autor:

Ramona

» » Borsuri si Ciorbe

Ciorba de burta

Autor: Ramona (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 10 ianuarie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Ramona (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 10 ianuarie 2010

Ingrediente
Pentru ciorba avem nevoie de: un os de vita cu maduva, 200 g manzat, 2 pungi de burta de vita congelata-prefiarta-de 1,2 kg-deci aprox. 2.5 kg, 1-2 cepe, 4 morcovi-2 pentru supa, 2 pentru culoarea finala, o felie de telina, un patrunjel, 4 capatani de usturoi, l apa, 1 l smantana, 2 galbenusuri, 2 linguri de mustar, 2 linguri de faina, ardei iuti, otet, sare si boabe de piper.

Dificultate: Medie Timp: 3h

122 voturi

Mod de preparare

Se pune apa rece la fiert, in care se pune osul de vita si carnea de manzat. Se ia spuma, si se continua fierberea cam 2 ore. Se adauga sare si boabe de piper. Cand carnea este fiarta, se adauga burta prefiarta si legumele: ceapa, morcovi, patrunjel, telina si un ardei iute taiat feliute, si se mai fierb impreuna cca 30-45 de min. Se strecoara supa. In supa strecurata se pune usturoiul pisat si se mai lasa la fiert cca 5 min. Supa se strecoara din nou. Legumele se pun deoparte, iar carnea de burta si cea de manzat se pune in supa strecurata. Se face intr-un bol un amestec din 2 linguri de faina, 2 galbenusuri, 2 linguri de mustar si 1 l de smantana - de preferat de casa, pentru ca cea cumparata poate sa se branzeasca. Amestecul rezultat se pune in supa si se lasa la fiert 1 min. Se verifica de sare. Intre timp, petru \"fata\" supei, se dau pe razatoarea mica 2 morcovi si se prajesc in putin ulei iar continutul rezultat(cu tot cu ulei) se pune in strecuratoare si se adauga supa cu polonicul de mai multe ori, amestecandu-se cu lingura in strecuratoare pentru ca supa sa primeasca acea culoare rosiatica deosebita a morcovilor. Se potriveste de gust cu otet(3-4 linguri-dupa preferinta). Se mai adauga un ardei iute taiat feliute pentru aspect, si ciorba este gata pentru servit, alaturi de ardeiul iute proaspat sau murat.

Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de burta" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Borsuri si Ciorbe
Ciorba de burta

Ciorba de burta

Se fierbe burta cam pe jumatate, se scoate si se taie feliute subtiri apoi se fierbe mai departe.

162 voturi    15 comentarii
2h 45 min
Borsuri si Ciorbe
Ciorba de burta, falsa

Ciorba de burta, falsa

Se curata si se taie marunt tot zarzavatul.Ceapa verde si morcovii se calesc in putin ulei.Se adauga

20 voturi    4 comentarii
1h
Borsuri si Ciorbe

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Luiza_Lita

    Luiza_Lita (Bucatar sef):

    Da am pregatit si nu stiam de ce nu-mi iese culoarea galbuie pe care o are cand o comanzi la restaurant, acum am aflat care-i secretul....morcovii !!

  • 26 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Willy Hartmann , 25 octombrie 2014

    Imi lasa gura apa...!

  • Dana_Micle

    Dana_Micle (Bucatar sef) , 01 aprilie 2014

    am facut si ne place fff mult ,chiar merita incercat t

  • Ramona

    Ramona (Chef de cuisine) , 24 noiembrie 2013

    Va multumesc tuturor, atat pentru aprecieri, cat si pentru critici!!! In urma experientei acumulate in gatit, nu mai fac ciorba de burta cu burta prefiarta, pentru ca se pierde mult din savoarea si aroma specifica acestei ciorbe. Prin urmare, am renuntat la cele 2 linguri de faina, dar nu am renuntat la mustar, pentru ca imi place gustul picant pe care il da ciorbei. Care este reteta originala? Mai are importanta asta? ... Eu pe aceasta o gatesc, si imi iese foarte gustoasa! Pofta buna va doresc si spor la gatit!

    • Fara foto

      Macovei Marian , 23 noiembrie 2013

      super bun , complimenti .

    • Fara foto

      Maria Pascariu , 12 noiembrie 2013

      Ami place mult

    • Fara foto

      Lili Spaiuc , 06 noiembrie 2013

      f .buna

    • Fara foto

      Rozalia Rosa Fulop , 19 octombrie 2013

      E FOARTE BUNA MERSI

    • Fara foto

      Radu Marinescu , 18 octombrie 2013

      ms

    • Fara foto

      Toader Tudor , 11 octombrie 2013

      meritaaaaaaaaaa,ok

    • Fara foto

      Paspan Alexandru , 02 iunie 2013

      super...

    • Ramona

      Ramona (Chef de cuisine) , 06 noiembrie 2012

      Va multumesc mult pentru aprecieri!

    • eugg

      eugg (Chef de cuisine) , 04 noiembrie 2012

      Okey ! mersi ! ma apuc acum de ea. pare cea mai documentata reteta .

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 27 iulie 2012

      Foarte bune. Atasez si eu o imagine cu ciorba pe care o gatesc destul de des.

    • cocolina

      cocolina (Chef de cuisine) , 18 aprilie 2012

      Imi place foarte mult cum ti-a iesit ciorba esti o gospodina excelenta!!!

