Tort cu capsune si busuioc

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Tort cu capsune si busuioc

Ingrediente

  • Blat
  • 4 oua foarte mari (XL)
  • 120 g zahar
  • 110 g faina
  • 30 g cacao
  • 1 lg ulei
  • un praf sare
  • Piure de capsune cu busuioc
  • 600 g capsune (congelate am avut eu)
  • 150 g zahar
  • o ramura de busuioc uscat (cu flori)
  • Crema de capsune (pentru interior)
  • 200 g frisca lichida neindulcita (30% grasime - Pilos)
  • 250 g piure de capsune
  • 200 g iaurt
  • 10 g gelatina granule (Dr.Oetker)
  • 40 ml apa rece
  • Crema de capsune (pentru exterior)
  • 250 g piure de capsune
  • 100 g frisca lichida neindulcita (30% grasime - Pilos)
  • 10 g gelatina granule (Dr.Oetker)
  • Decor
  • 100 g frisca lichida neindulcita(30% grasime - Pilos)
  • 1 lgt zahar
  • Pentru insiropat
  • 1 lg sirop concentrat de capsune amestecat cu
  • 50 ml apa rece

Mod de preparare

Blat:

1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

2. Separa albusurile de galbenusuri.

3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand zaharul se dizolva, iar in final spuma formata este densa si lucioasa.

4. Inglobeaza galbenusurile si uleiul in albusurile spuma mixand usor.

5. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mixul in compozitie in doua transe amestecand dupa fiecare transa. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.

6. Toarna compozitia intr-o tava (20x20cm) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30-40 minute, sau pana trece testul scobitorii.

7. Scoate tava din cuptor si lasa blatul sa se raceasca complet apoi taie-l pe orizontala astfel incat sa rezulte 3 felii egale.

Piure de capsune

1. Pune capsunele impreuna cu zaharul intr-o cratita neaderenta, la foc mic, amestecand din cand in cand. Lasi pe foc pana cand lichidul lasat de capsune se ingroasa (~10-15 minute), in ultimele 5 minute adaugi crenguta de busuioc.

2. Opresti focul si lasi sa se raceasca complet. Scoti crenguta de busuioc si pasezi capsunele cu un blender.

Crema interior:

ATENTIE! O pregatesti in momentul asamblarii!

1. Hidratezi gelatina in apa rece, apoi o dizolvi pe bain-marie.

2. Mixezi frisca lichida rece pana cand creste in volum si devine aerata. Adaugi iaurtul, piureul de capsune si gelatina dizolovata si mixezi pana la incorporarea acestora.

Crema capsune (pentru imbracat tortul)

ATENTIE! Prepari crema aceasta dupa tortul este deja asamblat si il scoti de la congelator.

1. Hidratezi gelatina in apa rece apoi o dizolvi pe baie de aburi.

2. Mixezi frisca lichida pana cand creste in volum si devine aerata.

3. Adaugi piureul de capsune si gelatina si mixezi pana la inglobarea acestora.

Asamblare:

1. Pune prima felie de blat in tava in care l-ai copt tapetata cu folie alimentata/hartie de copt, o insiropezi, pui jumatate din crema pentru interior, a doua felie, insiropat, restul de crema de capsune (pentru interior) si ultima felie de blat pe care o vei insiropa. Introdu tortul in congelator pentru 2-3 ore. 2. Scoti tava cu tortul din congelator, pui un carton pentru torturi (taiat cu 1 cm mai mic decat blatul in sine) pe un platou, iar acestea deasupra tavii si rastorni tortul cu grija.

3. Iei cu grija cartonul cu tortul si il muti pe un gratar apoi torni crema de capsune deasupra. Nu uita sa pui gratarul pe o farfurie ca sa nu dai crema pe jos.

4. Muta tortul cu tot cu cartonas pe platou. Mixeaza frisca lichida rece cu zaharul pana cand devine aerata, pune-o int-un pos cu varf simplu si orneaza tortul dupa preferinta. :)

Eu l-am ornat la insistentele ficiorasului meu cu puncte si floricele si musai o inimioara. :))

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Se rupe conopida buchetele si se pune la fiert in apa cu sare timp de 5 minute.

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Ghiveci de legume

Ghiveci de legume

Ghiveci de legume
Negresa pufoasa de post

Negresa pufoasa de post

Reteta de negresa pufoasa de post. Negresa pufoasa de post reteta simpla si delicioasa. Reteta de negresa cu gem. Negresa de...

Negresa pufoasa de post
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise