Cozonac cu fructe uscate

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
medie
Cozonac cu fructe uscate

Ingrediente

  • 500 g faina (eu am folosit faina de la tara)
  • 250 ml lapte
  • un ou intreg +2 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 80 g unt
  • 50 ml ulei
  • 200 g fructe uscate (stafide, fructe goji,ananas,coaja de portocala confiata)
  • un pliculet drojdie uscata(7g)
  • coaja de lamaie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 2 lgt. esenta rom
  • un praf de sare
  • Pentru uns:
  • un ou

Mod de preparare

Am amestecat drojdia cu 4-5 linguri de lapte caldut,1/2 lgt zahar si o lingurita faina. Am omogenizat si am lasat la dospit 15-20 de minute .

Restul de lapte l-am pus intr-o craticioara pe foc la incalzit impreuna cu zaharul ,sarea si zaharul vanilat .Cand s-a topit zaharul am dat craticioara deoparte.

Am batut oul intreg si cele doua galbenusuri cu furculita si le-am adaugat in laptele racorit,impreuna cu esenta de rom.

Am pus untul si uleiul la incalzit. Am lasat doar cat sa se topeasca untul si am dat deoparte..

Intr-un castron mare am cernut faina ,am facut o gropita in mijloc cu mana si am pus drojdia,compozitia de oua si lapte ,coaja de lamaie si jumatate din unt si ulei.

Am amestecat pana s-au incorpororat toate ingredientele , apoi am rasturnat aluatul pe masa si am framantat bine 45 de minute,adugand treptat restul de ulei si unt.Aluatul trebuie sa iasa neted si nelipicios

Am intins aluatul cu mana ,am presarat fructele uscate, am impaturit si am mai framantat putin pana s-au repartizat fructele uniform.

Am pus aluatul in castron l-am acoperit cu un prosop si l-am lasat la crescut pana si-a dublat volumul (cca o ora ).

Dup ce aluatul a crescut,l-am rasturnat pe masa si l-am mai framantam putin. Am impartit aluatul in doua, am dat forma de rulou fiecarei bucati si le-am impletim prin rasucire.

Am pus aluatul intr-o forma de guguluf unsa cu unt si l-am mai lasat la crescut aproximativ o jumatate de ora, dupa care l-am uns cu ou batut.

L-am copt cca 45 -50 de minute in cuptorul preincalzit, la foc mediu.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise