Tocana de legume cu orez pentru iarna – reteta simpla si gustoasa de conserva

Incearca reteta noastra de tocana de legume cu orez pentru iarna. O reteta traditionala, delicioasa si sanatoasa, perfecta pentru conservat in borcane.

Portii
10
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
medie
Tocana de legume cu orez pentru iarna – reteta simpla si gustoasa de conserva

Ingrediente

  • 3 kg rosii bine coapte (sau 2 l suc de rosii)
  • 1,5 kg ardei kapia/gras rosu
  • 1 kg gogosari
  • 1 kg morcovi
  • 500 g telina (radacina)
  • 500 g pastarnac
  • 1 kg ceapa
  • 200 g orez
  • 300 ml ulei
  • 3-4 frunze de dafin
  • 1 lingura boabe de piper
  • 1 legatura frunze de patrunjel
  • sare dupa gust (aprox. 2 linguri)
  • 1 lingura zahar (optional)

Mod de preparare

Daca vrei sa te bucuri de gustul legumelor de vara si in sezonul rece, aceasta tocana de legume cu orez pentru iarna este alegerea perfecta. Se pregateste usor, are un gust bogat si se pastreaza excelent in borcane.

Noi am folosit legume proaspete de gradina, iar reteta seamana mult cu un ghiveci de legume clasic, dar cu un plus de consistenta dat de orez. Daca iti place sa ai camara plina cu bunatati pentru iarna, iti recomandam sa incerci si zacusca de vinete traditionala, salata de ardei iuti sau gemul de prune aromat si gustos.

Pregateste legumele
Toaca ceapa marunt.
Rade morcovii, telina si pastarnacul pe razatoare mare.
Taie ardeii si gogosarii cubulete.
Rosiile le toci cuburi sau le faci pasta la blender.

Incinge uleiul, adauga ceapa si caleste pana devine sticloasa.
Pune radacinoasele rase si gateste 10 minute.
Adauga ardeii si gogosarii, mai lasa 10-15 minute.
Adauga rosiile (sau sucul).
Pune sare, piper, dafin, zahar (daca vrei) si fierbe la foc mic ~30 minute.

Spala bine orezul si adauga-l.
Fierbe inca 10-15 minute.
Amesteca des ca sa nu se prinda.

Adauga patrunjelul verde tocat.

Pune fierbinte in borcane sterilizate, inchide capacele.
Sterilizeaza borcanele la bain-marie 40 de minute.
Lasa borcanele sa se recasca in apa in care au fiert. Scoate-le, sterge-le, eticheteaza-le si pastreaza-le in camara. Spor la treaba si pofta buna!

*Din cantitatile date ies aproximativ 10 borcane de 370 de ml.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise