Gãinã umplutã "à Chefe" în sos de portocale si cimbrisor

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
ridicata
Gãinã umplutã  "à Chefe" în sos de portocale si cimbrisor

Ingrediente

  • * 1 gãinã, sau altã pasãre de cca. 2 kg.
  • * sare, piper
  • * 1 linguritã sofran indian
  • * câteva fire cimbrisor proaspãt
  • *1 ardei iute rosu tãiat in douã optional
  • *2 portocale
  • * 4-5 cãtei de usturoi dati prin presã
  • *1 ceapã mare
  • *100 gr. prune uscate din comert
  • *3-4 linguri ulei de mãsline
  • *2 linguri brandy sau wiskey
  • *optional vin alb
  • *1 lingurã otet de zmeurã optional
  • Umpluturã à Chefe :
  • *ficat de pui si pipote tãiate bucãti mici
  • *2 linguri ulei de mãsline
  • * foi de dafin
  • *1 pãhãrel mic vin de Porto, Madeira...
  • * 100 gr. prune uscate din comert
  • *100 gr. miez de pâine
  • * sare si piper
  • Garniturã:
  • mere si castane la cuptor

Mod de preparare

Aceastã retetã este una dintre retetele traditionale de Crãciun si Anul Nou, din Nord pânã in Sudul Portugaliei.

Se gãteste mult cu fructe seci, desi curcanul este cel preferat de sãrbãtori, putem oricãnd opta pt. altã pasãre.

Muschiul de porc sau vitã deasemenea se umple cu fructe seci, cârnati, legume sau fructe.

Ca prãjituri dominã retetele cu multe ouã si celebrul "Bolo Rei"(cozonacul regilor, contine multe fructe seci si fructe confiate).

1)Pasãrea se aranjeazã si se fac crestãturi cu cutitul.

Separat se face un mujdei din usturoi, sare si uleiul de mãsline. Se unge pasãrea bine cu pasta in interior deasemenea.

2)Condimenteazã cu piper interiorul gãini, iar in exterior cu sofran , cimbrisor , otet de zmeurã si ardeiul iute.

Pune sucul de la o portocalã si lasã la marinat cel putin

2 ore, ca sã intre aromele.

3)Pt. umpluturã:

Pune la prãjit ficatul in ulei de mãsline si foi de dafin, toarnã vinul de Porto si lasã sã se evaporeze lichidul.

Adaugã prunele si pâinea tãiatã cubulete.

Condimenteazã cu sare si piper si umple pasãrea.

Leagã cu atã de bucãtãrie.

4)Pune pasãrea intr-o formã pt. cuptor, peste ceapa tãiatã rondele.

Deasupra stropeste cu wiskey si pune prunele.

Pt. cã am pus gãinã, am turnat 1 pahar de vin alb la marinatã.

5)Acoperã cu folie de aluminiu si dã la copt la 200ºC cca. 30 min.

Scoate folia si mai lasã la prãjit 20 min.

Transferã in forma pt. servit si decoreazã cu cealaltã portocalã sosul se poate servi separat...

Pt. garniturã:

Se serveste cu mere tãiate in sferturi si castane fãrã coajã care se pot pune la copt impreunã cu carnea sau separat.

Eu am servit cu orez sãlbatec.

O recomand cu dragoste:) În luna decembrie intru in concediu si nu o sã mai intru pe site un timp, de aceea si propunerea de sãrbãtori...

Sper sã vã placã!

Poftã bunã!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci
Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun
Salata cu paste, piept de pui si porumb

Salata cu paste, piept de pui si porumb

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Salata cu paste, piept de pui si porumb
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise