Cozonac cu aluat oparit. Ramane moale si pufos mai multe zile

Incearca reteta unui cozonac cu aluat oparit - moale și pufos, perfect pentru zilele de sarbatoare si nu numai! Reteta traditionala asigura prospetimea si gustul autentic, iar tehnica de oparire a aluatului confera o textura deosebita care ramane proaspata si delicioasa mai multe zile.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Ingrediente aluat:
  • 1 kg de faina
  • 250 g zahar
  • 500 ml lapte (se poate pune putin sau mai mult, in functie de tipul de faina folosit)
  • 4 galbenusuri
  • 2 plicuri drojdie uscata
  • 100 g unt topit
  • 80 ml ulei
  • coaja rasa de la o lamaie
  • esenta de vanilie
  • putina sare
  • Ingrediente umplutura:
  • 4 albusuri
  • 170 g nuca macinata
  • 150 g zahar
  • esenta de rom
  • 30 g cacao
  • 50 g stafide
  • rahat
  • Pentru uns:
  • 1 ou + 1 lingurita zahar vanilat

Mod de preparare

Pentru inceput punem 100 g de faina intr-un lighean si turnam 200 ml de lapte fierbinte, amestecam si lasam sa se racoreasca putin.

Dupa ce s-a racorit, punem drojdia uscata, inca 50 ml de lapte caldut, 1 lingura de zahar, apoi amestecam si lasam la crescut circa 20 minute.

In acest timp zaharul il topim cu laptele ramas si esenta de vanilie dupa gust.

Dupa ce aluatul a crescut, cernem restul de faina peste maia, adaugam laptele dulce caldut, galbenusurile si coaja de lamaie, apoi incepem sa framanatam un aluat omogen, dar lipicios. Acum este momentul sa ne ajutam de materia grasa.

Turnam putin cate putin si alternativ din unt si ulei si framantam bine pana le incorporam in aluat. Aceasta operatiune dureaza, dar merita efortul! :)

In final vom obtine un aluat omogen, elastic si nelipicios pe care il lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

In ultimele 10 minute inainte de a-i pregati, ne apucam de umplutura:

Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul si mixam pana se topeste tot zaharul, trebuie sa arate ca o bezea. Adaugam cacaoa, esenta de rom si nuca macinata si omogenizam totul foarte bine.

Stafidele le punem la inmuiat in apa firbinte cu putina esenta de rom, iar rahatul il taiem bucati.

Dupa ce aluatul a crescut, il rasturnam pe masa de lucru (ne ajutam de putin ulei), il impartim in 2, iar fiecare bucata o intindem bine (ne ajutam doar de maini), punem jumatate din cantitatea de umplutura, presaram stafide si bucatele de rahat si incepem sa rulam cu grija, tragand si de capete sa nu iasa din umplutura.

Asezam cozonacii obtinuti in tavile tapetate cu hartie de copt si ii lasam la crescut circa 20 minute, apoi ii ungem cu ou batut amestecat cu zaharul vanilat.

Dam tavile cu cozonacii in cuptorul preincalzit la 160°C pentru 1 ora.

Cand sunt gata ii scoatem si ii lasam sa se raceasca pe un fund de lemn, in tava si culcati pe o parte si pe alta pentru a nu se lasa umplutura.

Incercati si reteta de cozonac fara framantare, cozonac leopard sau cozonacul bunicii. Pofta buna!

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Salata cu cartofi noi si peste afumat

Cartofii se spala, se sterg si, daca sunt mai maricei, se taie in sferturi.

Salata cu paste, piept de pui si porumb

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise