autor:

Sidy

» » Aperitive

Cea de-a VII-a intilnirea a "Gustoaselor" la Bran-Predelut 15-17 iulie 2015 - Prima parte

Autor: Sidy (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 02 august 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Sidy (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 02 august 2015

Ingrediente
Poate ati mai citit si pana acum ,ca un grup din fetele care postam pe acest site Gustos.ro am facut in ultimii sapte ani intilniri consecutive la Alba Iulia si de data aceasta in zona Bran-Predetut.

Dificultate: Redusa Timp: 1 min

3 voturi

Mod de preparare

Aceasta a VII-a intilnire a "Gustoaselor" a avut de fapt doua parti si s-a desfasurat, de data aceasta la Bran-Predelut.Timp de 6 ani ne-am tot adunat la Alba Iulia si ne-am cam saturat, voiam sa vedem si alte peisaje placute ochiului.Si nu ne-a parut rau....Tara noastra e mare si frumoasa, avem ce vizita si in aceasta zona Bran, am reusit sa vedem destul de putine lucruri....
Prima parte a inceput pe 15 iulie si a doua pe 17 iulie, asa ca , doua familii ( a lui Lulu si a mea ) am fost impreuna cu toata "Gasca Gustoasa" doar in dupa amiaza si seara de vineri 17 iulie.
Pe 18 iulie am plecat din Bran spre casa, pentru ca pe 19 iulie veneau copiii din Anglia si trebuia sa-i asteptam la aeroport in Debrecen.
Bran este o comună în județul Brașov, care are în componență satele: Bran , Poarta, Predeluț, Șimon și Sohodol.
Satul Predeluţ este la mare căutare de către turişti, atât pentru frumuseţile ei pitoreşti, cât şi pentru moştenirea etnografică a zonei Bran.Satul Predeluţ se află într-o zonă cu o adevărată tradiţie pentru turism, dispunând de numeroase obiective turistice, majoritatea naturale. Acestea sunt Castelul Bran, Cheile Moeciului, Munţii Bucegi şi Piatra Craiului, Peştera Dâmbovicioara, Parcul Naţional Piatra Craiului şi Cascada Urlătoarea, dar şi Peştera cu Lilieci sau Masivul Iezer-Păpuşa.
Noi "gasca rosie" a "Gustoaselor" am fost cazati la vila Pinul , incepind cu 15 iulie ,cand ne-am reunit cele patru familii. Dar haideti sa strigam catalogul si sa facem prezenta:din Bacau au venit GABI si sotul ei MONE , cel mai roman dintre romani,din Galati au venit LULU si sotul ei COSTEL;putin mai pe seara , din Bucuresti au ajuns VICKY si sotul ei LIVIU ,iar din Oradea, sotul meu VALY si cu mine.
Bineinteles ca intilnirea a fost la cote maxime si din cauza caldurii , dar si a emotiilor care ne-au cuprins, mai ales ca aveam doua "gustoase" noi ,pe care nu le vazuseram inca, doar din poze.
A fost minunat, emotionant iar orele petrecute chiar de la inceput s-au scurs extrem de repede.
Povestile s-au desirat ca si cum ne-am fi cunoscut de o viata, desi cu doua dintre gustoase nu ne stiam decat de....5 minute, dar ne-am simtit atat de aproape sufleteste, unii de altii....
Am avut si niste placinte cu varza sau cu branza de oaie si marar si o palincuta buna de la Simleu, incat seara pe la 22.00 ne-am dat seama ca de fapt noi nu cinasem.
Familia Iancu o familie deosebita, prietenii minunati din viata mea pe care acum i-am cunoscut si tare ma bucur, parca seamana intre ei, nu vi se pare ?
Eu am privilegiul de a invata mereu ceva din naturaletea, sinceritatea si libertatea lor.Si din bunatatile multe facute zilnic de Lulu....
Familia Parsan( au sosit ei mai pe inserat, asa ca scuzati calitatea pozei) ,tinara si...nelinistita, sunt cei care mi-au oferit experiente deosebite si ma fac sa ma simt atat de norocoasa si deosebita ca i-am cunoscut.
Asa ca am pornit la drum spre domnul Marinica, unde am gasit adevarata ospitalitate,pensiune completa cu produse naturale din ferma proprie, chiar daca am ajuns 8 persoane la o ora destul de tarzie si restaurantul era....inchis.
Aproape toata lumea a vrut pastrav cu mamaliguta si mujdei.
Farfuriile au fost goale , la sfarsit , dar povestile erau inca in toi.
Am pornit la deal spre casa , la vila noastra Pinul , unde cu gandul la traseul ce ni-l-am propus pentru a doua zi, am ales sa facem dus si sa ne odihnim.
A doua zi de dimineata, cu ajutorul lui Roberto, ne-am baut cafeluta si am luat micul dejun copios.
Pentru aceasta a doua zi ne-am ales un traseu deosebit, Platoul Bucegi.
Am pornit din Predelut Bran si am luat-o spre Busteni in spatele Hotelului Silva ,unde era telecabina ce ne urca la Babele. Dar cand am ajuns....dezastru ! O coada de vreo 3 ore, 3 ore jumate...dar, spre norocul nostru, am gasit niste masini 4X4 de inchiriat pentru excursii montane , la un pret avantajos si mai mic( am negociat bineinteles). Cu telecabina vedeam doar Babele si Sfinxul, pe cand cu aceste masini , am facut un traseu de 125 km, si am vizitat multe frumuseti ale tarii noastre.
Am pornit din Busteni spre Sinaia si am admirat panorama de la 1500 de m , apoi spre Moroieni , un sat din judeţul Dâmboviţa, unde s-au filmat scene din filmul "Borat! Pelicula a devenit cunoscută pe plan internaţional, în 2006, odată cu lansarea lung-metrajului cu acelaşi nume. Sacha Baron Cohen, actorul şi creatorul personajului, a filmat în România, în satul Glod, într-o comunitate de rromi.
Apoi am continuat spre Saua Dichiului pina la Lespezi, la Cariera de calcar de pe Muntele Lespezi, aflata in coltul sud-vestic al Bucegilor .Exploatarea intensiva a calcarului in cariera Lespezi a schimbat in mod dramatic peisajul. Spectacolul oferit de aceasta cariera iti ofera un gust amar, muntele disparand in fiecare an , topit in cuptoarele fabricii de ciment din Fieni.
Mai departe am trecut de Podul cu flori si am ajuns la Barajul Bolboci unde este si o cabana.Un peisaj deosebit oferit de acest lac Bolboci, situat în bazinul Ialomiţa, Munţii Bucegi, aproape de Vârful Deleanu.
Dupa un popas in aceste locuri minunate, am pornit spre altele si mai frumase, spre Cheile tatarului, niste peisaje de vis,o rezervaţie naturală, geologică şi paleologică, care este ocrotită şi pentru flora termofilă, cu flori rare.
Cheile se întind pe o lungime de 0,5 km şi sunt definite printr-un peisaj minunat, mai ales la coada lacului Bolboci. Aici, râul Ialomiţa a săpat în calcarele din jurasic. Cheile apar ca văi înguste între stânci, cu versanţi abrupţi şi profil transversal în formă de V şi longitudinal cu înclinare mare şi rupturi de pantă.
Cu greu am pornit mai departe si am intilnit Cascada Ialomitei ,care se află în valea cu acelaşi nume şi oferă un peisaj rupt din poveşti, iubitorilor de natură şi de drumeţii montane.
Am urcat apoi sus la Cabana Padina unde am si servit pranzul ,ca eram deja lesinati de foame.
Cam dupa o ora de relaxare, am urcat la telecabina care ne-a dus cateva minute sus la Babele si Sfinxul.
Sunt monumente ale naturii situate pe platoul Bucegilor. Despre aparitia lor s-au format legende si teorii.Unii cercetatori apreciaza ca agenti modelatori au fost apa si vantul cu sprijinul inghetului si dezghetului. Se are in vedere si alternanta rocilor, gresii si calcare de pe platou. Insa nu poate fi negata interventia umana la finisarea formelor mai mult sau mai putin regulate. Pana acum, nici o dovada stiintifica nu a putut explica pe de-a intregul, acest fenomen si astfel, legendele in jurul acestor stanci se dezvolta in continuare, unind realitatea cu supranaturalul.
Babele se gasesc langa Cabana Babele de pe platoul Bucegi, iar Sfinxul se gaseste la 10 minute distanta de cabana.
Aerul e atât de rarefiat, de te dor plămânii, urechile sunt înfundate de la presiune, iar singurul gând pe care îl ai în minte este să te întorci la Babele cât de curând posibil.
Dar la mine s-a intimplat un fenomen ciudat: a fost exact invers, eram plina de energie si aerul era minunat, as fi fost in stare sa zburd ore in sir....
A fost minunat sus la Babele, dar mai aveam 5 minute si ultima telecabina cobora la Padina , unde ne astepta soferul nostru....asa ca ne-am grabit putin.
Si pentru ca de jos , de la poalele Bucegilor era un semn turistic spre Hotel Pestera, am mers sa il vedem si noi.Un hotel nou , frumos situat în Parcul Natural Bucegi la 1600 de metri altitudine,intr-o zona unica prin frumusetea si spectacolul oferit de muntii inconjuratori.
De aici incepe coborarea cu nenumarate peisaje pe care nu le vom uita prea curind.
De aici de sus se vede si panorama Cabanei Padina si vom cobori pe noul Transbucegi , unul dintre cele mai frumoase drumuri montane din Romania. Drumul are o lungime de 20 km si este asfaltat,lucrarile de reabilitare au inceput in anul 2010 si inca sunt in curs de finalizare. Transbucegiul este un drum montan destul de ingust ,cu multe locuri in care abia pot trece doua masini mai mari, una pe langa alta ;se recomanda parcurgerea lui cu viteza redusa si maxima atentie.
Am mai poposit pe Transbucegi, proaspat asfaltat, dar totusi am facut si o pana de cauciuc.Trebuia si asa ceva la un drum atat de lung.
Am avut un traseu deosebit, pe care de mult voiam sa-l vedem, mai ales ca unii au fost pentru prima data aici( si eu).
Incepea sa se insereze cand am ajuns in Busteni si am pornit spre Bran Predelut.
A fost o excursie minunata pe care nu o poti uita, mai ales ca a fost alaturi de prieteni dragi...