    • Andrada Bolog

      Andrada Bolog (Chef de cuisine) , 20 octombrie 2010

      felicitarile mele! cred ca este cea mai buna dintre cate retete am citit....e...."ca in ardeal".. secretul ciorbei de burta este smantana care trebuie s fie in cantitate mare....altfel se simte prea tare gustul de burta si nu e satioasa.... am mancat la multe restaurante dar sunt putine locuri unde nu trebuie sa ceri de 2 ori smantana... cel putin asta e parerea mea....si a multor altor ardeleni. :)

    • ALINA BANICA

      ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 09 iulie 2010

      Foarte gustoasa! Si eu folosesc morcov calit in ulei pentru a-i da "fata" ciorbei.

    • Fara foto

      costachel (Bucatar sef) , 28 iunie 2010

      Doamne , am citit o multime de retete de ciorba de burta care mai de care mai traznite , dar nici una nu are reteta ciorbei de burta de la restaurant. Aceasta este foarte simpla , usor de facut , fara buruieni si fel de fel de legume , faina , ardei gras , marar , patrunjel ,felina etc Daca sunteti interesati de o reteta veche de 40-50 de ani va rog spuneti-mi si v-o trimit. Ve-ti fi surprinsi cit de simpla si de buna iese ciorba.

    • Fara foto

      stela , 25 aprilie 2010

      din cite retete am citit este cea mai adevarata eu o fac la fel si e super felicitari are si un aspect frumos si putin cremoasa o ajuta faina sau chiar amidon alimentar dar e super.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

      Si eu las zarzavatul in ciorba, asa am invatat de la o bucatareasa f, priceputa si cu multa experienta, tot timpul asa prepar ciorba, apoi la dresul ei folosesc 3-4 galbenusuri e foarte buna Fiecare o gateste pt familie si o adapteaza la gusturile acesteia, doar acestia o consuma, nu?

    • ana catalina focsa

      ana catalina focsa (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2010

      Unde anume scrie ca ciorba de burta se face intr-un singur mod,Panseluta?Sunt multe reteta de ciorba de burta,iar fiecare o face dupa placul si gustul lui,nu sunt reguli stricte de respectat...si eu folosesc morcovul calit pt a avea culoare aurie ciorba.Arata foarte bine ! Felicitari!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 10 martie 2010

      Imi place tare mult ciorba de burta...

    • panseluta

      panseluta (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2010

      ciorba de burta nu trebuie sa aiba nici un fel de zarzavat sau verdeata in ea.asta e specificul ei.cred ca are nevoie de mult mai mult decat 3-4 linguri de otet,ca s-o dregi perfect.de asemenea nu se foloseste sub nici o forma faina,ptr ca rolul osului e acela de a elibera gelatina si a-i da consistenta cunoscuta.de aceea e nevoie de un os cu incheietura,sita,partea spongioasa a incheieturii. ouale nu se folosesc la dresul ciorbei de burta,decat daca nu ii pui smantana.o data ce i-ai pus smantana,o mai fierbi 10 minute si dispare efectul de branzire.usturoiul su adauga la sfarsit,dupa ce ai inchis focul,altfel ii dispare aroma.

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 21 ianuarie 2010

      Foarte frumos prezentata reteta.Ramona, ai votul meu.Eu ca sa dau culoare la ciorba bag 2 morcovi fierti in blender si-i fac pasta,asa prinde ciorba o culoare aurie galbuie.Felicitari si ai votul meu.Imi plac retetele tale,sunt super.

    • Fara foto

      lia , 18 ianuarie 2010

      Foarte gustoasa, felicitari pt prezentare.

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 17 ianuarie 2010

      Tare buna ciorbita ta Ramo . Imi place ca ai facut-o cu mult usturoi , asa cum imi place mie...

    • Alice85

      Alice85 (Chef de cuisine) , 13 ianuarie 2010

      extraordinara reteta imi place mult de tot,bravo ai votul meu

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

3h

122 voturi

Ingrediente

  • Pentru ciorba avem nevoie de: un os de vita cu maduva
  • 200 g manzat
  • 2 pungi de burta de vita congelata-prefiarta-de 1,2 kg-deci aprox. 2.5 kg
  • 1-2 cepe
  • 4 morcovi-2 pentru supa
  • 2 pentru culoarea finala
  • o felie de telina
  • un patrunjel
  • 4 capatani de usturoi, l apa
  • 1 l smantana
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri de mustar
  • 2 linguri de faina
  • ardei iuti
  • otet
  • sare si boabe de piper.

Raporteaza reteta

Retete
de Ramona
Piept de pui la gratar

Piept de pui la gratar

Pentru gratar, se foloseste un gratar cumparat din comert, cu un orificiu in mijloc, ce se pune direct

5 voturi    9 comentarii
10 min
Fripturi
Cartofi cu oua, cascaval si smintina la cuptor

Cartofi cu oua, cascaval si smintina la cuptor

Se curata cartofii, se pun la fiert cu putina sare si patrunjel intreg (pentru un gust mai bun).

9 voturi    6 comentarii
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Rulada cu gem

Rulada cu gem

Se separa albusurile de galbenusuri de la cele 4 oua. Se bat albusurile spuma cu un praf se sare,

6 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Prajituri

Dana_Micle (Bucatar sef)

am facut si ne place fff mult ,chiar merita incercat t

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Borsuri si Ciorbe

Ciorba de sfecla rosie Ciorba de sfecla rosie

Reteta propusa de mine este un bors moldoveneasc care se prepara destul de usor si se zice ca in anotimpul rece sfecla rosie ar trebui

22 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Borsuri si Ciorbe
Bors de fasole cu afumatura Bors de fasole cu afumatura

In primul rand afumatura portionata,se fierbe intr-un vas cu apa iar cand furculita intra usor in carne, se scoate fara sa fie aruncata

5 voturi    0 comentarii
1h 45 min
Borsuri si Ciorbe
Ciorba de porc cu fasole verde