autor:

Cristina Oprica

» » Fripturi

Friptura de vita cu carnati

Autor: Cristina Oprica (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 13 aprilie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Cristina Oprica (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 13 aprilie 2009

Ingrediente
Carne macra de manzat (de preferat nuca), 3-4 bucati de carnat subtire uscat (Plescoi, Bifi, carnati de oaie afumati), vin rosu (demi)sec, 1,5 - 2l de bere (eventual neagra), mirodenii (dafin, menta, piper, enibahar, boia, busuioc, maghiran... sau ce va place), o jumatate de cutie de rosii decojite si eventual putina pasta de ardei capia, cateva linguri de ulei, sare dupa gust

Dificultate: Medie Timp: 3h

2 voturi

Mod de preparare

Prepararea nu e foarte dificila, dar e de durata.
Fiind totusi o friptura oarecum festiva, cred totusi ca merita osteneala.
Bucata de carne e de preferat sa aiba o forma cat mai aproape de cea paralelipipedica (ca o caramida). Se spala, se curata de eventuale pielite.
Berea se toarna intr-un vas destul de mare si se pun in ea foile de dafin, boabe de piper si de ienibahar. Se lasa carnea sa stea in bere peste noapte.
Carnatii e bine stea la congelator ca sa fie rigizi, dar mai inainte se inteapa din loc in loc cu o furculita sau cu o scobitoare.
Se foloseste un cutit lung si subtire cu care se dau gauri longitudinale in carnea scoasa din berea in care s-a marinat si scursa. Prin gaurile facute se introduc carnatii in asa fel incat capetele sa ramana afara (nu se taie de la inceput).
Intr-un castron, se amesteca putin ulei cu mirodeniile preferate (piper macinat, boia dulce si sau iute, menta, dupa preferinte). Cu amestecul rezultat se unge carnea care se aseaza intr-o tava unsa cu ulei.
Cel mai bine e sa folositi o tava ceramica cu capac, dar puteti folosi una simpla si sa o acoperiti cu staniol.
Se da la cuptor (incins in prealabil) la foc potrivit spre slab. Dupa circa jumatate de ora se intoarce carnea si se mai lasa o jumatate de ora. Cand s-a patruns carnea, se paseaza rosiile decojite si se amesteca cu vinul si cu putin usturoi si busuioc.
Acum se pot taia capetele carnatilor care ies din bucata de carne.
Se toarna amestecul in tava cu friptura si se mai lasa la cuptor sa scada si sa se patrunda de arome.
Ultimul sfert de ora, se lasa tava descoperita ca sa se rumeneasca frumos (carnea fiind stropita cu zeama din tava).
Se serveste cu cartofi natur sau cu un mix de legume cu orez trase la wok.
Daca ti-a placut reteta noastra "Friptura de vita cu carnati" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Fripturi
Scrumbie umpluta cu verdeturi

Scrumbie umpluta cu verdeturi

Se curata, se cresteaza pe burta si apoi se spala bine scrumbiile. Se face un amestec din ceapa

5 voturi    2 comentarii
1h 30 min
Fripturi
Friptură de porc cu ceapă la tavă

Friptură de porc cu ceapă la tavă

Am pregătit un amestec din 2 căni de apă rece, foi dafin, sare, piper, rozmarin şi usturoiul

4 voturi    1 comentariu
1h 10 min
Fripturi

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

3h

2 voturi

Ingrediente

  • Carne macra de manzat (de preferat nuca)
  • 3-4 bucati de carnat subtire uscat (Plescoi
  • Bifi
  • carnati de oaie afumati)
  • vin rosu (demi)sec
  • 1,5 - 2l de bere (eventual neagra)
  • mirodenii (dafin
  • menta
  • piper
  • enibahar
  • boia
  • busuioc
  • maghiran... sau ce va place)
  • o jumatate de cutie de rosii decojite si eventual putina pasta de ardei capia
  • cateva linguri de ulei
  • sare dupa gust

Raporteaza reteta

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Fripturi

Piept de pui, in stil italian, cu oregano si busuioc Piept de pui, in stil italian, cu oregano si busuioc

Se fierb ouale intr-un ibric, se pune sare de mare sa nu crape. Ouale se fierb tari, apoi se pun in apa rece, sa se curete mai usor. Pieptul

1 vot    0 comentarii
1h
Aperitive cu carne
piept de porc umplut piept de porc umplut

Se taie chiflele cubulete, se pun intr-o tava si se dau la cuptor pana se usuca putin. Se taie marunt carnea afumata, ceapa verde. Se

1 vot    0 comentarii
2h 10 min
Fripturi
Aripioare crocant de gustoase