Cozonac cu fanta de post

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 450 gr faina
  • 250 ml fanta de portocale
  • 50 ml ulei
  • 60 gr zahar
  • 25 gr drojdie
  • un praf de sare
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 1 lingura coaja de portocala confiata
  • Umplutura:
  • 1 castronel nuca macinata
  • 2-3 linguri zahar
  • 1 lingura cacao
  • 1/2 cana apa fierbinte ( sau lapte de soia)
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 2 bucati rahat

Mod de preparare

Aluatul:

Punem sucul intr-un ibric pe foc pana devine caldut.

Drojdia o frecam cu o lingura de zahar.

Cernem faina intr-un bol, punem un praf de sare, drojdia, zaharul, coaja rasa de lamaie, zaharul cu pastai de vanilie si le amestecam.

De acum turnam suc, putin cate putin, uleiul si framantam pana obtinem un aluat elastic si usor de modelat, dar sa nu se lipeasca de maini.. Din suc o sa mai ramana putin.

La final adaugam coaja de portocala confiata si o incorporam bine in aluat.

Il acoperim cu un prosop si il lasam la crescut circa o ora.

Umplutura:

Punem nuca macinata intr-un bol si turnam cate putina apa fierbinte pana obtinem o pasta.

Adaugam cacaoa, zaharul, esenta de rom, le omogenizam si lasam sa se raceasca.

Aluatul dospit il rasturnam pe masa de lucru pe care presaram putina faina.

Il impartim in doua, intindem prima foaie, o ungem cu jumatate din umplutura, punem cateva cubulete de rahat si rulam. La fel procedam si cu a doua bucata.

Luam cele doua suluri, le impletim si asezam cozonacul intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Aprindem cuptorul, il reglam la o temperatura potrivita, iar cozonacul il punem pe aragaz pentru 15-20 de minute sa creasca.

Dupa acest timp il introducem in cuptor si il lasam pana se rumeneste frumos.

Cand il scoatem il ungem cu un amestec facut din apa, zahar si putin ulei apoi il acoperim cu un prosop curat.

Pofta buna!

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise