Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat, ideal pentru zilele de post!

Portii
1
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
35 minute
Complexitate
medie
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 g faina
  • 250 ml lapte vegetal (sau apa calduta)
  • 100 g zahar
  • 10 g drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)
  • 80 ml ulei
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • un praf de sare
  • Pentru aluatul cu cacao:
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri lapte vegetal
  • Pentru uns:
  • 2 linguri lapte vegetal + 1 lingura sirop de agave sau zahar

Mod de preparare

Pregatirea aluatului:
Intr-un bol mic, dizolva drojdia in laptele vegetal caldut, adauga 1 lingura de zahar si 2 linguri de faina. Lasa 10-15 minute pana devine spumoasa.
Intr-un bol mare, cerne faina, adauga zaharul, coaja de lamaie si sarea.
Toarna amestecul de drojdie si incepe sa framanti, adaugand treptat uleiul. Framanta bine timp de 10-15 minute, pana obtii un aluat elastic si nelipicios.
Acopera-l cu un prosop curat si lasa-l la dospit 1 ora, intr-un loc caldut.
Formarea celor doua culori:
Imparte aluatul in doua parti egale.
Intr-una dintre ele, adauga cacaoa dizolvata in cele 2 linguri de lapte vegetal si framanta pana se omogenizeaza bine.

Daca vrei o culare galbena naturala a aluatului fara cacao, poti pune o jumatate de lingurita de curcuma (turmeric). Nu va afecta in niciun fel gustul cozonacului, iar aluatul va avea o culoare frumoasa.
Modelarea cozonacului:
Intinde fiecare aluat in foi de dimensiuni egale.
Suprapune foaia cu cacao peste cea alba si ruleaza strans, formand un rulou.
Asaza cozonacul intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.
Dospire si coacere:

Acopera tava si mai lasa la dospit 30-40 de minute.
Unge cozonacul cu lapte vegetal amestecat cu sirop de agave sau zahar.
Coace in cuptorul preincalzit la 170°C timp de 35-40 de minute, pana devine auriu.
Servire:
Lasa cozonacul sa se raceasca putin, apoi taie felii pufoase si savureaza!
Daca vrei un cozonac si mai bogat, poti adauga stafide, nuci, fructe uscate, rahat sau bucati de ciocolata de post in aluat.

Incearca si reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala, foi de post pentru prajituri sau negresa de post. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Ciorba de verdeturi - reteta sanatoasa si gustoasa

Ciorba de verdeturi - reteta sanatoasa si gustoasa

Ciorba de verdeturi - reteta sanatoasa si gustoasa! Descopera cum sa pregatesti aceasta ciorba plina de vitamine, perfecta...

Ciorba de verdeturi - reteta sanatoasa si gustoasa
Cartofi noi la tigaie

Cartofi noi la tigaie

Reteta de cartofi noi la tigaie. Cartofi noi la tigaie reteta simpla. Reteta de cartofi fierti si trasi la tigaie. Retete cu...

Cartofi noi la tigaie
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise