Incearca reteta noastra de compot de prune pentru iarna, simplu si rapid, fara conservant. Reteta traditionala, usoara si aromata, perfecta pentru camara.
Compotul de prune este una dintre cele mai indragite conserve pentru iarna – dulce, aromat si natural, fara pic de conservant. Se prepara usor si rapid, iar rezultatul este un desert sanatos, gata oricand pentru o masa de familie sau o prajitura de casa. Daca iti place sa umpli camara cu bunatati de sezon, incearca si reteta de gem de prune, gem de gutui cu nuci sau tocana de legume cu orez pentru iarna.
Spala prunele si lasa-le intregi (eventual le poti intepa usor cu o scobitoare ca sa nu plesneasca la fiert).
Pregateste borcanele: spala-le bine si sterilizeaza-le (in cuptor sau apa clocotita).
Asaza prunele in borcane, pana la ¾ din volum.
Adauga zaharul – 2–3 linguri in fiecare borcan.
Completeaza cu apa rece pana aproape de gura borcanului (lasa 1–2 cm liber).
Inchide borcanele cu capace noi, bine infiletate.
Sterilizeaza (dunstuieste):
Pune un prosop pe fundul unei oale mari, asaza borcanele si toarna apa calda pana la nivelul gatului borcanelor.
Fierbe la foc mic dupa ce apa da in clocot: 30–35 de minute.
Racire lenta: lasa borcanele sa se raceasca in apa din oala sau invelite intr-o patura.
Astfel, compotul iese aromat, moderat dulce si cu prune intregi bine pastrate.
Daca va place compotul dulce, puteti adauga cate o lingura de zahar in plus la fiecare borcan. De asemenea, puteti aroma compotul cu bete de scortisoara, cuisoare, vanilie, putina nucsoara sau ce aroma doriti si este pe gustul vostru. Noi il preferam simplu, asa se simte foarte bine aroma fructelor. Pofta buna!
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise