festivalul blogurilor gustoase

autor:

Ildiko Maria Molnos

» » Prajituri

Negresa clasica

Autor: Ildiko Maria Molnos (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 08 iunie 2008
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Se freaca bine galbenusurile cu cele 100 grame unt si 250 grame zahar.


Se adauga cacaua cernuta,praful de copt, apoi, rand pe rand,in portii mici, faina si laptele. Intr-o tava mare unsa si tapetata cu faina se coace.


In timp ce se coace blatul, se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul, apoi deasupra unui vas cu apa clocotita se bate pana devine bezeaua tare si matasoasa.


Se pune bezeaua fierbinte peste blatul copt si se pune tava inapoi in cuptor. Dupa 5 minute se opreste focul si fara a deschide cuptorul , se lasa prajitura sa se raceasca.


Se prepara glazura: Se amesteca zaharul, cacaua cu apa si se fierbe pana se ingroasa. cand firbe, se scoate de pe foc, se adauga untul si se amesteca pana incepe sa se raceasca.


Se adauga peste bezea. Cand se raceste glazura prajitura se taie cuburi.


Va doresc pofta buna la ea!

  • Reteta testata de 4 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • doris77

    doris77 (Maestru bucatar):

    Mi-a placut de cand am fact-o prima data. Cred ca am facut-o de vreo 10 ori pana acum. Imi place atat de mult incat nu vreau sa mai incerc alta reteta.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine):

    E foarte buna, eu peste glazura am pus si frisca.

  • Fara foto

    nnic (Bucatar sef):

    Am facut prajitura dupa aceasta reteta si a iesit foarte buna. Este usor de facut si nu necesita multa experienta.Eu am mai pus in glazura esenta de rom .A fost prima data cand am facut negresa. Am mai repetat reteta si de fiecare data a iesit foarte buna.

    • Alexandrina

      Alexandrina (Chef de cuisine):

      Am facut-o si eu, doar ca am renuntat la glazura; am pudrat prajitura cu cacao. Noua ne-a placut.

  • Afiseaza mai multe comentarii
  • 42 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Oana Ralucca , 02 noiembrie 2013

    fb

  • Fara foto

    cristina (Bucatar) , 07 aprilie 2013

    felicitari prajitura este ffffffffffffffff buna.este fffffffff pufoasa si dulce.este pe placul sotului meu.multumesc pentru reteta.ai 10 stele de la mine.nu toate retetele dupa net sunt bune,dar aceasta reteta este buenisima.

  • catalina

    catalina (Chef de cuisine) , 23 mai 2011

    o bunatate doar ca blatul mi-a iesit cam tare ,dar tare gustoasa .azi o s-o fac din nou si o sa pun mai putina faina in blat .ai 5 stelute de la mine.felicitari

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2010

      O bunatate !

    • Fara foto

      moniq , 14 aprilie 2010

      SUPERBA PRAJITURA!!! EU AM INCERCAT- O SI MERITA!!!! CHIAR DACA E PUTIN CAM MIGALOASA DE FACUT SI SINCER CAM AI DE SPALAT IN URMA EI...

    • Fara foto

      gospodina , 22 februarie 2010

      sa vedeti ce bine iese cand uiti sa pui faina in blat!! :-)))

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 31 ianuarie 2010

      Tare bine mai arata...

    • maria82

      maria82 (Chef de cuisine) , 26 octombrie 2009

      felicitari pt reteta!!!!!am facut.o si a iesit excelent de buna....

    • maria82

      maria82 (Chef de cuisine) , 23 octombrie 2009

      uite acum ma pun sa o fac!!!sunt din fire prea pofticioasa,si nu as lasa sa scape o asemenea bunatate!!arata super..spes sa.mi iese buna,o sa va spun....paaaa!!

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 11 octombrie 2009

      Mmmmmmm ce bunatate! Ce bine arata!

    • adriana

      adriana (Bucatar) , 29 septembrie 2009

      Draga mea, sunt o mamica ce am fost nevoita sa plec din tara, mai ales de linga mama mea de tinara asa ca nu am apucat sa invat prea multe. Multumesc pentru reteta, mi-a iesit super. Sa-ti dea Dumnezeu sanatate sa mai pui astfel de retete minunate, sa putem invata de la tine si noi, astea mai putin pricepute. Daca-mi permiti, te-as ruga pe viitor sa pui si timpul si temperatura de coacere. Mersi inca o data!

