Dovlecei umpluti si sarmalute din frunze de vita de vie(specific arab)

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Dovlecei  umpluti si sarmalute din frunze de vita de vie(specific arab)

Ingrediente

  • -1 kg dovlecei(cca 15 la kg);(vezi foto)
  • -250 g foi de vita
  • -3 pahare de orez(pahar de apa)
  • -300 g carne de miel sau vita
  • -sare
  • -piper,ienibahar,cardamom(putin)pudra,cca1/2 lingurita curcuma(turmeric)pudra;curcuma se foloseste,mai mult pt. culoare
  • -ulei de masline(cca 4-6 linguri)
  • -cca 1 lingurita de menta(verde sau uscata),f marunta
  • -4-5 catei de usturoi
  • -4 rosii

Mod de preparare

Dovleceii se golesc de miez;frunzele(nu batrine,aspre si tari),se dau in citeva clocote;cind se fierb, nu se pun toate o data;250 g se impart cam la 4-5 si apoi se dau in clocot.Orezul,curatat de impuritati,se pune in apa calduta;se lasa 30 minute.Carnea se taie petratele de cca 4-5 mm.

Cind orezul e gata,se spala f bine;se pune sarea(1 lingurita si jumate pt cantitatea asta de orez), se pune intr-o strecuratoare,sa se scurga putin(citeva minute);se pune sarea(1 lingurita si jumate pt cantitatea asta de orez),condimentele;se mesteca bine(cu mina);se pune carnea(iar se mesteca cu mina);se pune, apoi uleiul(asa rece) si menta;se mesteca cu o lingura.Gata umplutura.

Se umplu dovleceii, lasind cca 2 1/2-3 cm gol,pt a lasa spatiu orezului sa se faca(vezi foto).Se fac sarmalute din frunzele de vita de vie(grosime apr.deget inelar;lungime cca 4-5 cm).Rosiile, se taie felii rotunde(ca pt pizza),cu coaja,fara cotor.Jumatate din rosiile taiate,se pun intr-o cratita;peste ele se aranjeaza dovleceii;peste dovlecei se presara usturoiul taiat felii;peste se aranjeaza sarmalutele si apoi cealalta jumatate de rosii.Se pune apa(cit sa cuprinda),sare(cca 1 lingurita cu virf);se pune pe foc mare;cind fierbe,se gusta zeama (de sare);daca mai e nevoie se mai pune(sare).Se da, apoi la foc f mic(cel mai mic pe care-l avem);se lasa sa fiarba,asa cca 1 1/2-2 ore.Cind e gata,se scurge(daca are putina zeama),se lasa cca 20 minute,se rastoarna.Se serveste calda,cu iaurt linga.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Prajitura cu  foi de napolitana si crema de cacao . Un desert fara coacere, delicios si usor de facut

Prajitura cu foi de napolitana si crema de cacao . Un desert fara coacere, delicios si usor de facut

Prajitura cu foi de napolitana si crema de cacao. Un desert fara coacere, usor de facut, perfect pentru orice ocazie....

Prajitura cu foi de napolitana si crema de cacao . Un desert fara coacere, delicios si usor de facut
Tocanita simpla de vinete. Reteta rapida, economica si delicioasa

Tocanita simpla de vinete. Reteta rapida, economica si delicioasa

Descopera o reteta rapida, economica si delicioasa de tocanita simpla de vinete. Perfecta pentru o masa sanatoasa, aceasta...

Tocanita simpla de vinete. Reteta rapida, economica si delicioasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise