Ingrediente
 1 kg de vinete,  1 kg de ardei graÅŸi (de preferat verzi sau galbeni ÅŸi eventual 1-2 roÅŸii),  1 kg roÅŸii sau 1 conservă de roÅŸii cu pulpă în suc propRiu ÅŸi o cutie de 250 ml de suc de roÅŸii (bulion) bio.,  2 cepe albe ÅŸi 2 cepe roÅŸii (micI sau medii),  1 linguriţă cimbru,  1/2 linguriţă oregano,  1/2 linguriţă busuioc,  1 căpăţână de usturoi,  2-3 linguriÅ£e sare,  1/4 linguriţă piper alb măcinat,  3-4 linguri de făină albă,  2 linguri pesmet,  1 linguriţă zahăr tos,  50 ml ulei de măsline + 150 ml ulei pentru prăjit.
Dificultate: Medie | Timp: 2h 30 min
2 voturi
Mod de preparare
Vinetele se taie pe lateral în felii de 1 cm grosime ÅŸi se aÅŸează într-o strecurătoare sau sită, presărate cu sare, să se curgă de zeama pe care o vor lăsa din abundenţă, pentru aproximativ 30 de minute sau chiar o oră.
Dacă am cumpărat roÅŸii, acestea trebuiesc opărite în apă cloclotită un minut, apoi scurse într-o strecurătoare ÅŸi decojite, iar miezul va fi tăiat cubuleÅ£e mici ÅŸi pus întrun bol separat. La sfârÅŸit, adăugăm peste ele 1 linguriţă de zahăr tos.
Tocăm ceapa mărunt ÅŸi căţeii de usturoi spălaÅ£i ÅŸi decojiÅ£i în prealabil ÅŸi îi punem împreună la călit cu 50 ml de ulei, până devin moi ÅŸi lucioÅŸi, apoi stingem cu roÅŸiile tăiate sau roÅŸiile din conservă diluate cu bulionul sau sucul de roÅŸii la care am adăugat o linguriţă de zahăr. Adăugăm ÅŸi condimentele - sarea, piperul alb, oregano, cimbru ÅŸi busuioc, ÅŸi le lăsăm să fiarbă până se leagă ca un sos. Spălăm ardeii, îi tăiem în patru ÅŸi îi spălăm ÅŸi pe interior, le curăţăm lamelele interioare, sâmburii ÅŸi cotoarele, iar coaja lor o tăiem fideluţă. Când am terminat, îi adăugăm peste compoziÅ£ia cu roÅŸii ÅŸi lăsăm totul să fiarbă aproximativ 20 de minute, apoi punem vasul deoparte.
Într-o tigaie sau cratiţă, punem ulei de 2-3 degete ÅŸi îl lăsăm la încins.
Spălăm feliile de vinete cu un jet de pă rece, le stoarcem uÅŸor ÅŸi le trecem pe rând prin făină albă, apoi le punem pe rând în cratiÅ£a cu ulei să se rumenească câte un minut pe fiecare parte. Le scoatem, le scurgem de ulei bine, ÅŸi le aÅŸezăm suprapuse într-un vas separat.
După ce am terminat cu toate vinetele, trecem la montatul budincii, într-o tavă de copt, astfel:
- ungem tava uniform cu ulei şi o tapetăm cu pesmet peste tot,
- aÅŸezăm un rând de vinete, unele lângă altele,
- punem compiziÅ£ia de roÅŸii cu ardei ÅŸi ceapă peste ele, folosind o lingură, în aÅŸa fel încât să ajungă peste tot,
- adăugăm al doilea strat de felii de vinete şi
- presărăm deasupra puţin pesmet.
Punem tava la cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 30-40 de minute, până vedem că vinetele arată rumenite deasupra ÅŸi uleiul s-a ridicat deasupra lor.
Dacă dorim, putem presăra puţin parmezan şi le mai lăsăm 5 minute, apoi scoatem tava şi o lăsăm să se răcească.
Se serveÅŸte rece, ca aperitiv sau fel simplu de mâncare.