Cozonac moldovenesc cu aluat oparit. Reteta delicioasa explicata pas cu pas

Invata cum sa prepari cozonac moldovenesc cu aluat oparit, o reteta traditionala delicioasa si aromata, explicata pas cu pas, pentru un desert pufos, aerat si savuros.

Portii
4
Timp pregatire
180 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
medie
Cozonac moldovenesc cu aluat oparit. Reteta delicioasa explicata pas cu pas

Ingrediente

  • 2 kg faina
  • 10 galbenusuri
  • 80 g drojdie proaspata
  • 1 l lapte
  • 100 g unt
  • 100 g smantana grasa
  • 200 ml ulei
  • 500 g zahar
  • 2 lingurite sare
  • coaja razuita de la doua lamai
  • esente la alegere
  • Ingrediente umplutura:
  • 10 albusuri
  • 12 linguri zahar
  • 5 linguri de cacao
  • 400 g nuca macinata
  • zahar vanilat
  • esenta de rom

Mod de preparare

Doua maini de faina se oparesc in 250 ml de lapte clocotit. Se amesteca pana iese o pasta fara cocoloase.
Restul de faina se cerne si se adauga aromele peste ea.
In restul de lapte se dizolva zaharul.
Galbenusurile se amesteca cu sarea.
Cand maiaua se raceste, se adauga drojdia dizolvata in putin lapte (din cantitatea data) si o lingura de zahar.
Se lasa la dospit, apoi se adauga toate ingredientele (mai putin untul si uleiul).
Se incepe framantarea, incorporand treptat intai untul, apoi tot treptat si uleiul si se framanta bine. Cand aluatul a devenit usor si a inceput sa se vada basicute (bule de aer), se acopera si se lasa la crescut in loc caldut, pana isi dubleaza volumul.
Pentru umplutura, prima data albusurile se bat usor cu zaharul, apoi se adauga cacaoa, aromele si nuca macinata.

Aluatul se imparte in 8 bucati (vor iesi 4 cozonaci) se intind in dreptunghiuri, se ung cu crema de nuca si cacao si se impletesc cate doua.
Se asaza in tavi acoperite cu hartie de copt, se acopera si se mai lasa la crescut inca vreo 40 de minute.
Se coc in cuptorul preincalzit la 170 de grade C, pentru 50-60 de minute.
Se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet.

Incearca si reteta de cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala, cozonac leopard sau cozonac pufos si gustos ca la mama acasa. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura rapida cu capsuni. Reteta fara coacere, aromata si absolut delicioasa

Prajitura rapida cu capsuni. Reteta fara coacere, aromata si absolut delicioasa

Prajitura rapida cu capsuni, fara coacere, aromata si delicioasa! Un desert usor de preparat, cu piscoturi, crema de...

Prajitura rapida cu capsuni. Reteta fara coacere, aromata si absolut delicioasa
Cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval – reteta simpla si gustoasa

Cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval – reteta simpla si gustoasa

Incearca reteta simpla de cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval. O mancare delicioasa si cremoasa, usor de...

Cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval – reteta simpla si gustoasa
Chiftelute de pui in sos de rosii cu piure de cartofi. Reteta delicioasa si usor de preparat

Chiftelute de pui in sos de rosii cu piure de cartofi. Reteta delicioasa si usor de preparat

Descopera cum sa prepari chiftelute de pui in sos de rosii cu piure de cartofi, o reteta delicioasa si usor de preparat....

Chiftelute de pui in sos de rosii cu piure de cartofi. Reteta delicioasa si usor de preparat
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise