Ingrediente
Ingrediente: ( 5L ciorba), 600g oase de porc (eu am folosit 3 codite), 1,5 kg varza cruda, 1 lingura ulei, 2 morcovi, 1 radacina telina, 1 pastarnac, 1 ceapa, 1 ardei kapia rosu, 1 ardei verde iute (optional), 1 legatura marar verde, Sare, piper, Pt dres (optional), 500g iaurt, 1 ou, 1 lingura rasa, amidon
Dificultate: Medie | Timp: 1h 40 min
22 voturi
Mod de preparare
Separat intr-o alta oala, (poate fi oala in care vom prepara ciorba) punem cam 3l de apa, 1 lingurita sare si o punem pe foc. Pana fierbe apa, noi taiem fideluta varza. Cand apa da in clocot, adaugam varza taiata si o lasam pe foc maxim 5’, doar cat sa se opareasca varza (inmoaie putin), dupa care o golim intr-o strecuratoare (sita) si o lasam la o parte.
Curatam legumele si zarzavaturile si le taiem cubulete.
Luam oala de ciorba, adugam 1 lingura ulei, o punem pe flacara si cand s-a incins uleiul, adaugam pe rand; ceapa , dupa un minut, ardeii, apoi legumele crude, amestecam si dupa inca 2-3 minute golim si varza oparita. Peste toate, adaugam zeama de oase, pe care o trecem printr-o strecuratoare. Punem un praf de sare si piper si lasam la fiert pentru 25-30’.
Intre timp curatam carnea de pe oase si daca e nevoie o taiem bucatele. Tocam si mararul verde.
Inainte cu 10’ de a lua oala cu ciorba de pe foc, adugam carnea fiarta de pe oase.
Daca vrem sa dregem ciorba cu iaurt sau smantana, procedam astfel: punem in bolul mixeru-lui, iaurtul, oul intreg si amidonul. Mixam pentru inceput la viteza mica, cateva secunde, apoi la viteza mare cam 2’. Peste amestec-ul din bol, turnam cateva polonice cu ciorba fierbinte, omogenizam, apoi golim totul in oala si amestecam. Lasam pe flacara inca 2-3’, timp in care adaugam mararul verde mai asezonam cu sare si piper daca este nevoie si oprim flacara. Ciorba noastra este gata.
Pofta buna!