Mai multe poze puteti vedea, in ordine cronologica, la mine pe blog : http://sidyskitchen.blogspot.ro/2015/07/a-vii-intilnirea-gustoaselor-la-bran.html

Urmeaza partea a II-a...
Daca ti-a placut reteta noastra "Cea de-a VII-a intilnirea a "Gustoaselor" la Bran-Predelut 15-17 iulie 2015 - Prima parte" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aperitive
Flori de dovlecei pane

Flori de dovlecei pane

Florile de dovlecei se spala, se curata de pistil si eventualele frunzulite. Se pregateste compozitia

9 voturi    5 comentarii
30 min
Aperitive
Cartofi noi gratinati

Cartofi noi gratinati

Decojim cartofii, ii spalam si ii taiem pe jumatate. Daca sunt micuti ii lasati intregi. Ii punem

6 voturi    2 comentarii
1h 10 min
Aperitive

Recomandari electrocasnice

Caserola vidare 1.893 L

- 20 %
129.99 lei
103.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Redusa

Timp

1 min

3 voturi

Ingrediente

  • Poate ati mai citit si pana acum ,ca un grup din fetele care postam pe acest site Gustos.ro am facut in ultimii sapte ani intilniri consecutive la Alba Iulia si de data aceasta in zona Bran-Predetut.

Raporteaza reteta

Retete
de Sidy
Rulada Simona

Rulada Simona

Se pune pe foc mic , margarina la topit, se adauga faina ,laptele si condimentele si se amesteca

61 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Aperitive
Gogosari murati pentru iarna

Gogosari murati pentru iarna

Se curata gogosarii de cotor, se taie apoi in 4, se amesteca cu toate ingredientele si se lasa asa

224 voturi    26 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Escalop cu ciuperci

Escalop cu ciuperci

Carnea care o ai o tai felii si o bati ca si la snitel, apoi o faci cu sare si piper si o prajesti

22 voturi    6 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aperitive

Carnati de casa in aluat de pizza Carnati de casa in aluat de pizza

Se face un aluat simplu de pizza din ingredientele mai sus mentionate si se lasa la dospit cam 15-20 de minute Se intinde aluatul in

23 voturi    12 comentarii
1h 10 min
Aperitive
Placinta cu varza calita (varzari) Placinta cu varza calita (varzari)

Din faina, lapte, ou, drojdia activata cu sare si zahar, se framanta un aluat. Aluatul se lasa la dospit, iar in timpul acesta se caleste

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aperitive
Lasagne cu sparanghel