autor:

Fara foto

» » Mancaruri cu carne

Friptura de vitel frageda si piure de cartofi dulci cu merisoare

Autor: Aurelian Apostol (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 20 martie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Aurelian Apostol (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 20 martie 2015

Ingrediente
2 antricoate de vitel (2 cm grosime), , 2 catei de usturoi, , 2 lingurite de rozmarin, , 2 linguri de ulei masline de gatit, , 1/2 cartof dulce, , 40g merisoare, , 50g unt, , 1/2 cana vin alb sec, , 1/4 cana supa de pui (nu la plic, mai bine puneti 1/4 cana apa), , 1 lingura de coniac, , MARINATA:, , 2 portocale mici, , 1 lamaie, , 1 cana apa minerala, , 1 lng ulei masline, , sare

Dificultate: Redusa Timp: 20 min

0 voturi

Mod de preparare

In primul rand, am cumparat antricoate de vitel de la macelarie arabeasca, nu am gasit nici macar o data in ani de zile vita/vitel comestibile in supermarket-uri sau in macelarii locale (nici cand mi-am gatit peste hotare) pentru ca nu sunt taiate cum trebuie. Altfel daca nu aveti bani de vita marmorata japoneza recomand vita/vitel sacrificat corespunzator.



Marinata e destul de rudimentara, se amesteca cele mentionate cu carnea si se lasa 5h-12h la marinat. Aciditatea din citrice, dar si apa minerala ajuta chimic la fragezirea carnii.





Pasul 1:



Nu uitati sa scoateti carnea din marinata, astfel va avea cele 10-15 min necesare pentru a se linisti la temperatura camerei, pana la pasul urmator.



Puneti pe foc in apa fiarta cartoful dulce taiat cuburi cu o lingurita de sare.





Pasul 2



Dati cu o lingura de ulei de masline carnea apoi presarati-o cu sare, usturoiul tocat marunt, marunt si cu rozmarin pe ambele fete.





Pasul 3



Puneti tigaia la foc mediu spre mare cu o lingura de ulei de masline pentru gatit, cel mai probabil cartoful dulce e gata. Daca trece furculita prin el e gata, aveti in vedere ca se face mai repede decat cartoful obisnuit.



Puneti friptura in tigaie pentru 3 minute.





Pasul 4



In aceste trei minute aveti timpul necesare pentru a pasa piureul de cartof cu un cub de unt.



Cand cele trei minute s-au scurs, intoarceti carnea pentru inca 3 minute si puneti un cubulet de unt peste ea, fiind incinsa cubul de unt se va topi si va oferi carnii grasimea necesara pentru a se mai fragezi.



In aceste 3 minute incalziti cuptorul si o tava la 190C impreuna cu supa de pui si vinul mentionat. Foarte important sa puneti supa si vinul la cuptor de la inceput sa fiarba deja cand adaugati mai tarziu vita.





Pasul 5



Dupa ce s-au scurs cele trei minute puneti carnea la cuptor:



4 minute - medium rare, preferata mea



7 minute - medium



10 minute - bine facuta, talpa de pantof





Cat sta carnea la cuptor puteti trage la tigaie merisoarele cu o lingura de coniac. Eu nu am gasit merisoare proaspete si am hidratat merisoare confiate intr-un pahar cu apa vreo 4h.





Servire:



Pe un pat de piure puneti cateva merisoare si langa friptura delicioasa de vitel. Peste vitel turnati o lingura din sosul de la cuptor.





NOTA:



Dupa mine este foarte important sa nu plimbati friptura prin tigaie deoarece sangele din carne fierbe si coace friptura si din interior.



Daca friptura se strange prea tare puteti sa mai apasati pe ea putin.







Pentru mine, mare fan vita, reteta asta este foarte buna, cu un rezultat la care ma chinui de mai bine de 3 ani, timp in care am facut carnea de vita in nenumarate feluri si am cumparat-o din locuri nepotrivite.



Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Friptura de vitel frageda si piure de cartofi dulci cu merisoare" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Ciulama de pui cu broccoli

Ciulama de pui cu broccoli

Brocoli se fierbe in aburi. Intr-o tigaie se calesc pulpele de pui taiate cubulete. Cand sunt

5 voturi    3 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne
Placinta englezeasca cu pui

Placinta englezeasca cu pui

Pieptul de pui il spalam si il taiem bucatele potrivite. Ceapa o curatam si o tocam. Morcovul il

3 voturi    0 comentarii
1h 50 min
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Redusa

Timp

20 min

0 voturi

Ingrediente

  • 2 antricoate de vitel (2 cm grosime)
  • 2 catei de usturoi
  • 2 lingurite de rozmarin
  • 2 linguri de ulei masline de gatit
  • 1/2 cartof dulce
  • 40g merisoare
  • 50g unt
  • 1/2 cana vin alb sec
  • 1/4 cana supa de pui (nu la plic
  • mai bine puneti 1/4 cana apa)
  • 1 lingura de coniac
  • MARINATA:
  • 2 portocale mici
  • 1 lamaie
  • 1 cana apa minerala
  • 1 lng ulei masline
  • sare

Raporteaza reteta

Adauga reteta
Retete

din Mancaruri cu carne

Aperitiv din muschiulet de porc Aperitiv din muschiulet de porc

Ungem muschiuletul cu 40 ml ulei de masline, apoi il condimentam cu sare, piper, cimbru, boia si usturoi (pisat sau strivit cu lama

7 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Aperitive
Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat

se incinge untura sau uleiul, se prajeste puiul taiat bucati, se adauga ceapa taiata marunt, se stinge cu vinul ( pana nu mai are miros

3 voturi    2 comentarii
3h
Mancaruri cu carne
Sarmalute combinate