festivalul blogurilor gustoase

autor:

Mihaela11

» » Conserve si muraturi

Masline negre conservate in saramura si ulei de masline

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 15 decembrie 2010
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Maslinele negre se spala, se scurg si apoi se cresteaza cu un cutit fiecare maslina in 2-3 locuri.


Se pun intr-un lighean mare si se lasa in apa 4-5 zile, schimband apa de 2 ori pe zi.


Se scurge apa si se pune 1 kg de sare grunjoasa peste masline, amestecand usor sa se repartizeze sarea uniform.


Se pun maslinele intr-o plasa cu ochiuri( putin mai mici decat dimensiunea maslinelor) si se pun la loc in lighean.


Se pune peste masline un platou mare cu un obiect greu, pentru a le presa.


Se schimba pozitia plasei cu susul in jos zilnic.


Se lasa astfel 40 de zile.


Dupa 40 de zile se spala maslinele de sare si sunt gata pentru consum.


Se pun intr-un bol si se lasa pana a 2-a zi in ulei de masline,ardei iute taiat bucatele,suc de lamaie si ce arome mai dorim; rozmarinul le da o aroma speciala.


Pentru conservare ,se pun in borcane cu bucati de lamaie taiate cubulete de cca 2-3 cm.


Nu se umplu borcanele complet;se acopera maslinele cu o rondela de plastic perforata ce nu le va permite sa se ridice la suprafata cand adaugam apa.


Se adauga apoi saramura: pentru fiecare litru de apa se calculeaza 75 de grame de sare, sau cum descriu foarte plastic localnicel, sa simti ca este dulce de sarata”.


Se pune apa cu sarea la fiert si cand da in clocot se opreste focul.


Se lasa sa se raceasca.


Pe maslinele negre nu se pune suc de lamaie in borcane pentru conservare , deoarece le decoloreaza.


Apa trebuie doar sa acopere maslinele; restul de 3-4 cm se umplu cu ulei de masline, care are rol de izolare si nu va permite formarea mucegaiului.


Se inchid ermetic borcanele si se lasa pe o tava inca o zi pentru a supraveghea fermentarea


Pofta buna!


PS.Pentru Stiven am adaugat 2 fotografii cu maslinele verzi conservate de mine dupa 2 ani si cu cele negre dupa 1 an; anul acesta am facut iar masline verzi deoarece am deschis ultimul borcan de acum 2 ani.

  • 5 comentarii
  • Fara foto

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 17 decembrie 2010

    Multumesc Stiven pentru sugestii; cea in ulei de masline este foarte fina; am incercat-o anul trecut; dar trebuie foarte mult ulei de masline. Eu folosesc ulei de masline proaspat stors, nerafinat, de la livada mea de maslini. Aici pentru aceasta reteta se foloseste uleiul de masline spaniol din comert, care este mai ieftin. Am sa incerc varianta cu usturoi, arpagic, castraveciori si morcov; trebuie sa iasa foarte aromate. Am o prietena grecoaica si ea lasa maslinele in plasa cu sare; nu le mai pune in borcane; de fiecare data cand mananca masline le scoate intr-un bol si le hidrateaza cu ulei de masline si suc de lamaie... Obiceiuri...obiceiuri... Ce bun e internetul, inveti o multime de lucruri noi. Si eu traiesc in Iordania de 29 de ani si am incercat o multime de variante. O zi buna.

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 17 decembrie 2010

    Multumesc Valentina si Mihai;eu am invatat acest fel de conservare a maslinelor de la o taranca palestiniana- vecina mea- originara din Abu Dees, un sat limtrof al Ierusalimului.Daca iti reusesc aceste masline sunt mult mai bune decat cele cumparate.

  • Fara foto

    stiven (Maestru bucatar) , 16 decembrie 2010

    1-Maslinele dupa ce au fost culese se pun in apa cu sare ptr. a scoate amareala din ele si se schimba apa de doua ori pe zi , la fiecere schimbare gusti cate o maslina , in ziua cand au gustul care iti place tie (eu le prefer putin mai amarui) le scoti si le pui in borcane si pui ulei de masline peste ele. 2- Sau o alta metoda , dupa ce le-ai scos de la ultima saramura faci o saramura ,,dulceaga´´ in care adaugi maslinele, catei de usturoi, arpacic curatat , rondele de morcov si castraveciori micuti de 3-4 cm. PS.- sunt in spania de ceva ani si asa am invatat de la ei.

    • mihai

      mihai (Chef de cuisine) , 16 decembrie 2010

      Foarte interesanta maniera ta de conservarea maslinilor. Felicitari si succes pe mai departe!*****

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2010

      Foarte interesanta aceasta reteta draga Mihaela...Felicitari si 5 stelute din partea mea...

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

120h

9 voturi

Ingrediente

  • Avem nevoie de :
  • -10 kg masline negre ( eu am cumparat mari”jumbo”)
  • -1 kg lamai
  • -apa
  • -sare grunjoasa: 1 kg pentru masline si 1 kg pentru saramura
  • -cca 1 kg ulei de masline natural

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Mihaela11

Curcan la cuptor

Friptura de curcan Curcanul daca este congelat trebuie dezghetat lent in frigider si nu la temperatura

4 voturi    4 comentarii
4h 30 min
Retete de Pasti

"Um Ali" 2

Painea se rupe in bucati de cca 3-4 cm si se aseaza in vasul termorezistent. Se presara cu stafidele,fulgii

4 voturi    6 comentarii
40 min
Budinci

"Aish Saraya"( "Eish Saraya")

“Aish Saraya” ( sau “Eish Saraya”) este un desert specific tarilor arabe; originea si numele

7 voturi    3 comentarii
45 min
Prajituri

Mihaela11 (Chef de cuisine)

Multumesc Stiven pentru sugestii; cea in ulei de masline este foarte fina; am incercat-o anul trecut; dar trebuie foarte mult ulei de masline. Eu folosesc ulei de masline proaspat stors, nerafinat, de la livada mea de maslini. Aici pentru aceasta reteta se foloseste uleiul de masline spaniol din comert, care este mai ieftin. Am sa incerc varianta cu usturoi, arpagic, castraveciori si morcov; trebuie sa iasa foarte aromate. Am o prietena grecoaica si ea lasa maslinele in plasa cu sare; nu le mai pune in borcane; de fiecare data cand mananca masline le scoate intr-un bol si le hidrateaza cu ulei de masline si suc de lamaie... Obiceiuri...obiceiuri... Ce bun e internetul, inveti o multime de lucruri noi. Si eu traiesc in Iordania de 29 de ani si am incercat o multime de variante. O zi buna.

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Gem de visine mentolat

Gem de visine mentolat

Scoatem samburii si dam visinele prin masina de tocat carne sau le blenduim, personal prefer mixerul. Daca doriti puteti lasa 1/2 din

1 vot    0 comentarii
4h
Conserve si muraturi
Gem de capsuni

Gem de capsuni

Capsunile se spala si se lasa intregi, li se scot coditele si se acopera cu zahar si lamaie. Se pun pe foc mic si dupa ce mai scade

0 voturi    1 comentariu
1h 40 min
Conserve si muraturi