate cubulete de cca 2-3 cm.


Nu se umplu borcanele complet;se acopera maslinele cu o rondela de plastic perforata ce nu le va permite sa se ridice la suprafata cand adaugam apa.


Se adauga apoi saramura: pentru fiecare litru de apa se calculeaza 75 de grame de sare, sau cum descriu foarte plastic localnicel, sa simti ca este dulce de sarata”.


Se pune apa cu sarea la fiert si cand da in clocot se opreste focul.


Se lasa sa se raceasca.


Pe maslinele negre nu se pune suc de lamaie in borcane pentru conservare , deoarece le decoloreaza.


Apa trebuie doar sa acopere maslinele; restul de 3-4 cm se umplu cu ulei de masline, care are rol de izolare si nu va permite formarea mucegaiului.


Se inchid ermetic borcanele si se lasa pe o tava inca o zi pentru a supraveghea fermentarea


Pofta buna!


PS.Pentru Stiven am adaugat 2 fotografii cu maslinele verzi conservate de mine dupa 2 ani si cu cele negre dupa 1 an; anul acesta am facut iar masline verzi deoarece am deschis ultimul borcan de acum 2 ani.
Retete
Alte retete din Conserve si muraturi

Dulceata de visine

Visinele le spalam bine si le lasam sa se scurga de apa. Le indepartam coditele si le scoatem samburii.Cantitatea

0 voturi    0 comentarii
4h 50 min
Conserve si muraturi

dulceata de visine

Se selecteaza visine sanatoase si coapte, carora li se scot samburii. Apoi, se adauga zaharul si

10 voturi    11 comentarii
2h
Conserve si muraturi

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Margareta Lemnian , 09 octombrie 2014

    eu sint mare amatoare de masline nu conteaza cum sint preparate dar cum sint cele din magazine din Romania nam reusit sa le aflu reteta alea sint extrabune aici in Italia in lumea maslinilor nam mincat o maslina ca lumea bas sarate bas iuti ori prea aromate as dori daca se poate si vrea cineva sa-mi dea reteta de masline cum sint la noi in magazine din alea in saramuraces f gustoase multumesc

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 17 decembrie 2010

    Multumesc Stiven pentru sugestii; cea in ulei de masline este foarte fina; am incercat-o anul trecut; dar trebuie foarte mult ulei de masline. Eu folosesc ulei de masline proaspat stors, nerafinat, de la livada mea de maslini. Aici pentru aceasta reteta se foloseste uleiul de masline spaniol din comert, care este mai ieftin. Am sa incerc varianta cu usturoi, arpagic, castraveciori si morcov; trebuie sa iasa foarte aromate. Am o prietena grecoaica si ea lasa maslinele in plasa cu sare; nu le mai pune in borcane; de fiecare data cand mananca masline le scoate intr-un bol si le hidrateaza cu ulei de masline si suc de lamaie... Obiceiuri...obiceiuri... Ce bun e internetul, inveti o multime de lucruri noi. Si eu traiesc in Iordania de 29 de ani si am incercat o multime de variante. O zi buna.

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 17 decembrie 2010

    Multumesc Valentina si Mihai;eu am invatat acest fel de conservare a maslinelor de la o taranca palestiniana- vecina mea- originara din Abu Dees, un sat limtrof al Ierusalimului.Daca iti reusesc aceste masline sunt mult mai bune decat cele cumparate.

    • Fara foto

      stiven (Maestru bucatar) , 16 decembrie 2010

      1-Maslinele dupa ce au fost culese se pun in apa cu sare ptr. a scoate amareala din ele si se schimba apa de doua ori pe zi , la fiecere schimbare gusti cate o maslina , in ziua cand au gustul care iti place tie (eu le prefer putin mai amarui) le scoti si le pui in borcane si pui ulei de masline peste ele. 2- Sau o alta metoda , dupa ce le-ai scos de la ultima saramura faci o saramura ,,dulceaga´´ in care adaugi maslinele, catei de usturoi, arpacic curatat , rondele de morcov si castraveciori micuti de 3-4 cm. PS.- sunt in spania de ceva ani si asa am invatat de la ei.

    • mihai

      mihai (Chef de cuisine) , 16 decembrie 2010

      Foarte interesanta maniera ta de conservarea maslinilor. Felicitari si succes pe mai departe!*****

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2010

      Foarte interesanta aceasta reteta draga Mihaela...Felicitari si 5 stelute din partea mea...

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

120h

9 voturi

Ingrediente

  • Avem nevoie de :
  • -10 kg masline negre ( eu am cumparat mari”jumbo”)
  • -1 kg lamai
  • -apa
  • -sare grunjoasa: 1 kg pentru masline si 1 kg pentru saramura
  • -cca 1 kg ulei de masline natural

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11

Bruschete cu rosii, ardei si za'atar

Se amesteca intr-un bol untul moale scos din timp din frigider cu 1/3lingurita de sare si se adauga

4 voturi    1 comentariu
25 min
Aperitive

Bomboane Raffaello 1

Alunele nesarate se prajesc intr-o tigaie antiaderenta . Se amesteca untul, zaharul, laptele praf

4 voturi    1 comentariu
30 min
Dulciuri diverse

Bomboane Raffaello 2

Alunele de padure nesarate se prajesc intr-o tigaie antiaderenta. Amestecam nuca de cocos cu laptele

2 voturi    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse

Mihaela11 (Chef de cuisine)

Multumesc Stiven pentru sugestii; cea in ulei de masline este foarte fina; am incercat-o anul trecut; dar trebuie foarte mult ulei de masline. Eu folosesc ulei de masline proaspat stors, nerafinat, de la livada mea de maslini. Aici pentru aceasta reteta se foloseste uleiul de masline spaniol din comert, care este mai ieftin. Am sa incerc varianta cu usturoi, arpagic, castraveciori si morcov; trebuie sa iasa foarte aromate. Am o prietena grecoaica si ea lasa maslinele in plasa cu sare; nu le mai pune in borcane; de fiecare data cand mananca masline le scoate intr-un bol si le hidrateaza cu ulei de masline si suc de lamaie... Obiceiuri...obiceiuri... Ce bun e internetul, inveti o multime de lucruri noi. Si eu traiesc in Iordania de 29 de ani si am incercat o multime de variante. O zi buna.

Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Dulceata de afine

Dulceata de afine

Afinele curatate,spalate,scurse,se pun intr-un vas cu zahar,apa,si se lasa pe foc 45min pana se leaga siropul;la sfarsit se stoarce

1 vot    0 comentarii
1h 15 min
Conserve si muraturi
Kapia copti la borcan

Kapia copti la borcan

Ardeiii spalati,uscati,se pun la copt pe gratar sau in cuptor;dupa ce s-au curatat de coaja,se rup fasii,se pun in borcane,deasupra

3 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi