Papanasi pufosi cu branza de vaci – reteta simpla si delicioasa de papanasi prajiti

Papanasii sunt unul dintre cele mai iubite deserturi romanesti. Pufosi, aromati si serviti cu smantana si dulceata, sunt o adevarata bucurie la finalul mesei. Aceasta reteta clasica iti garanteaza papanasi aurii, crocanti la exterior si moi in interior.

Portii
8-10
Timp pregatire
25 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 500 g branza de vaci grasa, bine scursa de zer
  • 2 oua
  • 100 g zahar (sau dupa gust)
  • 1 plic zahar vanilat
  • coaja rasa de la ½ lamaie
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare
  • 200–250 g faina (plus extra pentru modelat)
  • ulei pentru prajit
  • Pentru servit:
  • smantana grasa fermentata
  • dulceata (visine, afine, zmeura sau ce preferi)
  • zahar pudra (optional)

Mod de preparare

Daca iubesti deserturile romanesti, papanasii prajiti cu branza de vaci sunt alegerea perfecta pentru o masa festiva sau pentru un weekend rasfatat. Sunt crocanti la exterior, moi si pufosi in interior, iar combinatia de smantana si dulceata ii face irezistibili.

Pe site gasesti si alte deserturi traditionale la fel de gustoase:

Clatite fine si gustoase - cea mai simpla reteta
Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala
Prajitura turnata cu mere - reteta rapida si gustoasa

Scurge bine branza de vaci de zer. Cu cat este mai uscata, cu atat papanasii vor fi mai pufosi.

Bate ouale cu zaharul, zaharul vanilat, sarea, coaja de lamaie si zeama de lamaie. Adauga branza de vaci si amesteca pana devine o compozitie omogena.

Adauga treptat faina cernuta si bicarbonatul de sodiu stins cu zeama de lamaie.
Cantitatea de faina difera (200–250 g) in functie de cat de umeda este branza si de marimea oualor. Incepe cu 200 g si mai adauga doar daca aluatul este prea moale. Trebuie sa fie moale, usor lipicios, dar suficient de ferm pentru a putea fi modelat. Daca pui prea multa faina, papanasii ies tari; daca pui prea putina, se destrama la prajit.

Modeleaza papanasii: Imparte aluatul in bucati egale. Modeleaza bile mai mari (cu gaura la mijloc) si bile mai mici (pentru „caciulite”). Foloseste faina pentru a evita lipirea.

Incinge uleiul la foc mediu. Prajeste papanasii cateva minute pe fiecare parte, pana devin aurii si bine rumeniti. Scoate-i pe hartie absorbanta.

Asaza papanasii pe farfurie, pune deasupra smantana si dulceata, apoi presara zahar pudra daca doresti. Pofta buna!

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise