autor:

burdulea maria elena

» » Mancaruri cu carne

Chisatura ardeleneasca sau pasta de slanina, ceapa si patrunjel

Autor: burdulea maria elena (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 02 septembrie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: burdulea maria elena (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 02 septembrie 2012

Ingrediente
150-200 g slanina afumata, mai moale, , 1 legatura patrunjel verde, , 1 ceapa, , sare.

Dificultate: Redusa Timp: 10 min

12 voturi

Mod de preparare

Pentru ca nu am avut unde sa incadrez acest preparat, l-am trecut la ,,Mancaruri cu carne,, desi ingredientul principal este slanina.
Acest fel de mancare specific Ardealului, se facea prin satele ardelenesti de pe Tarnave, nu stiu daca acum se mai prepara.
Chisatura, imi aduce aminte de copilarie, de vacantele de vara petrecute la bunica dinspre mama, intrun sat de pe valea Tarnavei Mari, aproape de Blaj, mica Roma a Ardealului. Pe vremea aceea chisatura se facea din osanza, care era pastrata tot timpul anului pt a imbunatati gustul ciorbelor. Osanza se presara cu sare, se rula si se cosea, arata asa ca un sul de parizer, dar era alba. Din bucata aceea de osanza, se taiau felii mai groase si se facea chisatura pt ciorbe, sau se intindea pe paine. Veti zice, cum sa mananci asa ceva? Eu zic si acum ca era mult mai sanatoasa, decat mezelul cu o sumedenie de E-uri. Dar sa va spun cum se face chisatura:
Mod de preparare: pe un dog de lemn, sau carpator, se marunteste patrunjelul, slanina, se amesteca bine, se adauga ceapa taiata marunt, se sareaza si gata! Se mananca asa cum vedeti intinsa pe paine cu rosii de gradina.
Daca ti-a placut reteta noastra "Chisatura ardeleneasca sau pasta de slanina, ceapa si patrunjel" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Spaghete cu carne de porc

Spaghete cu carne de porc

Ah, am revenit din nou la categoria mea preferata!! Doar ca de data asta am decis sa gatesc spaghete

4 voturi    0 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Bolonez cu ciuperci si mamaliguta

Bolonez cu ciuperci si mamaliguta

Intii punem apa cu sarea la fiert ptr mamaliguta . Cind fierbe apa turnam faina in ploaie si amestecam

7 voturi    0 comentarii
50 min
Mancaruri cu carne

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 12 comentarii
  • Fara foto

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 05 februarie 2013

    Sidy soro, daca e grasa tare si moale poti sa o toci cu cutitul, dar poti sa o macini si cu masina, cum alegi. Bunica, apoi mama, foloseau osanza si se facea cu cutitul.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 05 februarie 2013

    Eu nu am auzit de pasta asta pina acum , dar dupa cum o descri tu Lenuta, trebuie sa fie minunata. Am sa o incerc si eu cu siguranta. Slanina o toci cu masina sau o tai marunt ?

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 20 septembrie 2012

    ioana_50: esti ardeleanca? Oricum, ma bucur ca mai sunt gospodine care gatesc cu chisatura.

    • Fara foto

      ioana_50 (Maestru bucatar) , 20 septembrie 2012

      mi_ati amintit de copilarie,furam chisatura atunci cand facea mama pentru zama si o mancam pe paine ,mai fac si azi dar dau ceapa ,patrunjelul si slanina prin masina de tocat carne.Ei dar osanza era si pentru leac pentru cei bolnavi de plamani .

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2012

      Lia, precis nu vei fi dezamagita, merge inainte o tuiculita din aceea cu multe margele, pe care ai facut-o tu cu tataie.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2012

      In bucataria vesela: mie imi aminteste mereu de bunica, aceasta reteta, pt ca ea pregatea chisatura.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2012

      Ce poate fi mai bun decat ceva natural ? Nu am mancat chisatura pana acum, dar cu siguranta voi incerca reteta. Felicitari !

    • In bucataria vesela

      In bucataria vesela (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2012

      Nu cunosc acest preparat, dar sunt convinsa ca nu este de lepadat. Si in combinatie cu rosii poate fi un deliciu. Cu salamul si e-urile aveti perfecta dreptate. O sa incerc si eu reteta.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2012

      Noua ne place Valentina, asa cum am scris mai jos, prefer chisatura din slanina in locul oricarui tip de salam.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2012

      Diva, da, e de 1000 de ori mai buna decat mezelurile, parerea mea.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2012

      Tare buna este...

    • www.divainbucatarie.ro

      www.divainbucatarie.ro (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2012

      cred ca este buna iarna!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

10 min

12 voturi

Ingrediente

  • 150-200 g slanina afumata
  • mai moale
  • 1 legatura patrunjel verde
  • 1 ceapa
  • sare.

Raporteaza reteta

Retete
de burdulea maria elena
Tort OM DE ZAPADA

Tort OM DE ZAPADA

Se face un blat dupa metoda: separam albusul de galbenus. Batem spuma tare cu robotul cele 7 albusuri,

9 voturi    11 comentarii
1h
Torturi
Fasole frecata

Fasole frecata

Fasolea spalata, se pune la fiert cu apa rece. Eu obisnuiesc dupa ce incepe fasolea sa fiarba si

13 voturi    21 comentarii
2h 30 min
Retete de post
Chiftele de carne

Chiftele de carne

Punem intrun vas, carnea tocata de vita si de porc, adaugam painea muiata in apa si stoarsa bine,

12 voturi    7 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne

burdulea maria elena (Chef de cuisine)

Sidy soro, daca e grasa tare si moale poti sa o toci cu cutitul, dar poti sa o macini si cu masina, cum alegi. Bunica, apoi mama, foloseau osanza si se facea cu cutitul.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Cotlet de porc cu sos de mustar Cotlet de porc cu sos de mustar

Se spala cotletele (neaparat cu os), se sterg, se ung cu mustar si se presara cu baza pentru mancaruri, sare si piper, dupa gust. Se

0 voturi    0 comentarii
50 min
Mancaruri cu carne
Mancare de cartofi cu kaizer Mancare de cartofi cu kaizer

Se taie kaizerul feliute se pune intr-o tigaie cu putin ulei si se prajeste, dupa ce s-a facut, se scoate din tigaie si se adauga ceapa

1 vot    0 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Mousaka