autor:

Piri Piri e Canela

» » Fripturi

Gãinã umplutã "à Chefe" în sos de portocale si cimbrisor

Autor: Piri Piri e Canela (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Portugalia


    Reteta postata pe: 17 noiembrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Piri Piri e Canela (Chef de cuisine)   
Specific:  

Portugalia


Reteta postata pe: 17 noiembrie 2010

Ingrediente
* 1 gãinã, sau altã pasãre de cca. 2 kg., * sare, piper, * 1 linguritã sofran indian, * câteva fire cimbrisor proaspãt, *1 ardei iute rosu tãiat in douã optional, *2 portocale, * 4-5 cãtei de usturoi dati prin presã, *1 ceapã mare, *100 gr. prune uscate din comert, *3-4 linguri ulei de mãsline, *2 linguri brandy sau wiskey, *optional vin alb, *1 lingurã otet de zmeurã optional, Umpluturã à Chefe :, *ficat de pui si pipote tãiate bucãti mici, *2 linguri ulei de mãsline, * foi de dafin, *1 pãhãrel mic vin de Porto, Madeira..., * 100 gr. prune uscate din comert, *100 gr. miez de pâine, * sare si piper, Garniturã:, mere si castane la cuptor

Dificultate: Ridicata Timp: 1h 20 min

19 voturi

Mod de preparare

Aceastã retetã este una dintre retetele traditionale de Crãciun si Anul Nou, din Nord pânã in Sudul Portugaliei.
Se gãteste mult cu fructe seci, desi curcanul este cel preferat de sãrbãtori, putem oricãnd opta pt. altã pasãre.
Muschiul de porc sau vitã deasemenea se umple cu fructe seci, cârnati, legume sau fructe.
Ca prãjituri dominã retetele cu multe ouã si celebrul "Bolo Rei"(cozonacul regilor, contine multe fructe seci si fructe confiate).
1)Pasãrea se aranjeazã si se fac crestãturi cu cutitul.
Separat se face un mujdei din usturoi, sare si uleiul de mãsline. Se unge pasãrea bine cu pasta in interior deasemenea.
2)Condimenteazã cu piper interiorul gãini, iar in exterior cu sofran , cimbrisor , otet de zmeurã si ardeiul iute.
Pune sucul de la o portocalã si lasã la marinat cel putin
2 ore, ca sã intre aromele.
3)Pt. umpluturã:
Pune la prãjit ficatul in ulei de mãsline si foi de dafin, toarnã vinul de Porto si lasã sã se evaporeze lichidul.
Adaugã prunele si pâinea tãiatã cubulete.
Condimenteazã cu sare si piper si umple pasãrea.
Leagã cu atã de bucãtãrie.
4)Pune pasãrea intr-o formã pt. cuptor, peste ceapa tãiatã rondele.
Deasupra stropeste cu wiskey si pune prunele.
Pt. cã am pus gãinã, am turnat 1 pahar de vin alb la marinatã.
5)Acoperã cu folie de aluminiu si dã la copt la 200ºC cca. 30 min.
Scoate folia si mai lasã la prãjit 20 min.
Transferã in forma pt. servit si decoreazã cu cealaltã portocalã sosul se poate servi separat...
Pt. garniturã:
Se serveste cu mere tãiate in sferturi si castane fãrã coajã care se pot pune la copt impreunã cu carnea sau separat.
Eu am servit cu orez sãlbatec.
O recomand cu dragoste:) În luna decembrie intru in concediu si nu o sã mai intru pe site un timp, de aceea si propunerea de sãrbãtori...
Sper sã vã placã!
Poftã bunã!
Daca ti-a placut reteta noastra "Gãinã umplutã "à Chefe" în sos de portocale si cimbrisor" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Fripturi
Muschi de vita la tigaie cu cartofi

Muschi de vita la tigaie cu cartofi

Intr-o tava de yana,se pune ceapa taiata julien,cartofii taiati in patru,si usturoiul taiat bucatele.Se

0 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Fripturi
Coronita de miel umpluta cu drob

Coronita de miel umpluta cu drob

Costitele de miel se tin la marinat intr-un bait facut din vin, ulei, usturoi,cimbru, rozmarin, leurda,

17 voturi    17 comentarii
2h 30 min
Fripturi

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 10 comentarii
  • Fara foto

  • Piri Piri e Canela

    Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 19 noiembrie 2010

    Merge pt. o cinã in familie :) pt. cã imi rãmãne tot timpul piept, am pregãtit un aperitiv, pe care sper sã il pot posta cat de curãnd. Mihaela, orezul sãlbatec era in pungi individuale , l-am fiert in apã cu sare si ulei de mãsline . Adevãrul este cã m-am grãbit cu garnitura :d

  • anca liana

    anca liana (Chef de cuisine) , 17 noiembrie 2010

    arata bestial am sa incerc si eu Felicitari! *****

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 17 noiembrie 2010

    Foarte aromata si condimentata!Multa munca dar dupa cum arata merita! Orezul l-ai facut cu taitei prajiti?

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 17 noiembrie 2010

      Nu pot sa spun decat,FELICITARI.

    • maria mihalache

      maria mihalache (Chef de cuisine) , 17 noiembrie 2010

      Excelent arata.*****

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 17 noiembrie 2010

      Multumesc fetelor :)

    • mihai

      mihai (Chef de cuisine) , 17 noiembrie 2010

      La ce bine arata si gustoasa cred ca o sa probez inainte de sarbatori. Felicitari!*****

    • Adriana K.D.

      Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 17 noiembrie 2010

      Bravo Ramona, arata senzational cred ca si gustul e pe masura.:)

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 17 noiembrie 2010

      Felicitari ! ! !, pentru aceasta reteta foarte frumos prezentata si cu siguranta preparatul este unul de exceptie. Multumim Ramona pentru retetele tale minunate.*****

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 17 noiembrie 2010

      O mâncare de rege!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

1h 20 min

19 voturi

Ingrediente

  • * 1 gãinã
  • sau altã pasãre de cca. 2 kg.
  • * sare
  • piper
  • * 1 linguritã sofran indian
  • * câteva fire cimbrisor proaspãt
  • *1 ardei iute rosu tãiat in douã optional
  • *2 portocale
  • * 4-5 cãtei de usturoi dati prin presã
  • *1 ceapã mare
  • *100 gr. prune uscate din comert
  • *3-4 linguri ulei de mãsline
  • *2 linguri brandy sau wiskey
  • *optional vin alb
  • *1 lingurã otet de zmeurã optional
  • Umpluturã à Chefe :
  • *ficat de pui si pipote tãiate bucãti mici
  • *2 linguri ulei de mãsline
  • * foi de dafin
  • *1 pãhãrel mic vin de Porto
  • Madeira...
  • * 100 gr. prune uscate din comert
  • *100 gr. miez de pâine
  • * sare si piper
  • Garniturã:
  • mere si castane la cuptor

Raporteaza reteta

Retete
de Piri Piri e Canela
Rulouri de jambon afumat cu spanac

Rulouri de jambon afumat cu spanac

1) Se fierbe spanacul, se scurge. Separat se caleste usturoiul taiat marunt in unt se adauga painea

3 voturi    6 comentarii
45 min
Aperitive cu carne
Tort de ciocolata cu nuci si stafide

Tort de ciocolata cu nuci si stafide

1)Se bate bine untul cu zaharul si coaja de lamaie.Se adauga galbenusele pe rand,se bat albusele

4 voturi    3 comentarii
50 min
Torturi
Muschi de porc la cuptor in sos de portocale si vin(reteta proprie)

Muschi de porc la cuptor in sos de portocale si vin(reteta proprie)

1)Se face mujdei din jumate capatana de usturoi pisat cu sare,piper,boia,ierburi,ulei de masline.Se

5 voturi    13 comentarii
1h 30 min
Fripturi

Piri Piri e Canela (Chef de cuisine)

Merge pt. o cinã in familie :) pt. cã imi rãmãne tot timpul piept, am pregãtit un aperitiv, pe care sper sã il pot posta cat de curãnd. Mihaela, orezul sãlbatec era in pungi individuale , l-am fiert in apã cu sare si ulei de mãsline . Adevãrul este cã m-am grãbit cu garnitura :d

Adauga reteta
Retete

din Fripturi

Piept de pui, in stil italian, cu oregano si busuioc Piept de pui, in stil italian, cu oregano si busuioc

Se fierb ouale intr-un ibric, se pune sare de mare sa nu crape. Ouale se fierb tari, apoi se pun in apa rece, sa se curete mai usor. Pieptul

1 vot    0 comentarii
1h
Aperitive cu carne
piept de porc umplut piept de porc umplut

Se taie chiflele cubulete, se pun intr-o tava si se dau la cuptor pana se usuca putin. Se taie marunt carnea afumata, ceapa verde. Se

1 vot    0 comentarii
2h 10 min
Fripturi
Snitel pui cubulete