Inca nu e destul de cald afara pentru a face o friptura pe gratar la iarba verde, asa ca puteti incerca sa pregatiti una in tigaie. 

In unele cazuri iese chiar mai buna, mai ales daca tineti cont de cateva sfaturi. 

Succesul unei fripturi reusite sta in sunetul produs de bucata de carne atunci cand este pusa in tigaie.

J. Kenji Lopez-Alt, autorul  cartii The Food Lab: Better Home Cooking Through Science, spune ca un suierat puternic produs carnea care atinge suprafata incinsa a tigaii este indicatorul faptului ca are loc reactia Maillard: reactia chimica ce face posibilă "brunificarea" alimentelor.

Aceasta reactie a fost descoperirea chimistului francez Louis Camille Maillard, pe la inceputul anilor 1900. 

Atunci, omul de stiinta a observat ca zaharul sau proteinele isi schimba culoarea si aroma cand sunt supuse la temperaturi mari.

Rezultatele apar doar la temperaturi de 140 grade C sau mai mult si sunt explicate de o serie de reactii chimice non-enzimatice intre aminoacizi si zaharuri reductoare, responsabile pentru schimbarea de aroma si de culoare.

Temperatura trebuie sa fie mare pentru a creste rata reactiilor chimice, in acelasi timp accelerand evaporarea lichidului.

De aceea, sunetul poate fi un factor important, pentru ca acesta indica daca tigaia este destul de incinsa.

De exemplu, daca pui bucata de carne in tigaie si nu auzi nimic, este un semn clar ca e nevoie de o temperatura mai ridicata. Cu cat suieratul va fi mai puternic, cu atat friptura va fi mai gustoasa... asta daca nu o veti arde. 

Insa, nu sunt de ignorat nici semnalele vizuale: cand incepe sa se formeze inelul de crusta in jurul capetelor si se extinda pe toata carnea, este un semn ca friptura se prepara corect.

Alte trucuri pentru prepararea la tigaie a unei fripturi perfecte:

- folositi un pic de unt, in loc de ulei; 
- puneti in tigaie, langa carne, si cateva ierburi aromatice si condimente: rozmarin, usturoi, piper, felii de lamaie etc.
- marinati carnea inainte de a o prepara termic;
 
Sursa foto: footage.framepool.com
Sursa articol: splendidtable.org

  • 0 comentarii
  • Fara foto