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 29 septembrie 2009

      Eu cred ca arata bine si e si fff gustoasa! Noi suntem amatoare nu profesioniste. Exersand mai multe retete ne mai specializam si la ornat! Bravo!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 19 septembrie 2009

      Este tare aratoasa si gustoasa...

    • Fara foto

      aditza , 12 septembrie 2009

      Am facut prajitura. E cea mai tare prajitura si cea mai buna care am facut pana acum. Ms pt reteta ..ciao

    • Fara foto

      mirela , 07 septembrie 2009

      Am..facut si eu reteta. Si a ieshit foarte buna.

    • IONELA

      IONELA (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2009

      Am facut si eu o negresa, insa asa, mai dupa reteta bunicii.

    • Fara foto

      Alexandra , 26 august 2009

      Prajitura arata foarte bine.Nu conteaza cum arata ci cat de buna este.Cred ca este foarte buna! Si mama a facut o prajitura de bezea un tort defapt si arata mai rau,dar a fost delicioasa.Nu m-am putut opri din mancat.Felicitari!

    • Fara foto

      SIMONA , 14 august 2009

      Sincer, draga mea, prajitura arata cam deprimata. Ii trebuia mai mult amor ca sa iasa asa cum ar fi trebuit. Ingredientele sunt cele bune. Rezultatul lasa de dorit. Dar ma rog, ai facut ce ai putut. Sper ca urmatoarea sa iti iasa mai reusita. Implica-te mai mult si da-i mai multa atentie si iti va iesi super, promit.

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 09 august 2009

      Usor de facut si foarte buna.Felicitari.

    • Fara foto

      lumiandrei , 07 august 2009

      Interesanta!Nu stiam de glazura din bezea (apare ca o crema)

    • Fara foto

      gabriela , 02 august 2009

      Multumesc ptr reteta,eu locuiesc in alta tara de multi ani si de multa vreme am vrut sa fac prajitura pe care am incercat-o in copilarie. Multumesc f mult ptr retata Felicitari

    • Fara foto

      ana , 15 iulie 2009

      Multumesc pt reteta!! Am cautat-o atata pana am gasit-o.

    • Fara foto

      alina , 28 iunie 2009

      Arata cam rau prajitura ta....Sincer

    • Crystyna

      Crystyna (Chef de cuisine) , 16 iunie 2009

      Chiar e uşor de făcut. Felicitări!

    • tradaro

      tradaro (Chef de cuisine) , 08 iunie 2009

      Foarte buna reteta si usor de pregatit. Felicitari!

    • Fara foto

      Alice (Chef de cuisine) , 03 iunie 2009

      Prajitura e foarte buna, usor de facut si gustoasa. Referitor la comentariile mai putin binevoitoare, poate ar fi bine sa fie corectate de cineva (macar) din punct de vedere gramatical; nu vreau sa judec pe nimeni, dar cand vezi greseli de gramatica, parca si comentariile binevoitoare devin hilare, nu mai spun de cele rautacioase ce credibilitate mai au...

    • Fara foto

      raheel , 13 mai 2009

      Acum am citit comentariile voastre...imi pare rau ka trebuie sa o spun dar sunteti rele. Banuiesc ca daca nu punea photo o acuzatzi ca de ce nu are ...acum ca are nu va place aspectul... Participati la vreun concurs? Femeia a incercat!!! De ce nu faceti voi mai aratoase?

    • Fara foto

      raheel , 13 mai 2009

      Super prajitura!!! A durat mai mult de 60 min. Datorita lui boy care are 3 luni shi nu ma lasaaa. A meritat cele 3 ore in care m-am tot chinuit sa o termin (daca am sa o mai fac a doua oara oare o ieshi la fel :-))

    • kok miori

      kok miori (Chef de cuisine) , 12 mai 2009

      Prajitura nu pare grozava, incearca sa adaugi albusele spuma in continutul prajiturei si cind oscoti din cuptor sa-i faci oglazura din smintina de frisca in care topesti ociocolata si adaugi 30 gr de unt.Lesi pe foc mic pina ciocolata se topeste o racoresti putin si torni peste negresa. V-a arata altfel.

