Ciorba de fasole cu ciolan servita in paine

Fasolea se curata de impuritati.

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
Ciorba de fasole cu ciolan servita in paine

Ingrediente

  • fasole albă boabe uscată 1000 g
  • ciolan de porc afumat cca. 700 g
  • morcov 2 bucăți
  • ceapă roșie 1 bucată
  • păstârnac ½ bucată
  • pătrunjel rădăcină 1 bucată
  • guile ½ bucată
  • țelină ½ bucată
  • sare de mare cu cimbru
  • piper macinat proaspat
  • foi de dafin uscate
  • boia de ardei dulce afumată
  • pastă de roșii cca 200 ml
  • Pentru farfurii comestibile:
  • apă cca. 350 ml
  • făină albă de grâu Dobrogea 660 g
  • sare iodată 1 linguriță
  • zahăr 2 lingurițe
  • ulei de măsline 3 linguri
  • amestec de ierburi aromate ( tarhon, cimbru, oregano, mărar)
  • drojdie uscată Dr. Oetker 1 plic
  • 3 forme rotunde termorezistente
  • ulei pentru uns formele cca. 2 linguri

Mod de preparare

Fasolea se curăță de impurități, se pune peste noapte în apa rece pentru a se umfla, asta ca să scadă timpul de fierbere și să scăpați de schimbarea apei de trei ori ;).

În vasul minune, adică Kukta, sau mai bine zis vasul subpresiune, se pune fasolea, bucățelel de ciolan, legumele curățate și tocate mărunt, se completează cu apă până la semn, se asezonează cu mirodenii, apoi se închide ermetic cu capacul și se pune la fiert, la foc mare, cca. 15 minute până începe să ”fluiere” oala minune lasându-se la fiert cca. 1 oră. Apoi se ia vasul minune de pe foc, se răcește rapid sub jet de apă rece. Atenție, înainte de a deschide capacul, verificați să numai iasă nici un pic de abur, ca să puteți deschide capacul, fără evenimente. Să revenim!

Între timp se pregătesc farfuriile comestibile:Maricica, mașina de frământat și copt pâine, a cam șomat în ultimul timp, așa că am pus-o la treabă. În recipientul masinii de pâine se pune apa, făina cernută, sarea, zahărul, uleiul și drojdia (Atentie! Păstrați această ordine daca vreți să crească aluatul!!!)

Se programeaza aparatul pentru frământat, dospit cca. 90 de minute.

Atenție ajutați aluatul cu puțină apă, făină sau ulei ca să nu se lipească de pereții vasului, în primele 30 de minute, apoi lăsați mașina în pace, numai deschide-ți capacul, își face treaba singură.

Vasele de yena, în cazul meu, se întorc cu fundul în sus, se ung cu ulei.

După ce a dospit aluatul, se scoate din cuvă și îmbracă vasele unse cu ulei, dându-le formă de farfurie sau castron.

Apoi se dau la copt în cuptorul preîncălzit cca. 25 de minute, la 180 grade C.

După ce s-au rumenit, se scot și se dezlipesc imediat de pe vas. Farfuriile comestibile, se servesc împreună cu fasole cu ciolan și de ce nu, varză cu ciolan

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Spuma de capsuni

Spuma de capsuni

Reteta de spuma de capsuni. Spuma de capsuni cu albusuri gatite. Reteta de spuma de capsuni cu bezea italiana. Retete cu...

Spuma de capsuni
Ardei umpluţi (slow cooker)

Ardei umpluţi (slow cooker)

Ardei umpluţi (slow cooker)
Gem de cirese

Gem de cirese

Reteta de gem de cirese fara conservanti. Gem de cirese retea simpla si usor de preparat.

Gem de cirese
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor