Reteta ce o prezint mai jos poate parea un pic bizara, caci e un melanj de influente, arome si gusturi din felurite regiuni.
Reteta ce o prezint mai jos poate parea un pic bizara, caci e un melanj de influente, arome si gusturi din felurite regiuni. Mai e si foarte versatila, caci fiecare anotimp ma inspira altfel, asa ca de fiece data imi iese in alt fel. Ma incumet sa mai adaug ceva, sa mai schimb ceva. Experimentez, ma joc, provoc si re-inventez retete vechi, deci gatesc.
Marturisesc ca ador toate bucatele ce vin din Delta, traditionale si autentice, impanate cu povesti lipovenesti, lasate mostenire din neam in neam, din vremuri in care pestele era din belsug, iar delta era un loc aspru si neimblanzit. Vremurile s-au mai schimbat, pestele s-a imputinat la numar, iar tingirile de azi mesteresc mancaruri facute cu grabire.
Am plecat de la vechea reteta de storceag ce se migaleste musai cu sturion, ca la Sfantu Gheorghe. Tot acolo am vazut odata cum un bucatar priceput, mester in arta intocmirii ciorbelor, a nuantat reteta veche, punand la fiert tot felul de pesti, ca sturionul nu se mai prinde in fiecare zi, dar si rosii coapte tocate marunt, intr-o betie de culori si miresme tari. Le-a uitat pe foc mic de lemne vreo doua-trei ceasuri, pana cand dulceata legumelor s-a asezat cu finetea carnii albe a pestelui.
De aici m-am horatat sa plec azi cu reteta mea, indrazneata si seducatoare deopotriva, caci adauga miresmele toamnei. Va amintiti? „Mere, pere în panere, / Prune bune și alune / Și gutui amărui / Cu puf galben ca de pui. ..”
Am abandonat cu totul bucataria cu staif, retetele pretioase si incalcite, si m-am intors catre legumele simple, de toamna. M-am jucat in voie cu aromele fierbinti, cu limitele si cu entuziamul meu creator. Asa ca asez cu drag reteta mea de toamna aurie, in 10 pasi simpli, intr-un spatiu virtual fara de limite si va invit sa o incercati la ospetele voastre.
Pasul 1: Curat si spal bine toate legumele, bucurandu-ma copilareste de mirosul lor proaspat si reavan. Stiu ca vor innobila gustul fierturii mele, astfel incat cei care o vor sorbi se vor indestula pe data, caci e un fel satios si nutritiv.
Pasul 2: Tai legumele in bucatele, dar cu grija sa nu fie foarte marunte, in ordinea in care le voi aseza in oala.
Pasul 3: Pun vreo 4 litri de apa la fiert intr-o oala pantecoasa care sa incapa tot amestecul desfatator cuprins mai sus. Cand apa fierbe, rastorn cu mare grija in oala intai telina, pastarnacul si morcovii, apoi ceapa.
Pasul 4: Vin la rand dovleacul si cartofii, taiati in bucatele mici, delicate. Bostanul cu arome de toamna e regele multor bucate, asa ca aleg sa las cateva lacrimi de soare portocaliu sa fiarba laolalta cu celelalte vegetale. Gustul ce-l va da va fi catifelat si dulce, dar mai tin minte ca are calorii putine, multe fibre dietetice, anti-oxidanti, minerale si vitamine. De aceea dovleacul nu ar trebui sa lipseasca din bucatele de toamna, adica atunci cand organismul are nevoie mai mare de nutrientii de tot felul.
Nu ma incumet sa pun mai multi cartofi, doi sunt suficienti sa calmeze fiertura mea, dar si sa ne asigure cam un sfert din necesarul de potasiu al organismului intr-o zi. Ceea ce nu e putin lucru.
Apoi vine randul ardeiului gras, taiat in bucatele.
Las legumele sa fiarba cam un sfert de ceas, timp in care pregatesc pasul urmator.
Pasul 5: Spal bine si curat capetele de somon, avand grija sa indepartez branhiile cu o foarfeca sau un cutit. Am ales somonul proaspat pentru textura fina si delicata a carnii sale rozalii, care se regaseste din besug si in capetele mari. Am nostalgia somonului salbatic si a retetelor nordice, de la supe imbogatite cu smantana la lutefisk, pregatit cu peste sarat si uscat tinut in lesie. Dar e delicios si somonul de cultura, cel mai bine proaspat, la fel de bogat în Omega 3 precum cel sălbatic.
Pasul 6: Pun capetele de somon in oala si le las sa fiarba in voie nu mai putin de zece minute, dupa care le scot cu grija pe un platou si le las la racorit.
Pasul 7: Cu rabdare dezosez capetele, avand grija ca nici un osisor sa nu ajunga inapoi in oala. Este o etapa care cere multa migala si atentie, dar si ochi buni. Cand ispravesc cu dezosatul, pun carnea de peste inapoi in oala si las totul sa fiarba la foc mic.
Pasul 8: Pregatesc sucul de rosii, preparat in casa impreuna cu felurite ierburi aromatice, in care se simt bucatele de rosii coapte. Dupa gust adaug sare si un praf fin de piper care sa scoata la iveala meritele amestecului parfumat din oala, nicidecum sa dea iuteala. Adaug sucul de rosii, amestec si acopar cu un capac misterul ce sa va fierbe in oala, la foc domol, vreme de vreo doua ceasuri de acum incolo.
Pasul 9: Cand fiertura mea sta sa fie gata, scazuta binisor si aromind a minunile dintr-insa, amestec un ou cu smantana, si mai apoi cu zeama din oala pana se intrepatrund omogen si catifelat. Torn amestecul in fiertura mea si mai las sa fiarba un minutel sau doua, timp in care storc si zeama a doua lamai frumoase si zemoase. Apoi las fiertura la odihna inainte de a ului mesenii.
Pasul 10: Dupa datina ciorbelor, tai marunt o legatura zdravana de marar verde sanatos si pun in fiecare blid pentru ca meseanul neprevenit sa stea uluit de scanteierea culorilor si de parfumul cald al fierturii cu cap de somon.
Aceasta este fiertura mea migalita cu dragoste. Nu numai ca-i va indestula pe mesenii mei, dar le va face bine sufletului si spiritului.
Bucura-i pe cei dragi pregatindu-le aceste cornuri pufoase cu gem! Reteta este simpla si delicioasa, se prepara usor, iar...
Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasaPlacinte cu aluat fraged de casa si branza sarata, o reteta simpla si delicioasa, perfecta pentru gustari sau aperitive....
Placinte cu aluat fraged de casa si branza sarata. Reteta simpla si delicioasaSe spala lintea, se scurge si se acopera cu apa fiarta, intr-un castron pe care il acoperim cateva minute.
Supa de toamna cu linte si oua de prepelitaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii