Incearca cele mai gustoase muraturi asortate la borcan pentru iarna. O reteta simpla de muraturi in saramura, fara fierbere, cu legume variate si saramura naturala, doar din sare si apa.
Muraturile asortate sunt printre cele mai iubite retete de iarna – colorate, crocante si pline de savoare. Nimic nu se compara cu un borcan deschis langa o portie de cartofi copti sau o friptura rumena. Daca ti-a placut aceasta reteta simpla, sigur vei dori sa incerci si alte conserve de casa: gogosari in otet, conopida murata, tocana de legume cu orez sau bulion de rosii. Toate la fel de gustoase, perfecte pentru pus in camara pentru la iarna.
Spala toate legumele.
Taie gogosarii si gogonelele felii.
Morcovii si castravetii se taie rondele.
Conopida se desface in buchetele.
Sfecla se taie felii subtiri sau cuburi sau in orice forma doriti.
Pune cateva frunze de telina pe fundul borcanului.
Asaza legumele in straturi colorate sau amestecate, pentru aspect frumos si uniform.
Dizolva 1 lingura mare de sare grunjoasa in 1 litru de apa rece.
Amesteca bine pana sarea se dizolva complet.
Toarna saramura peste legume, pana cand sunt acoperite integral.
Acopera borcanul cu un capac lejer (nu ermetic) sau tifon.
Lasa borcanele la temperatura camerei, intr-un loc ferit de soare.
Primele 5–7 zile: vantura zilnic - adica rastoarna usor borcanul pe o parte si misca-l astfel incat saramura sa se amestece, sau goleste saramura intr-un vas si toarn-o inapoi.
Dupa prima saptamana: vantura la 2–3 zile, pana cand fermentatia se linisteste.
Dupa ce muraturile si-au schimbat gustul si culoarea (aprox. 2–3 saptamani), muta borcanele la rece, in camara sau beci.
Sfaturi
Vanturarea ajuta la evitarea formarii „florii” de mucegai la suprafata si pastreaza saramura clara si aerisita (nu se baloseste).
Gusta saramura: trebuie sa fie suficient de sarata, dar placuta. Daca ti se pare prea slaba, mai adauga putina sare dizolvata intr-o cana de apa sau chiar intr-o ceasca de saramura.
Poti folosi orice legume doresti.
Poti inlocui frunzele de telina cu bete de marar uscat, cimbru sau ce iti place.
Poti agdauga hrean, boabe de mustar, boabe de piper, usturoi sau ardei iute. Totul depinde gustul si imaginatia ta. Pofta buna!

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii