autor:

Carmyna

» » Conserve si muraturi

Bame pentru iarna

Autor: Carmyna (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 27 iulie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Carmyna (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 27 iulie 2010

Ingrediente
1 kg bame, 1- 2 l suc de rosii crud (sau fiert ) facut in casa, 5 borcane mari cu filet (sau mai multe mici)

Dificultate: Redusa Timp: 1h 30 min

11 voturi

Mod de preparare

Curata bamele de cotoare si spala-le.In 3-4 l de apa pune 1 lingurita de sare si 3 linguri de otet. Pune-o pe foc si , cand a inceput sa fiarba adauga bamele. Lasa sa fiarba pana ce bamele s-au inmuiat.

Scurge bamele si pune-le in borcane, presand usor ca sa intre mai multe.

Umple borcanele cu suc de rosii si acopera-le bine cu capace.

Pune borcanele unul langa altul in cratite mai inalte, adauga apa calduta astfel incat sa fie 2/3 din inaltimea borcanelor.Acopera borcanele cu un ziar si pune la fiert. Din momentul in care apa a inceput sa fiarba, lasa 1/2 de ora. Dupa acest timp inchide focul, acopera borcanele cu un prosop gros si lasa-le sa se raceasca incet, pana a2a zi.
Daca ti-a placut reteta noastra "Bame pentru iarna" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Peste (stavrizi) la borcan

Peste (stavrizi) la borcan

Stavrizii se curata, se taie cozile, capetele, se spala si se pun intr-un vas in care se toarna marinata.

99 voturi    13 comentarii
40h
Conserve si muraturi
Castraveciori bulgaresti.

Castraveciori bulgaresti.

Se aseaza castraveciorii in borcan, se pun mirodeniile, otetul si apa. Se fierb borcanele la bain-marie

3 voturi    1 comentariu
1h 10 min
Conserve si muraturi

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Fara foto

    Gheorghe Rusnac (Maestru bucatar):

    Buna ziua, Sunt super incantat de mancarea de bame,pe care o consum de mai bine de 40 de ani,motiv pentru care,anul acesta voi cultiva bame,ca sa am suficiente pentru conservele de iarna (pun multe,si la congelator si la borcan,dar niciodata nu am pana la noua recolta.)Este o leguma scumpa,se vinde cu gramajoara,sau cu suta de bucati,dar este delicioasa.Reteta este asa cum o fac si eu,invatata de la bunica tatalui meu,acum 50 de ani.Mancarea ideala in perioadele de post,dar se poate face si cu carne de pasare sau de porc.Nu am incercat cu vita,dar cred ca nu se prea asociaza gusturile.Cel mai bun gust este al mancarii fara carne.

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Carmyna

    Carmyna (Chef de cuisine) , 01 august 2010

    Semintele sunt ca cele de la vinete sa zicem, asemanatoare cu cele ale ardeilor.Bamele au nevoie de un regim mai special pt. a fi cultivate deoarece au nevoie de foarte mult soare.Iar gatitul intradevar nu oricine stie sa il faca.

  • Adelina Damian-Fekete

    Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 30 iulie 2010

    În Ardeal nu prea găseşti bame, nici nu prea ştiu cum se prepară. Am cumparat de la supermarket un borcan, de curiozitate, si nu au fost grozave. Astea ce fel de sămânţă fac? Nu am văzut în comerţ plicuri cu seminţe!!! Adelina

  • ALINA BANICA

    ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 28 iulie 2010

    Sunt foarte bune iarna!

Dificultate

Redusa

Timp

1h 30 min

11 voturi

Ingrediente

  • 1 kg bame
  • 1- 2 l suc de rosii crud (sau fiert ) facut in casa
  • 5 borcane mari cu filet (sau mai multe mici)

Raporteaza reteta

Retete
de Carmyna
Prajitura simpla

Prajitura simpla

Se bat ouale (neseparate), se adauga sarea, zaharul, uleiul, apa si se amesteca bine. Adaugam faina

3 voturi    6 comentarii
55 min
Prajituri
Paine casa

Paine casa

Intr-un castron mai mare se amesteca faina cu sarea.In mijlocul castronului se face o adancitura

2 voturi    5 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Patlagele murate (gogonele)

Patlagele murate (gogonele)

Ptlagelele spalate bine se asaza in borcane mai mari sau bidoane intercaland din loc in loc condimentele

15 voturi    2 comentarii
1h
Conserve si muraturi

Carmyna (Chef de cuisine)

Semintele sunt ca cele de la vinete sa zicem, asemanatoare cu cele ale ardeilor.Bamele au nevoie de un regim mai special pt. a fi cultivate deoarece au nevoie de foarte mult soare.Iar gatitul intradevar nu oricine stie sa il faca.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Marmelada de nectarine Marmelada de nectarine

Marmelada de nectarine este o delicatesa, dar nu toate gospodinele au incercat pana acum aceasta reteta. Sigur daca incerci sa o faci

2 voturi    0 comentarii
40 min
Conserve si muraturi
Dulceata de nuci verzi Dulceata de nuci verzi

Se curata nucile de coaja verde pana se ajunge la miezul alb. Pe masura ce se curata, se pun intr-un borcan cu apa cu sare de lamaie.

40 voturi    20 comentarii
1h
Conserve si muraturi
SUC DE ROSII DIETETIC