autor:

Doina  Varga

» » , Aperitive, Aperitive

Placinta cu spanac si branza – Spanakopita (specific grecesc)

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Grecia


    Reteta postata pe: 20 octombrie 2010
Ti-a placut? Da-o mai departe!

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Specific:  

Grecia


Reteta postata pe: 20 octombrie 2010

Ingrediente
# 1,2-1,5 kg spanac, # 2 cepe, # 1 legatura ceapa verde, # 2 catei de usturoi, # 2-3 legaturi patrunjel, # 4 oua, # 250-300 g branzeturi (cascaval + telemea de oaie + branza de vaci), # 2-3 linguri smantana, # 1 lingura de faina, # 3 linguri pesmet, # 8 foi de placinta, # 50 ml ulei de masline, # 2 lingurite baza pentru mancaruri, # 1 lingurita oregano, # 1/2 peperoni (optional), # 1 lingurita de piper

Dificultate: Medie Timp: 1h

112 voturi

Mod de preparare

Am gradina plina cu spanac, l-am preparat intr-o multime de feluri si am gasit o noua reteta din Grecia, care mi-a placut mult. Am preparat-o si a fost o nebunie. Am adaptat-o putin, pe ici pe colo, dupa gustul meu. Sa vedeti ce a iesit.


Spalati spanacul in mai multe ape, curatati cepele si puneti la calit intr-o oala mai mare, in 30 ml ulei, cepele tocate ioar dupa cateva minute adaugati spanacul tocat mai mare. Adaugati peperoni tocat, baza pentru mancaruri, oregano. Lasati la calit la foc mic 10-15 minute pana scade aproape de tot zeama pe care o lasa. Luati oala de pe foc si presarati pesmetul.


Separat radeti branza si cascavalul, amestecati cu branza de vaci, piper, faina, ouale si patrunjelul tocat. Adaugati smantana si omogenizati compozitia.


Dupa ce se racoreste putin spanacul turnati compozitia de branza deasupra si amestecati usor. Puneti intr-o tava mai inaltuta 4 foi de placinta suprapuse unse bine intre ele si dedesubt cu ulei de masline, avand grija sa acoperiti si marginile tavii. Turnati compozitia, apoi acoperiti cu celelalte foi de placinte, unse bine intre ele, apoi inchideti marginile placintei intorcand foile la capete si decorati cu resturi de foaie de placinta faramitate, pe margini, patrunjel si frunze de spanac.


Dati tava la cuptorul preincalzit la foc mic 20-25 minute (150 grade Celsius) apoi mariti focul la mediu (~180 grade Celsius) si mai lasati 15 minute sa se rumeneasca frumos deasupra.


Puteti vedea fazele de preparare in filmuletul urmator.


A fost foarte buna calda, dar este la fel de buna si rece. Pofta buna.

  • 10 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Maria Vasile , 11 decembrie 2014

    e delicioasa

  • Fara foto

    Lidia Slutu , 01 ianuarie 2014

    e gustoasa

  • Andra

    Andra (Chef de cuisine) , 21 aprilie 2011

    foarte gustoasa :)

    • Andra

      Andra (Chef de cuisine) , 18 aprilie 2011

      Foarte interesanta reteta, sigur e si gustoasa. Am sa o incerc cat de curand :)

    • adrianneag

      adrianneag (Chef de cuisine) , 21 noiembrie 2010

      am facut-o, este extraordinara, imi aduce aminte de micul dejun din concediul din Grecia

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2010

      Apetisanta,aromata,prezentare.............. Nota 10,Doina

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2010

      Buna, buna! Combinatia asta, branza si spanac, e foarte buna!

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2010

      Tentatie absoluta( gust si aspect)!*****

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2010

      Mmm...ce bunãtate!!!

    • mia

      mia (Chef de cuisine) , 20 octombrie 2010

      Apetisant.....si foarte sanatos..felicitari...*****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h

112 voturi

Ingrediente

  • # 1,2-1,5 kg spanac
  • # 2 cepe
  • # 1 legatura ceapa verde
  • # 2 catei de usturoi
  • # 2-3 legaturi patrunjel
  • # 4 oua
  • # 250-300 g branzeturi (cascaval + telemea de oaie + branza de vaci)
  • # 2-3 linguri smantana
  • # 1 lingura de faina
  • # 3 linguri pesmet
  • # 8 foi de placinta
  • # 50 ml ulei de masline
  • # 2 lingurite baza pentru mancaruri
  • # 1 lingurita oregano
  • # 1/2 peperoni (optional)
  • # 1 lingurita de piper

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Doina Varga

Papanasi fierti cu smantana si dulceata

Sunt mai sanatosi fierti si constituie un desert delicios, aromat si foarte apreciat. Puneti branza

70 voturi    19 comentarii
30 min
Dulciuri diverse

Friptura inabusita din carne de porc si vitel

Fripturile inabusite nu pierd nimic din savoarea celor prajite sau la cuptor, sunt foarte moi, gustoase

18 voturi    2 comentarii
1h 45 min
Fripturi

Ciuperci umplute cu praz si sunca (crenvursti)

Se spala ciupercile cu apa rece, se scurg, se rup piciorusele, apoi se aseaza palariutele intr-o

7 voturi    0 comentarii
45 min
Aperitive

Andra (Chef de cuisine)

foarte gustoasa :)



Adauga reteta
Chec aperitiv cu mix de legume

Chec aperitiv cu mix de legume

Punem intr-o oala mai mica apa la incalzit.Cand a inceput sa fiarba adaugam putina sare si putin ulei apoi adaugam mix-ul de legume. Lasam

6 voturi    3 comentarii
1h 10 min
Aperitive
PIURE DE SPANAC CU FRIGANELE

PIURE DE SPANAC CU FRIGANELE

Daca spanacul este crud, de la piata, el va trebui spalat bine, se vor arunca cotoarele iar frunzele se vor pune intr-o oala cu apa

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Aperitive