autor:

maria mihalache

» » Mancaruri pentru copii

Cozonac cu crema de nuca

Autor: maria mihalache (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 08 iunie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: maria mihalache (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 08 iunie 2015

Ingrediente
650 g faina, 340 ml lapte, 150 g zahar, 1 ou, 100 g unt topit, 34 g drojdie proaspata, un praf de sare, 2 plicuri de zahar vanilat, 1 lingura coaja rasa de lamaie, 1 fiola esenta de rom, Pentru umplutura, 300 g nuca macinata, 80 g unt, 100 ml lapte, 125 g zahar, 1 galbenus, 1 lingurita cacao, 1/2 lingurita scortisoara, 2 plicuri zahar vanilat, Pentru uns, 1 galbenus, 2 linguri cu lapte

Dificultate: Ridicata Timp: 5h 30 min

2 voturi

Mod de preparare

Pregatim mai intai maiaua.
Intr-un bol amestecam drojdia faramitata cu o lingura de zahar si una de faina.
Adaugam circa 1/2 cana de lapte caldut si amestecam..
Lasam la crescut circa 10-15 min sau pana isi dubleaza volumul.
Cernem faina printr-o sita cu gauri mici.
Punem zaharul si zaharul vanilat in laptele caldut(nu fierbinte!!!) si amestecam pana la dizolvare.
Batem bine oul cu un praf de sare.
Peste faina cernuta punem maiaua,apoi oul batut si coaja rasa de lamaie.
Turnam laptele putin cate putin,apoi esenta de rom si framantam.
Untul il topim si apoi il lasam la racit.
Adaugam treptat untul si framantam pana cand aluatul nu se mai lipeste de mana.
Acoperim vasul cu un prosop de bucatarie si il dam la cald pana cand acesta isi dubleaza volumul(circa 1 ora).
In acest timp ne ocupam de umplutura.
Punem untul la topit apoi adaugam laptele si lasam sa dea in clocot.
Luam de pe foc si lasam la racit.
Intr-un bol mai mare amestecam nucile,zaharul,zaharul vanilat, scortisoara si cacao.
Turnam amestecul de lapte cu unt racit si amestecam pentru o buna omogenizare.
Batem bine galbenusul si il incorporam in amestec.
Cand aluatul este gata il punem pe masa de lucru unsa cu ulei.
Impartim aluatul in patru parti cat de cat egale.
Intindem 4 foi dreptunghiulare ,groase de circa 0,5 cm si lungi in functie de forma in care urmeaza sa coacem cozonacul.
Impartim umplutura cu care urmeaza sa umplem cozonacul tot in patru.
Punem pe fiecare bucata de aluat cate o portie de umplutura.
Rulam.
Se formeaza 4 suluri pe care le impletim doua cate doua.
Tapetam 2 tavi cu hartie de copt si asezam in fiecare cate un cozanacel.
Se lasa la crescut,la cald si acoperiti cu un prosop de bucatarie circa 30 min.
Batem galbenusul cu laptele si ungem cozanaceii.
Se da la cuptorul preincalzit circa 45-50 min. la 180 grade(trebuie sa treaca testul scobitorii si sa fie frumos rumeniti)
Dupa ce s-au copt se scot din cuptor ,se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la racit.
Se scot din tava si se feliaza.
Merge perfect acompaniat de o cana cu lapte!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu crema de nuca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri pentru copii
Cozonac cu crema de cacao, nuca si rom

Cozonac cu crema de cacao, nuca si rom

Pentru aluat: faina o punem intr-un lighean si o amestecam putin cu un tel, iar in mijloc facem o

2 voturi    0 comentarii
2h
Retete de Pasti
Cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata

Cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata

Acesta reteta o facem de ani de zile, dupa cum vedeti, nu are prea multe oua si nici zahar. Secretul

6 voturi    0 comentarii
3h 45 min
Retete de Pasti

Recomandari pentru tine si casa ta

HeatSoft Hand Mixer

- 14 %
349.99 lei
299.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

5h 30 min

2 voturi

Ingrediente

  • 650 g faina
  • 340 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 1 ou
  • 100 g unt topit
  • 34 g drojdie proaspata
  • un praf de sare
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 1 fiola esenta de rom
  • Pentru umplutura
  • 300 g nuca macinata
  • 80 g unt
  • 100 ml lapte
  • 125 g zahar
  • 1 galbenus
  • 1 lingurita cacao
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • Pentru uns
  • 1 galbenus
  • 2 linguri cu lapte

Raporteaza reteta

Retete
de maria mihalache
Omleta cu ceapa rosie

Omleta cu ceapa rosie

Se spala ceapa,se taie marunt si se pune intr-o tigaie unde am pus ulei in prealabil.Se adauga si

5 voturi    18 comentarii
20 min
Aperitive cu oua
CIORBA DE FASOLE BOABE CU KAIZER

CIORBA DE FASOLE BOABE CU KAIZER

Fasolea se lasa de pe o zi pe alta la inmuiat.A doua zi se scurge de apa si se pune la fiert cu apa

30 voturi    7 comentarii
2h 30 min
Borsuri si Ciorbe
TARTA CU OREZ SI DOVLECEI

TARTA CU OREZ SI DOVLECEI

Se spala orezul si se fierbe in apa sarata.Separat , se caleste in ulei ceapa taiata marunt si dovleceii

7 voturi    8 comentarii
50 min
Budinci
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri pentru copii

Biscuiti cu coacaze si stafide Biscuiti cu coacaze si stafide

Amestecam cu mana faina, zaharul, praful de copt, untul si sarea, pana obtinem un aluat sfaramicios. Adaugam ouale batute cu smantana,

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Budinca din perle de tapioca cu dulceata de capsuni Budinca din perle de tapioca cu dulceata de capsuni

Perlele de tapioca se lasă la înmuiat în apă rece cca. 60 de minute, apoi se strecoară. Perlele înmuiate, laptele

0 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Budinci
Oua cu spanac la cuptor