Autor:
Ramona (Chef de cuisine)
Reteta postata pe: 10 ianuarie 2010
Ingrediente
Pentru ciorba avem nevoie de: un os de vita cu maduva, 200 g manzat, 2 pungi de burta de vita congelata-prefiarta-de 1,2 kg-deci aprox. 2.5 kg, 1-2 cepe, 4 morcovi-2 pentru supa, 2 pentru culoarea finala, o felie de telina, un patrunjel, 4 capatani de usturoi, l apa, 1 l smantana, 2 galbenusuri, 2 linguri de mustar, 2 linguri de faina, ardei iuti, otet, sare si boabe de piper.
Dificultate: Medie | Timp: 3h
Mod de preparare
Se pune apa rece la fiert, in care se pune osul de vita si carnea de manzat. Se ia spuma, si se continua fierberea cam 2 ore. Se adauga sare si boabe de piper. Cand carnea este fiarta, se adauga burta prefiarta si legumele: ceapa, morcovi, patrunjel, telina si un ardei iute taiat feliute, si se mai fierb impreuna cca 30-45 de min. Se strecoara supa. In supa strecurata se pune usturoiul pisat si se mai lasa la fiert cca 5 min. Supa se strecoara din nou. Legumele se pun deoparte, iar carnea de burta si cea de manzat se pune in supa strecurata. Se face intr-un bol un amestec din 2 linguri de faina, 2 galbenusuri, 2 linguri de mustar si 1 l de smantana - de preferat de casa, pentru ca cea cumparata poate sa se branzeasca. Amestecul rezultat se pune in supa si se lasa la fiert 1 min. Se verifica de sare. Intre timp, petru \"fata\" supei, se dau pe razatoarea mica 2 morcovi si se prajesc in putin ulei iar continutul rezultat(cu tot cu ulei) se pune in strecuratoare si se adauga supa cu polonicul de mai multe ori, amestecandu-se cu lingura in strecuratoare pentru ca supa sa primeasca acea culoare rosiatica deosebita a morcovilor. Se potriveste de gust cu otet(3-4 linguri-dupa preferinta). Se mai adauga un ardei iute taiat feliute pentru aspect, si ciorba este gata pentru servit, alaturi de ardeiul iute proaspat sau murat.
Pofta buna!
Macovei Marian , 23 noiembrie 2013
super bun , complimenti .
Maria Pascariu , 12 noiembrie 2013
Ami place mult
Lili Spaiuc , 06 noiembrie 2013
f .buna
Rozalia Rosa Fulop , 19 octombrie 2013
E FOARTE BUNA MERSI
Radu Marinescu , 18 octombrie 2013
ms
Toader Tudor , 11 octombrie 2013
meritaaaaaaaaaa,ok
Paspan Alexandru , 02 iunie 2013
super...
Ramona (Chef de cuisine) , 06 noiembrie 2012
Va multumesc mult pentru aprecieri!
eugg (Chef de cuisine) , 04 noiembrie 2012
Okey ! mersi ! ma apuc acum de ea. pare cea mai documentata reteta .
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 27 iulie 2012
Foarte bune. Atasez si eu o imagine cu ciorba pe care o gatesc destul de des.
cocolina (Chef de cuisine) , 18 aprilie 2012
Imi place foarte mult cum ti-a iesit ciorba esti o gospodina excelenta!!!
Andrada Bolog (Chef de cuisine) , 20 octombrie 2010
felicitarile mele! cred ca este cea mai buna dintre cate retete am citit....e...."ca in ardeal".. secretul ciorbei de burta este smantana care trebuie s fie in cantitate mare....altfel se simte prea tare gustul de burta si nu e satioasa.... am mancat la multe restaurante dar sunt putine locuri unde nu trebuie sa ceri de 2 ori smantana... cel putin asta e parerea mea....si a multor altor ardeleni. :)
ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 09 iulie 2010
Foarte gustoasa! Si eu folosesc morcov calit in ulei pentru a-i da "fata" ciorbei.
costachel (Bucatar sef) , 28 iunie 2010
Doamne , am citit o multime de retete de ciorba de burta care mai de care mai traznite , dar nici una nu are reteta ciorbei de burta de la restaurant. Aceasta este foarte simpla , usor de facut , fara buruieni si fel de fel de legume , faina , ardei gras , marar , patrunjel ,felina etc Daca sunteti interesati de o reteta veche de 40-50 de ani va rog spuneti-mi si v-o trimit. Ve-ti fi surprinsi cit de simpla si de buna iese ciorba.
stela , 25 aprilie 2010
din cite retete am citit este cea mai adevarata eu o fac la fel si e super felicitari are si un aspect frumos si putin cremoasa o ajuta faina sau chiar amidon alimentar dar e super.
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010
Si eu las zarzavatul in ciorba, asa am invatat de la o bucatareasa f, priceputa si cu multa experienta, tot timpul asa prepar ciorba, apoi la dresul ei folosesc 3-4 galbenusuri e foarte buna Fiecare o gateste pt familie si o adapteaza la gusturile acesteia, doar acestia o consuma, nu?
ana catalina focsa (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2010
Unde anume scrie ca ciorba de burta se face intr-un singur mod,Panseluta?Sunt multe reteta de ciorba de burta,iar fiecare o face dupa placul si gustul lui,nu sunt reguli stricte de respectat...si eu folosesc morcovul calit pt a avea culoare aurie ciorba.Arata foarte bine ! Felicitari!
valentina ionita (Chef de cuisine) , 10 martie 2010
Imi place tare mult ciorba de burta...
panseluta (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2010
ciorba de burta nu trebuie sa aiba nici un fel de zarzavat sau verdeata in ea.asta e specificul ei.cred ca are nevoie de mult mai mult decat 3-4 linguri de otet,ca s-o dregi perfect.de asemenea nu se foloseste sub nici o forma faina,ptr ca rolul osului e acela de a elibera gelatina si a-i da consistenta cunoscuta.de aceea e nevoie de un os cu incheietura,sita,partea spongioasa a incheieturii. ouale nu se folosesc la dresul ciorbei de burta,decat daca nu ii pui smantana.o data ce i-ai pus smantana,o mai fierbi 10 minute si dispare efectul de branzire.usturoiul su adauga la sfarsit,dupa ce ai inchis focul,altfel ii dispare aroma.
dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 21 ianuarie 2010
Foarte frumos prezentata reteta.Ramona, ai votul meu.Eu ca sa dau culoare la ciorba bag 2 morcovi fierti in blender si-i fac pasta,asa prinde ciorba o culoare aurie galbuie.Felicitari si ai votul meu.Imi plac retetele tale,sunt super.
lia , 18 ianuarie 2010
Foarte gustoasa, felicitari pt prezentare.
Sidy (Chef de cuisine) , 17 ianuarie 2010
Tare buna ciorbita ta Ramo . Imi place ca ai facut-o cu mult usturoi , asa cum imi place mie...
Alice85 (Chef de cuisine) , 13 ianuarie 2010
extraordinara reteta imi place mult de tot,bravo ai votul meu