Incearca cele mai gustoase muraturi asortate la borcan pentru iarna. O reteta simpla de muraturi in saramura, fara fierbere, cu legume variate si saramura naturala, doar din sare si apa.
Muraturile asortate sunt printre cele mai iubite retete de iarna – colorate, crocante si pline de savoare. Nimic nu se compara cu un borcan deschis langa o portie de cartofi copti sau o friptura rumena. Daca ti-a placut aceasta reteta simpla, sigur vei dori sa incerci si alte conserve de casa: gogosari in otet, conopida murata, tocana de legume cu orez sau bulion de rosii. Toate la fel de gustoase, perfecte pentru pus in camara pentru la iarna.
Spala toate legumele.
Taie gogosarii si gogonelele felii.
Morcovii si castravetii se taie rondele.
Conopida se desface in buchetele.
Sfecla se taie felii subtiri sau cuburi sau in orice forma doriti.
Pune cateva frunze de telina pe fundul borcanului.
Asaza legumele in straturi colorate sau amestecate, pentru aspect frumos si uniform.
Dizolva 1 lingura mare de sare grunjoasa in 1 litru de apa rece.
Amesteca bine pana sarea se dizolva complet.
Toarna saramura peste legume, pana cand sunt acoperite integral.
Acopera borcanul cu un capac lejer (nu ermetic) sau tifon.
Lasa borcanele la temperatura camerei, intr-un loc ferit de soare.
Primele 5–7 zile: vantura zilnic - adica rastoarna usor borcanul pe o parte si misca-l astfel incat saramura sa se amestece, sau goleste saramura intr-un vas si toarn-o inapoi.
Dupa prima saptamana: vantura la 2–3 zile, pana cand fermentatia se linisteste.
Dupa ce muraturile si-au schimbat gustul si culoarea (aprox. 2–3 saptamani), muta borcanele la rece, in camara sau beci.
Sfaturi
Vanturarea ajuta la evitarea formarii „florii” de mucegai la suprafata si pastreaza saramura clara si aerisita (nu se baloseste).
Gusta saramura: trebuie sa fie suficient de sarata, dar placuta. Daca ti se pare prea slaba, mai adauga putina sare dizolvata intr-o cana de apa sau chiar intr-o ceasca de saramura.
Poti folosi orice legume doresti.
Poti inlocui frunzele de telina cu bete de marar uscat, cimbru sau ce iti place.
Poti agdauga hrean, boabe de mustar, boabe de piper, usturoi sau ardei iute. Totul depinde gustul si imaginatia ta. Pofta buna!

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...
Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa
Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...
Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata
Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...
Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii