Ciorba de fasole cu ciolan servita in paine

Fasolea se curata de impuritati.

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
Ciorba de fasole cu ciolan servita in paine

Ingrediente

  • fasole albă boabe uscată 1000 g
  • ciolan de porc afumat cca. 700 g
  • morcov 2 bucăți
  • ceapă roșie 1 bucată
  • păstârnac ½ bucată
  • pătrunjel rădăcină 1 bucată
  • guile ½ bucată
  • țelină ½ bucată
  • sare de mare cu cimbru
  • piper macinat proaspat
  • foi de dafin uscate
  • boia de ardei dulce afumată
  • pastă de roșii cca 200 ml
  • Pentru farfurii comestibile:
  • apă cca. 350 ml
  • făină albă de grâu Dobrogea 660 g
  • sare iodată 1 linguriță
  • zahăr 2 lingurițe
  • ulei de măsline 3 linguri
  • amestec de ierburi aromate ( tarhon, cimbru, oregano, mărar)
  • drojdie uscată Dr. Oetker 1 plic
  • 3 forme rotunde termorezistente
  • ulei pentru uns formele cca. 2 linguri

Mod de preparare

Fasolea se curăță de impurități, se pune peste noapte în apa rece pentru a se umfla, asta ca să scadă timpul de fierbere și să scăpați de schimbarea apei de trei ori ;).

În vasul minune, adică Kukta, sau mai bine zis vasul subpresiune, se pune fasolea, bucățelel de ciolan, legumele curățate și tocate mărunt, se completează cu apă până la semn, se asezonează cu mirodenii, apoi se închide ermetic cu capacul și se pune la fiert, la foc mare, cca. 15 minute până începe să ”fluiere” oala minune lasându-se la fiert cca. 1 oră. Apoi se ia vasul minune de pe foc, se răcește rapid sub jet de apă rece. Atenție, înainte de a deschide capacul, verificați să numai iasă nici un pic de abur, ca să puteți deschide capacul, fără evenimente. Să revenim!

Între timp se pregătesc farfuriile comestibile:Maricica, mașina de frământat și copt pâine, a cam șomat în ultimul timp, așa că am pus-o la treabă. În recipientul masinii de pâine se pune apa, făina cernută, sarea, zahărul, uleiul și drojdia (Atentie! Păstrați această ordine daca vreți să crească aluatul!!!)

Se programeaza aparatul pentru frământat, dospit cca. 90 de minute.

Atenție ajutați aluatul cu puțină apă, făină sau ulei ca să nu se lipească de pereții vasului, în primele 30 de minute, apoi lăsați mașina în pace, numai deschide-ți capacul, își face treaba singură.

Vasele de yena, în cazul meu, se întorc cu fundul în sus, se ung cu ulei.

După ce a dospit aluatul, se scoate din cuvă și îmbracă vasele unse cu ulei, dându-le formă de farfurie sau castron.

Apoi se dau la copt în cuptorul preîncălzit cca. 25 de minute, la 180 grade C.

După ce s-au rumenit, se scot și se dezlipesc imediat de pe vas. Farfuriile comestibile, se servesc împreună cu fasole cu ciolan și de ce nu, varză cu ciolan

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Se rupe conopida buchetele si se pune la fiert in apa cu sare timp de 5 minute.

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Ghiveci de legume

Ghiveci de legume

Ghiveci de legume
Negresa pufoasa de post

Negresa pufoasa de post

Reteta de negresa pufoasa de post. Negresa pufoasa de post reteta simpla si delicioasa. Reteta de negresa cu gem. Negresa de...

Negresa pufoasa de post
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise