Alivanca cu jumari - prajitura copilariei mele

Se strecoara laptele si se pune intr-o oala la prins.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Alivanca cu jumari - prajitura copilariei mele

Ingrediente

  • Ingrediente pentru branza de vaci:
  • 2,5 l lapte dulce
  • Ingrediente pentru alivanca:
  • 1 lg chisleac (iaurt de casa)
  • 300 gr malai
  • 400 gr branza dulce de vaci
  • 500 gr branza sarata de capra
  • 4 oua
  • 2 lg faina de grau
  • 300 gr smantana
  • 200 gr jumari de porc
  • 1 lg rasa de bicarbonat de sodiu

Mod de preparare

Mod de preparare pentru branza de vaci dulce:

Se strecoara laptele si se pune intr-o oala la prins, se lasa cam doua zile, dupa care se poate folosi ca chisleac sau cum se zice mai nou, iaurt de casa.

Mod de preparare pentru alivanca:

Se pune branza de vaci si branza de capra intr-un vas mai mare si se faramiteaza foarte bine, se adauga ouale batute, smantana, chisleacul, faina de grau si se omogenizeaza bine compozitia, mai spre final se adauga si bicarbonatul de sodiu si se amesteca usor. Bicarbonatul are rolul de a face alivanca frageda si pufoasa, daca este prea mult sau prea putin strica, daca e prea putin, nu va fi pufoasa, daca e prea mult nu are gust bun.

Se adauga la final si jumarile taiate bucati mici si se toarna intr-o tava ce a fost unsa cu mult unt sau margarina. Alivanca va trage grasime cat are nevoie si asa nu se va lipi de tava. Se da la cuptorul incalzit pentru circa o ora, la foc potrivit si cand se rumeneste este semn ca este gata.

Sa aveti pofta, dragilor!

Este o prajitura sarata, insa tare gustoasa si aromata de la jumari, specifica zonei Moldova.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Gem de caise

Gem de caise

Reteta de gem de caise fara conservanti. Gem de caise reteta simpla si usor de preparat.

Gem de caise
Shakshuka

Shakshuka

Se trag la tigaie ceapa, ardeiul, rosiile si se lasa pana se inmoaie.

Shakshuka
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor