Cozonac cu crema de nuca

Timp pregatire
330 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac cu crema de nuca

Ingrediente

  • 650 g faina
  • 340 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 1 ou
  • 100 g unt topit
  • 34 g drojdie proaspata
  • un praf de sare
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 1 fiola esenta de rom
  • Pentru umplutura
  • 300 g nuca macinata
  • 80 g unt
  • 100 ml lapte
  • 125 g zahar
  • 1 galbenus
  • 1 lingurita cacao
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • Pentru uns
  • 1 galbenus
  • 2 linguri cu lapte

Mod de preparare

Pregatim mai intai maiaua.

Intr-un bol amestecam drojdia faramitata cu o lingura de zahar si una de faina.

Adaugam circa 1/2 cana de lapte caldut si amestecam..

Lasam la crescut circa 10-15 min sau pana isi dubleaza volumul.

Cernem faina printr-o sita cu gauri mici.

Punem zaharul si zaharul vanilat in laptele caldut(nu fierbinte!!!) si amestecam pana la dizolvare.

Batem bine oul cu un praf de sare.

Peste faina cernuta punem maiaua,apoi oul batut si coaja rasa de lamaie.

Turnam laptele putin cate putin,apoi esenta de rom si framantam.

Untul il topim si apoi il lasam la racit.

Adaugam treptat untul si framantam pana cand aluatul nu se mai lipeste de mana.

Acoperim vasul cu un prosop de bucatarie si il dam la cald pana cand acesta isi dubleaza volumul(circa 1 ora).

In acest timp ne ocupam de umplutura.

Punem untul la topit apoi adaugam laptele si lasam sa dea in clocot.

Luam de pe foc si lasam la racit.

Intr-un bol mai mare amestecam nucile,zaharul,zaharul vanilat, scortisoara si cacao.

Turnam amestecul de lapte cu unt racit si amestecam pentru o buna omogenizare.

Batem bine galbenusul si il incorporam in amestec.

Cand aluatul este gata il punem pe masa de lucru unsa cu ulei.

Impartim aluatul in patru parti cat de cat egale.

Intindem 4 foi dreptunghiulare ,groase de circa 0,5 cm si lungi in functie de forma in care urmeaza sa coacem cozonacul.

Impartim umplutura cu care urmeaza sa umplem cozonacul tot in patru.

Punem pe fiecare bucata de aluat cate o portie de umplutura.

Rulam.

Se formeaza 4 suluri pe care le impletim doua cate doua.

Tapetam 2 tavi cu hartie de copt si asezam in fiecare cate un cozanacel.

Se lasa la crescut,la cald si acoperiti cu un prosop de bucatarie circa 30 min.

Batem galbenusul cu laptele si ungem cozanaceii.

Se da la cuptorul preincalzit circa 45-50 min. la 180 grade(trebuie sa treaca testul scobitorii si sa fie frumos rumeniti)

Dupa ce s-au copt se scot din cuptor ,se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la racit.

Se scot din tava si se feliaza.

Merge perfect acompaniat de o cana cu lapte!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pariziene cu branza dulce

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce
Chiftelute aperitiv

Chiftelute aperitiv

Reteta de chiftelute aperitiv. Chiftelute aperitiv reteta simpla. Reteta de chiftelute pentru platourile cu aperitive....

Chiftelute aperitiv
Prajitura cu nuci si ciocolata

Prajitura cu nuci si ciocolata

Reteta de prajitura cu ciocolata si nuci. Prajitura cu nuci si ciocolata reteta pas cu pas. Retete de prajituri cu nuci....

Prajitura cu nuci si ciocolata
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise