autor:

Laura S.

» » Prajituri

Prajitura Amaretto

Autor: Laura S. (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 02 ianuarie 2010
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

-blat:


Untul si ciocolata se topesc pe baie de aburi amestecind pina ce ciocolata se topeste complet.


Se lasa deoparte.


Cuptorul se incinge la 190AC


Faina se amesteca cu praful de copt.


Zaharul se freaca bine cu ouale, se adaoga lichiorul, untul+ciocolata topite si racite si in final faina amestecata cu praful de copt.Totul se mixeaza bine si se toarna intr-o tava cu dimensiunea de 30 x 35cm,care in prealabil s-a captusit cu hirtie de copt.


Masa de aluat turnata in tava se niveleaza cu atentie cit mai uniform, pentru ca dupa coacere, blatul sa fie crescut uniform.Eu nu am prea avut grija si la mijloc mi-a iesit c-am gros.


Totul se lasa la copt ca. 15 min.


Se scoate si se rastoarna pe o hirtie presarata cu zahar tos.Asa ma invatat cineva sa fac.Dar dupa acesta proba,pot sa spun ca se poate scoate si pe un gratar de bucatarie.


Peste hirtia de copt de pe blat,se aseaza un servet de bucatarie bine umezit cu apa rece.Dupa 2-3 minute se trage hirta jos si se lasa ca blatul sa se racesca complet.


Intr-e timp se prepara crema.


-crema:


Foile de gelatina se pun pt. ca 5 min in apa rece la inmuiat.


Frisca rece de la frigider se bate spuma.


Lichiorul se incalzeste putin,atit cit sa fie caldut si in el se dizolva pe rind foile de gelatina.


Daca nu se dizolva bine,puneti recipientul cu lichior si gelatina in altul in care se pune apa calda.


Se amesteca pina ce lichiorul+gelatina devin lichide.


In frisca batuta spuma se mixeaza gelatina+lichiorul si se amesteca si ciocolata rasa.


Crema astfel preparata se lasa ca 15 min. la frigider,sa se coaguleze putin.Deoarece fiind prea moale, curge dintre blaturi.


Intr-e timp blatul se taie in doua pe lungime.Cu laptele caldut amestecat cu lichior Amaretto,se stropesc/insiropeaza blaturile.


Daca se foloseste gem/marmelada ,acesta se topeste putin la microunde sau se pune din timp intr-un recipient cu apa calda, dupa care se ung amindoua blaturile.


Crema putin coagulata se intinde pe un blat,deasupra se aseaza al doilea blat si totul se pune la frigider pentr-u 1 ora.Intr-e timp ciocolata ramasa se pune intr-o punga de nailon + 2 ls ulei vegetal, se face pungii un nod si astfel se pune intr-o cana cu apa calduta.Dar atentie sa nu treaca de 40AC, deoerece ciocolata isi pierde luciul.


Dupa ce prajitura a stat 1 ora la rece,se scoate se injumatateste pe lungime,iar pe latime se taie bucati de marime dorita.


Ciocolata topita din punga,se amesteca bine in punga, in asa fel incit uleiul sa cuprinda bine ciocolata.Dupa aceea se taie cu foarfeca un coltisor foarte fin si se decoreaza bucatile de prajitura dupa dorinta.

  • 4 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Suhanea Elena , 18 octombrie 2013

    in curind o prepar si eu

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 11 ianuarie 2010

    FELIITARI! CAT DE CURAND AM S-O INCERC SI EU.

  • IONELA

    IONELA (Chef de cuisine) , 08 ianuarie 2010

    foarte bine arata toate prajiturile tale esti o adevarata maestra

    • lumi

      lumi (Chef de cuisine) , 07 ianuarie 2010

      cred ca e foarte buna!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 30 min

9 voturi

Ingrediente

  • -blat:
  • - 50g ciocolata menaj(eu am avut doar cu lapte,dar pt. o culoare mai inchisa si un gust mai pronuntat
  • ar fii buna o ciocolata amara)
  • - 100g unt/marg.rama maestro
  • - 3 oua
  • - 100g zahar
  • - 50ml lichior amaretto
  • - 160g faina
  • - 1/2 pac. praf copt
  • -crema:
  • - 250ml smintina pentru frisca
  • - 4 foi de gelatina(prima data am vrut sa pun gelatina granulata,dar intr-e timp m-am razgindit)
  • - 100g ciocolata alba rasa
  • - 50ml lichior amaretto
  • ~~~~~~~~~~~~~~~~~
  • - 100ml lapte caldut amestecat cu 2-3 ls lichior
  • - gem/marmelada de caise - optional
  • - 100g ciocolata pentru glazurat

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Laura S.

Pizza, pizza, pizza....

lc-lingurita cafea/ceai ls-lingura supa Ingredientele uscate se amesteca bine impreuna, se

13 voturi    14 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje

Cornuri picante

~aluat: Primul aluat se malaxeaza si se lasa sa dospeasca ca 30min. Se imparte in doua si se intinde

12 voturi    12 comentarii
1h
Aperitive cu carne

Rulouri de sunca umplute

Legumele in prealabil fierte (de preferinta in supa.Primesc un gust mai bun)si restul care nu trebuie

8 voturi    6 comentarii
1h
Aperitive cu carne

Suhanea Elena

in curind o prepar si eu

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Prajituri
Prajitura cu piscoturi si crema de vanilie

Prajitura cu piscoturi si crema de vanilie

Blatul: Mixam albusurile spuma cu zaharul pana se intaresc. Adaugam uleiul, laptele si praful de copt. La final incorporam faina,

2 voturi    3 comentarii
1h 10 min
Prajituri
Prajitura cu crema de ciocolata alba

Prajitura cu crema de ciocolata alba

Pentru blat separam albusurile de galbenusuri; galbenusurile se freaca cu ulei pana devin ca o maioneza subtire, albusurile se bat spuma

139 voturi    35 comentarii
1h 30 min
Prajituri