autor:

Mihaela11

» » Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Curry cu vinete si susan-“Fried brinjal sesame curry”-reteta srilankeza

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 09 august 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 09 august 2012

Ingrediente
Curry(in l.tamil inseamna sos) este numele acordat unor mancaruri originare din India,Sri Lanka,Bangladesh si tarile din Asia de Sud-Est, care au in comun o combinatie de condimente care include in mod obligatoriu ardei iute proaspat sau uscat., Combinatia de condimente variaza de la regiune la regiune sunt folosite ca atare sau macinate si se pot adauga la momente diferite ale prepararii pentru a obtine arome diferite., Curry se gateste cu pui, carne,peste,crustacee cu diferite vegetale sau poate fi exclusiv vegetarian., De asemmenea curry poate fi un sos gatit cu iaurt,lapte de cocos,legume pasate,supa sau uscat –gatit cu foarte putin lichid, care se lasa sa se evapore prin fierbere., Condimentul cunoscut sub numele de curry a fost introdus in Europa in secolul al 18-lea de negustorii indieni ca un amestec de diferite condimente., Frunzele de curry sunt niste frunze aromatice ale copacului Murraya koeniggi folosite in multe mancaruri in India si Sri Lanka., Se prajesc impreuna cu ceapa la inceputul prepararii mancarii si ii dau o aroma speciala si putin dulceaga., Se pot folosi atat frunzele verzi,cat si cele uscate dar aroma este mai puternica de la frunzele verzi., Avem nevoie de:, -6 vinete mici roz, -100 g seminte de susan prajite si macinate marunt, -1/4cana suc de tamarind, -1 ceapa medie taiata marunt, -1/2lingurita pasta de usturoi, -1/2lingurita pasta de ghimbir, -sare dupa gust, -boia iute( chilli) dupa gust, -1/2lingurita curcuma, -1/2lingurita boabe de mustar, -1/2lingurita chimin macinat, -cateva frunze de curry( eu am avut uscate), -1 lingurita de coriandru macinat, -1 cub de zahar de cocos, -ulei

Dificultate: Redusa Timp: 40 min

10 voturi

Mod de preparare

Vinetele se spala si se usuca cu un prosop de bucatarie.
Se fac pe lung 2 crestaturi in asa fel incat sa se deschida ca niste petale ,apoi se calesc in ulei pana isi schimba culoarea si s-au inmuiat.
Se scot pe hartie absorbanta pentru a se elimina surplusul de ulei.
Se incalzeste intr-o tigaie wok putin ulei, se adauga chiminul, boabele de mustar si frunzele de curry.Se calesc cca ½ de minut apoi se adauga ceapa si se lasa pana ia o culoare aurie.
Se adauga pasta de usturoi si ghimbir,semintele de susan( eu am lasat 1 lingura mare de seminte de susan intregi) ,sarea,boiaua iute,curcuma,coriandrul,zaharul de cocos si sucul de tamarind.
Se fierb la foc potrivit 5 minute.
Se adauga vinetele calite si se mai lasa 10 minute.
Se servesc cu paine Indiana “chappati” sau garnitura de orez fiert.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Curry cu vinete si susan-“Fried brinjal sesame curry”-reteta srilankeza" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Cartofiori mici in sos de branza

Cartofiori mici in sos de branza

Cartofii se fierb in apa cu sare cateva minute - cei congelati trebuie numai clatiti in apa fierbinte. Se

8 voturi    1 comentariu
40 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Tarta cu legumele toamnei

Tarta cu legumele toamnei

Pregatim o tava cu dimensiunea de 30/40 cm. sau doua mai mici de 15/20 cm. Pentru inceput pregatim

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii

  • Lia Maria

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 21 august 2012

    Un preparat delicios si prezentat minunat asa cum ne-ai obisnuit:) Felicitari ! *****

  • mihai

    mihai (Chef de cuisine) , 10 august 2012

    Excelenta reteta! imi plac foarte mult mancarurile pe baza de curry. Nu uitam ca e foarte bun pentru un organism sanatos. Felicitari!

Dificultate

Redusa

Timp

40 min

10 voturi

Ingrediente

  • Curry(in l.tamil inseamna sos) este numele acordat unor mancaruri originare din India,Sri Lanka,Bangladesh si tarile din Asia de Sud-Est
  • care au in comun o combinatie de condimente care include in mod obligatoriu ardei iute proaspat sau uscat.
  • Combinatia de condimente variaza de la regiune la regiune sunt folosite ca atare sau macinate si se pot adauga la momente diferite ale prepararii pentru a obtine arome diferite.
  • Curry se gateste cu pui
  • carne,peste,crustacee cu diferite vegetale sau poate fi exclusiv vegetarian.
  • De asemmenea curry poate fi un sos gatit cu iaurt,lapte de cocos,legume pasate,supa sau uscat –gatit cu foarte putin lichid
  • care se lasa sa se evapore prin fierbere.
  • Condimentul cunoscut sub numele de curry a fost introdus in Europa in secolul al 18-lea de negustorii indieni ca un amestec de diferite condimente.
  • Frunzele de curry sunt niste frunze aromatice ale copacului Murraya koeniggi folosite in multe mancaruri in India si Sri Lanka.
  • Se prajesc impreuna cu ceapa la inceputul prepararii mancarii si ii dau o aroma speciala si putin dulceaga.
  • Se pot folosi atat frunzele verzi,cat si cele uscate dar aroma este mai puternica de la frunzele verzi.
  • Avem nevoie de:
  • -6 vinete mici roz
  • -100 g seminte de susan prajite si macinate marunt
  • -1/4cana suc de tamarind
  • -1 ceapa medie taiata marunt
  • -1/2lingurita pasta de usturoi
  • -1/2lingurita pasta de ghimbir
  • -sare dupa gust
  • -boia iute( chilli) dupa gust
  • -1/2lingurita curcuma
  • -1/2lingurita boabe de mustar
  • -1/2lingurita chimin macinat
  • -cateva frunze de curry( eu am avut uscate)
  • -1 lingurita de coriandru macinat
  • -1 cub de zahar de cocos
  • -ulei

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

20 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Lia Maria (Chef de cuisine)

Un preparat delicios si prezentat minunat asa cum ne-ai obisnuit:) Felicitari ! *****

Retete

din Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Pilaf de orez cu ciuperci Pilaf de orez cu ciuperci

Ceapa o tai marunt si o pui la calit in ulei. Dupa ce s-a calit ceapa, se adauga morcovul dat pe razatoarea marunt, ardeiul rosu taiat

24 voturi    4 comentarii
20 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Ghiveci cu legume si orez Ghiveci cu legume si orez

Taiem dovlecelul cartoful si vanata cubulete, ardeii patratele, ciupercile felii, morcovii rondele iar ceapa julienne. Intr-o oala mare

0 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Fasole verde pastai cu ciuperci si pui