Prajitura cu foi si crema de caramel

Reteta de prajitura cu foi si crema de caramel. Prajitura cu foi si crema de caramel, reteta simpla si delicioasa.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 600 g faina
  • 2 oua mari
  • 60-70 g margarina(se poate untura) moale
  • cca 80 g zahar pudra
  • 1 lingurita bicarbonat
  • un virf de cutit de sare
  • lapte cit cuprinde (cca 150-200 ml)
  • 1 lingurita coaja de lamiie
  • Pentru crema:
  • 175 g faina
  • 200 g zahar
  • 1 l lapte
  • 100 g unt
  • 4 linguri zahar (pt.caramel)
  • 1,5-2 linguri de Ness
  • 2 plicuri de zahar vanilat

Mod de preparare

Se freaca margarina cu zaharul, ouale intregi, sarea, coaja de lamiie. Se adauga bicarbonatul stins cu putina zeama de lamiie (sau otet) si se amesteca bine. Se pune apoi faina si atita lapte cit sa se obtina un aluat potrivit, usor de intins cu facaletul. Se lasa sa se odihneasca cca 20 minute.

Se imparte apoi in cinci bile. Fiecare bila se intinde intr-o foaie subtire. Cele 5 foi se coc pe dosul unei tavi unse cu margarina si presarata cu faina. Fiecare foaie se coace la foc mediu (in cuptorul preincalzit) cam 6-7 minute. Dupa ce se coc se pun pe o suprafata dreapta (fara denivelari), si se lasa sa se raceasca.

In acest timp se face crema: zaharul (200 g) se amesteca cu faina, se adauga laptele, ness-ul, vanilia si caramelul (cele 4 linguri de zahar se ard intr-o tigaie si se sting cu f.putina apa incit sa devina un sirop gros).

Se amesteca totul bine, apoi compozitia se fierbe la foc moderat, amestecind tot timpul, pina se ingroasa.

Dupa aceea se ia de pe foc si inainte sa se raceasca de tot se pune untul.

Cu aceasta crema calduta se ung foile si se pun una peste alta.

Prajitura se tine la rece o noapte (nu in frigider), presata cu ceva greu, apoi se taie in romburi, nu prea mari. Se pudreaza cu zahar pudra. Pofta buna!

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise