autor:

Doina  Varga

» » , Aperitive cu brinza, Aperitive cu legume

Placinta cu spanac si branza – Spanakopita (specific grecesc)

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Grecia


    Reteta postata pe: 20 octombrie 2010
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Am gradina plina cu spanac, l-am preparat intr-o multime de feluri si am gasit o noua reteta din Grecia, care mi-a placut mult. Am preparat-o si a fost o nebunie. Am adaptat-o putin, pe ici pe colo, dupa gustul meu. Sa vedeti ce a iesit.


Spalati spanacul in mai multe ape, curatati cepele si puneti la calit intr-o oala mai mare, in 30 ml ulei, cepele tocate ioar dupa cateva minute adaugati spanacul tocat mai mare. Adaugati peperoni tocat, baza pentru mancaruri, oregano. Lasati la calit la foc mic 10-15 minute pana scade aproape de tot zeama pe care o lasa. Luati oala de pe foc si presarati pesmetul.


Separat radeti branza si cascavalul, amestecati cu branza de vaci, piper, faina, ouale si patrunjelul tocat. Adaugati smantana si omogenizati compozitia.


Dupa ce se racoreste putin spanacul turnati compozitia de branza deasupra si amestecati usor. Puneti intr-o tava mai inaltuta 4 foi de placinta suprapuse unse bine intre ele si dedesubt cu ulei de masline, avand grija sa acoperiti si marginile tavii. Turnati compozitia, apoi acoperiti cu celelalte foi de placinte, unse bine intre ele, apoi inchideti marginile placintei intorcand foile la capete si decorati cu resturi de foaie de placinta faramitate, pe margini, patrunjel si frunze de spanac.


Dati tava la cuptorul preincalzit la foc mic 20-25 minute (150 grade Celsius) apoi mariti focul la mediu (~180 grade Celsius) si mai lasati 15 minute sa se rumeneasca frumos deasupra.


Puteti vedea fazele de preparare in filmuletul urmator.


A fost foarte buna calda, dar este la fel de buna si rece. Pofta buna.

  • 9 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Lidia Slutu , 01 ianuarie 2014

    e gustoasa

  • Andra

    Andra (Chef de cuisine) , 21 aprilie 2011

    foarte gustoasa :)

  • Andra

    Andra (Chef de cuisine) , 18 aprilie 2011

    Foarte interesanta reteta, sigur e si gustoasa. Am sa o incerc cat de curand :)

    • adrianneag

      adrianneag (Chef de cuisine) , 21 noiembrie 2010

      am facut-o, este extraordinara, imi aduce aminte de micul dejun din concediul din Grecia

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2010

      Apetisanta,aromata,prezentare.............. Nota 10,Doina

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2010

      Buna, buna! Combinatia asta, branza si spanac, e foarte buna!

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2010

      Tentatie absoluta( gust si aspect)!*****

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2010

      Mmm...ce bunãtate!!!

    • mia

      mia (Chef de cuisine) , 20 octombrie 2010

      Apetisant.....si foarte sanatos..felicitari...*****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h

107 voturi

Ingrediente

  • # 1,2-1,5 kg spanac
  • # 2 cepe
  • # 1 legatura ceapa verde
  • # 2 catei de usturoi
  • # 2-3 legaturi patrunjel
  • # 4 oua
  • # 250-300 g branzeturi (cascaval + telemea de oaie + branza de vaci)
  • # 2-3 linguri smantana
  • # 1 lingura de faina
  • # 3 linguri pesmet
  • # 8 foi de placinta
  • # 50 ml ulei de masline
  • # 2 lingurite baza pentru mancaruri
  • # 1 lingurita oregano
  • # 1/2 peperoni (optional)
  • # 1 lingurita de piper

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Doina Varga

Pulpa de curcan in suc propriu cu piure de cartofi

Se spala carnea si se pune la fiert, la foc mic, in 3 l apa rece cu putina sare. Cand clocoteste

11 voturi    13 comentarii
1h 15 min
Retete de Pasti

Salata tip "boeuf" cu curcan

Spalati cartofii si puneti-i la fiert in coaja in 1,5 l apa rece, 20-25 minute la foc mic. Intre

48 voturi    21 comentarii
1h
Aperitive cu carne

Ciorba cu perisoare de curcan

Se curata legumele si se spala. O ceapa, morcovul, patrunjelul si rosia se toaca si se pun la calit

28 voturi    11 comentarii
1h
Retete de Pasti

Lidia Slutu

e gustoasa

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Aperitive cu legume
Pasta de ardei copti

Pasta de ardei copti

Taiem ardeii in doua si ii punem pe o tava cu pergament la cuptor incalzit la 200 de grade ptr 30 de minute pana coaja se desprinde. Scoatem

2 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aperitive cu legume
Pasta de masline

Pasta de masline

Punem rosiile intr-o craticioara cu apa fierbinte. Le lasam pana apa se raceste si le strecuram. Maslinele le gaurim de samburi. In

3 voturi    0 comentarii
45 min
Aperitive cu legume