Ingrediente
-1 kg dovlecei(cca 15 la kg)(vezi foto), -250 g foi de vita, -3 pahare de orez(pahar de apa), -300 g carne de miel sau vita, -sare, -piper,ienibahar,cardamom(putin)pudra,cca1/2 lingurita curcuma(turmeric)pudracurcuma se foloseste,mai mult pt. culoare, -ulei de masline(cca 4-6 linguri), -cca 1 lingurita de menta(verde sau uscata),f marunta, -4-5 catei de usturoi, -4 rosii
Dificultate: Ridicata | Timp: 3h
9 voturi
Mod de preparare
Cind orezul e gata,se spala f bine;se pune sarea(1 lingurita si jumate pt cantitatea asta de orez), se pune intr-o strecuratoare,sa se scurga putin(citeva minute);se pune sarea(1 lingurita si jumate pt cantitatea asta de orez),condimentele;se mesteca bine(cu mina);se pune carnea(iar se mesteca cu mina);se pune, apoi uleiul(asa rece) si menta;se mesteca cu o lingura.Gata umplutura.
Se umplu dovleceii, lasind cca 2 1/2-3 cm gol,pt a lasa spatiu orezului sa se faca(vezi foto).Se fac sarmalute din frunzele de vita de vie(grosime apr.deget inelar;lungime cca 4-5 cm).Rosiile, se taie felii rotunde(ca pt pizza),cu coaja,fara cotor.Jumatate din rosiile taiate,se pun intr-o cratita;peste ele se aranjeaza dovleceii;peste dovlecei se presara usturoiul taiat felii;peste se aranjeaza sarmalutele si apoi cealalta jumatate de rosii.Se pune apa(cit sa cuprinda),sare(cca 1 lingurita cu virf);se pune pe foc mare;cind fierbe,se gusta zeama (de sare);daca mai e nevoie se mai pune(sare).Se da, apoi la foc f mic(cel mai mic pe care-l avem);se lasa sa fiarba,asa cca 1 1/2-2 ore.Cind e gata,se scurge(daca are putina zeama),se lasa cca 20 minute,se rastoarna.Se serveste calda,cu iaurt linga.