    • Ginny C

      Ginny C (Chef de cuisine) , 01 mai 2009

      Arata ciudat rau

    • lucica mihaila

      lucica mihaila (Chef de cuisine) , 20 aprilie 2009

      Sunt convinsa ca este foarte buna, dar aspectul lasa de dorit. Sunt foarte pretentioasa la modul de prezentare al produsului finit. Daca eu consider ca nu pot sa o fac sa arate bine, mai bine schimb reteta.

    • samoila tudorel

      samoila tudorel (Chef de cuisine) , 26 martie 2009

      Negresa clasica (daca asa doresti sa o numesti) am inceput sa o fac cu multi ani in urma. Dar nu are nicio bezea. Probabil din aceasta cauza arata putin... tavalita. Dar, ca si alte retete, si aceasta are ecuatii cu multe necunoscute. Nu doresc nicicum sa jignesc pe nimeni.

    • Fara foto

      teo , 25 martie 2009

      Nu i se mai spune si dinte de negru? Daca e asa, e super prajitura.

    • Fara foto

      L (Chef de cuisine) , 22 martie 2009

      O prajitura rapida (dpdv al prepararii) si delicioasa....

    • Ildiko Maria Molnos

      Ildiko Maria Molnos (Chef de cuisine) , 13 martie 2009

      Pentru Livia! Depinde de cuptor. In apartamentul in care stateam inainte, aveam un aragaz vechi, nu prea bun probabil, caci tineam prajitura 50 de minute pana se cocea. Acum in casa noua, cuptor nou, 30-40 minute.

    • Fara foto

      claudia , 16 februarie 2009

      Super si foarte buna!

    • Fara foto

      sebY , 11 februarie 2009

      Ii foarte buna si usor de facut.

    • Fara foto

      Livia , 30 ianuarie 2009

      Vreau sa o incerc si eu si nu vad nicaieri scris cit se tine blatul in cuptor.N-as vrea sa dau gres ......

    • Fara foto

      craciun fericit , 24 decembrie 2008

      Aceasta reteta este f buna, imi aminteste de copilarie, cand mam imi facea negresa...:*:*:*:*

    • Fara foto

      ANCA DOROBANTU (Chef de cuisine) , 11 decembrie 2008

      E foarte buna si usor de facut!

    • Fara foto

      ova , 03 octombrie 2008

      Si eu am facut negresa, dar intre blat si bezea puneam dulceata de prune sau caise, in loc de praf de copt bicarbonat de amoniu alimentar. Iese blatul mai pufos, dar are dezavantajul ca trebuie scoasa din cuptor sa se raceasca.

    • Fara foto

      criss , 06 august 2008

      Este foarte buna si usor de facut. Mama mea o facea si mereu o mancam cu placere. Mai este cunoscuta si sub numele de negresa cu camasa alba si deasupra, in loc de glazura, se poate rade ciocolata.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h

260 voturi

Ingrediente

  • Pentru blat: 4 galbenusuri
  • 250 grame zahar
  • 100 grame unt
  • 250 grame faina
  • 3 linguri cacao
  • 1 praf de copt
  • 200 ml lapte
  • Pentru bezea:4 albusuri
  • 250 grame zahar
  • Pentru glazura:3 linguri zahar
  • 2 linguri cacao
  • 50 grame unt
  • 2-3 linguri apa

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Ildiko Maria Molnos

Crap la cuptor

Se curata crapul, se taie in doua si se aseaza pe o folie de aluminiu, intr-o tava pentru cuptor.

15 voturi    3 comentarii
40 min
Mancaruri cu peste

Salata de varza

Se taie varza subtire, se pune sare, apoi dupa 15 minute se stoarce de zeama.Se adauga ouale taiate

16 voturi    12 comentarii
30 min
Salate reci

Varza cu costita

Se taie varza subtire, se adauga sare si dupa jumatate de ora se stoarce de zeama. Se taie costita

17 voturi    3 comentarii
50 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Oana Ralucca

fb

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Prajituri
Placinta cu mere si dulceata de gutui

Placinta cu mere si dulceata de gutui

Pentru aluat, mixam zaharul cu uleiul pana se dilueaza zaharul, apoi adaugam apa minerala, garantul pentru aluaturi dospite si incepem

5 voturi    2 comentarii
1h
Prajituri
Prajitura insiropata cu gris

Prajitura insiropata cu gris

Mai intai vom pregati siropul; punem apa, zaharul si coaja rasa de la lamaie, intr-un ibric si punem pe foc. Cand incepe sa fiarba,adaugam

10 voturi    7 comentarii
1h 25 min
Prajituri