autor:

Doina  Varga

» » Fripturi

Friptura din piept de porc cu verdeturi si legume la cuptor

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 23 mai 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 23 mai 2010

Ingrediente
1 bucata zdravana, sanatoasa si fara prea multa grasime de piept de porc cu tot cu sorici (~1,5-1,8 kg). Veti obtine 8-10 portii, 3 cepe rosii, 5-6 cartofi mai maricei, 1-2 morcovi, 100 g telina, 1 legatura patrunjel, 5-6 catei de usturoi, o lingurita usturoi granulat, 2 lingurite boia iute+dulce, 2 lingurite baza pentru mancaruri, 4 linguri ulei de masline, 2 legaturi ceapa si usturoi verde, 5-6 foi de dafin, 1 pahar de 200 ml vin rosu de calitate (nu otet amestecat cu apa), 3 linguri ketchup de rosii si ardei rosu, sare, piper, cimbru

Dificultate: Ridicata Timp: 2h

17 voturi

Mod de preparare

O chintesenta de gusturi si arome, obtinuta dintr-o carne nu prea apreciata de multi, considerata ieftina, obisnuita, facuta de obicei felii subtiri la gratar. Multi o folosesc sarata si afumata. Dar din ea se poate prepara ceva mult mai bun. Merita sa incercati. Nu veti fi dezamagiti.
Se cresteaza bucata de piept pe partea cu sorici, cam din 2 in doi cm, dar nu pana jos, se mai lasa cam 15 mm. In crestaturi se umple cu un amestec preparat din 2 linguri ulei de masline, sare, piper, cimbru, boia, baza pentru mancaruri, usturoi granulat, patrunjel si jumatate din ceapa si usturoiul verde tocate marunt.
Presarati si deasupra cimbru. boia, sare si piper. Asezati bucata cu soriciul in jos intr-o tava mai inaltuta, unsa cu uleiul de masline ramas. Presarati sare, piper, cimbru si ungeti-o bine cu ketchup. De jur imprejur puneti telina si morcovii curatati si taiati bucati mari. Cartofii ii lasam sa astepte.
Turnati in tava 700-800 ml apa clocotita si dati-o la cuptorul preincalzit, la foc mediu, 40 minute, stropind din cand in cand carnea zu zeama din tava. Intre timp curatati cepele rosii, crestatile in patru, dar nu pana jos, indesati in ele cate un sfert de lingurita de sare, o foaie de dafin si putin patrunjel. Curatati si cartofii si puneti-i in apa rece.
Scoateti tava din cuptor, asezati-o pe un suport termorezistent, intoarceti friptura cu crestaturile in sus si cu un cutit bine ascutit crestati de data asta doar soriciul, perpendicular pe primele crestaturi. Ii va da un aspect deosebit. Asezati langa carne cepele rosii cartofii taiati bucati mari. Daca mai trebuie completati cu 200 ml apa clocotita. Introduceti tava in cuptor pentru 10-15 minute.
Scoateti-o, intoarceti din nou friptura, turnati vinul si adaugati langa ea ceapa si usturoiul verde ramase intregi.
Repetam povestea cu datul la cuptor 10 minute, scoatem tava, intoarcem friptura pentru a patra si ultima oara. Puneti cateva smocuri de patrunjel, dati tava la cuptor 10-15 minute sa se rumeneasca frumos deasupra. Scuze de atatea intoarceri, dar trebuie sa se patrunda bine din toate partile, iar soriciul sa fie moale si rumenit in acelasi timp. Sper ca intre timp v-ati ocupat si de alte treburi prin casa sau v-ati ocupat de persoana dumneavoastra, de copii, de sot, prieten, catel sau ce mai aveti prin casa.
Asezati minunea asta pe un platou incapator, langa friptura puneti tot ce se mai afla prin tava, asezate cat mai estetic, cateva linguri de sos, garnisiti cu frunze de patrunjel, peperoni, feliute de castraveti, etc. Puteti sa portionati friptura inainte de a o aseza pe platou, eu n-am pus-o toata, doar 3 portii.
Pofta buna. O sa va lingeti degetele.
Daca ti-a placut reteta noastra "Friptura din piept de porc cu verdeturi si legume la cuptor" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Fripturi
Pasare cu vin in punga de copt

Pasare cu vin in punga de copt

Bucatile de pasare spalate si curatate de piele le punem intr-un vas turnam vinul si adaugam cuisoare

1 vot    0 comentarii
1h 15 min
Fripturi
Friptura de rata cu sos de cirese

Friptura de rata cu sos de cirese

Crestam pulpele si pieptul de rata pe partea cu pielea si le asezonam bine cu piper negru macinat

2 voturi    0 comentarii
1h
Fripturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Ioana capsunica

    Ioana capsunica (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

    Arata delicios! Imi lasa gura apa!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 23 mai 2010

    Ce platou frumos. Si eu am facut tot la cuptor, dar cu cartofi.

Dificultate

Ridicata

Timp

2h

17 voturi

Ingrediente

  • 1 bucata zdravana
  • sanatoasa si fara prea multa grasime de piept de porc cu tot cu sorici (~1,5-1,8 kg). Veti obtine 8-10 portii
  • 3 cepe rosii
  • 5-6 cartofi mai maricei
  • 1-2 morcovi
  • 100 g telina
  • 1 legatura patrunjel
  • 5-6 catei de usturoi
  • o lingurita usturoi granulat
  • 2 lingurite boia iute+dulce
  • 2 lingurite baza pentru mancaruri
  • 4 linguri ulei de masline
  • 2 legaturi ceapa si usturoi verde
  • 5-6 foi de dafin
  • 1 pahar de 200 ml vin rosu de calitate (nu otet amestecat cu apa)
  • 3 linguri ketchup de rosii si ardei rosu
  • sare
  • piper
  • cimbru

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

126 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

Ioana capsunica (Chef de cuisine)

Arata delicios! Imi lasa gura apa!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Fripturi

Piept de pui, in stil italian, cu oregano si busuioc Piept de pui, in stil italian, cu oregano si busuioc

Se fierb ouale intr-un ibric, se pune sare de mare sa nu crape. Ouale se fierb tari, apoi se pun in apa rece, sa se curete mai usor. Pieptul

1 vot    0 comentarii
1h
Aperitive cu carne
piept de porc umplut piept de porc umplut

Se taie chiflele cubulete, se pun intr-o tava si se dau la cuptor pana se usuca putin. Se taie marunt carnea afumata, ceapa verde. Se

1 vot    0 comentarii
2h 10 min
Fripturi
Pulpe la punga cu legume