autor:

autor

» » Mancaruri cu peste

Kulibiac de somon - reteta ruseasca

    Reteta postata pe: 03 februarie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Reteta postata pe: 03 februarie 2014

Ingrediente
(pentru 10 portii):, - aluat foietaj 500 g (o foaie intreaga + circa 100 g din alta foaie), - somon proaspat 350 g, - spanac congelat 200 g, - ceapa 1 buc. medie, - orez cu bob lung 125 g, - oua 6 buc., - unt 60 g, - smantana (20-25% grasime) 175 g, - marar 1 legatura mica, - suc de lamaie, - fulgi de ardei iute, - sare, piper

Dificultate: Redusa Timp: nespecificat

1 vot

Mod de preparare

Kulibiacul (sau coulibiac) este un preparat satios, o combinatie aparent inedita de aluat foietaj, somon, orez, oua fierte tare si spanac. Totul servit cu un sos acrisor si usor picant din smantana, unt, lamaie si marar. Un pic mai migalos de pregatit, kulibiacul se revanseaza insa prin savoare si, va garantez, ca nu va lasa indiferent pe nici un degustator.

Unele retete rusesti de kulibiac contin si ciuperci, in vreme ce variantele frantuzesti (caci, da, francezii au imprumutat rapid preparatul) presupun maghiran si praz calit, clatite, uneori vin alb sec si un sos olandez sau sos de unt alb (“beurre blanc”).



Fierbeti 5 oua tare si, cand se racesc, decojiti-le. Fierbeti orezul in apa cu putina sare. Cand a fiert orezul, scurgeti-l de apa, clatiti-l cu un pic de apa rece si lasati-l sa se scurga. Incingeti 20 g unt intr-o tigaie si caliti ceapa (taiata bob de orez). Cand ceapa devine translucida, puneti spanacul congelat. Dati focul mai mic, acoperiti cu un capac si lasati unul-doua minute, pana se desface spanacul. Amestecand des, pentru a nu se lipi, mai lasati vreo doua minute pe foc, dupa care opriti. Pana se raceste spanacul, curatati somonul de piele si de eventualele oase ramase. Taiati-l apoi in fasii subtiri (asemenea somonului afumat). Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Intindeti foaia de aluat. Pe o treime din ea, in centru, distribuiti in strat uniform jumatate din cantitatea de orez fiert. Atentie, lasati sus si jos o margine de 1,5-2 cm! Dati cu un pic de piper macinat si asezati peste jumatate din feliile de somon.



Distribuiti uniform si jumatate din amestecul de spanac si ceapa. Presarati un pic de sare si de piper macinat, dupa care puneti cele 5 oua decojite. Imbracati-le in restul de spanac, iar un pic de sare si de piper, apoi puneti restul de felii de somon.



Ansamblul vine imbracat in restul de orez fiert, dupa care se da iar cu un strop de sare si de piper. Bateti cel de-al saselea ou intr-un castronel. Ungeti bine, cu o pensula, marginile foii de aluat. Pliati intai marginile superioare, apoi petreceti-le pe cele laterale. Ideea este ca intreg ansamblul sa fie bine invelit in aluat, ca intr-un plic. Presati marginile pentru a se lipi bine. Ungeti ansamblul cu ou batut. Din a doua foaie, taiati o fasie cu latimea de 2-2,5 cm si lipiti-o peste capetele lipite (pe mijloc adica), prin presare. Mai taiati cateva fasii subtiri (cam de jumatate de cm latime) si asezati-le in diagonala peste “pachet” (au rol estetic, dar si sa tina impreuna “constructia”). Dati iar cu ou batut si mutati, cu grija, intr-o tava tapetata cu hartie de copt.



Bagati in cuptorul incins si lasati 20-25 de minute, dupa care reduceti focul la 200 grade Celsius. Mai lasati 15-20 de minute sau pana cand aluatul foietaj, crescut frumos, prinde un pic de culoare. Intre timp, pregatiti sosul de smantana, lamaie si marar: topiti cele 40 g unt ramase. Puneti smantana intr-un castron si mixati-o (intai la viteza mica, apoi mare). Incorporati treptat, in fir subtire, untul topit, mixand in continuare. Stoarceti jumatate de lamaie si incorporati, la fel, treptat, sucul de lamaie. Gustati si, daca este nevoie, mai puneti suc de lamaie. Sosul trebuie sa fie destul de acru pentru a compensa grasimea somonului! Puneti mararul (spalat, sters de apa si tocat marunt), fulgi de ardei iute (in functie de cat de picant va place) si un pic de piper.



Scoateti kulibiacul pe un platou, taiati-l in felii si serviti-l imediat, cu sosul cu lamaie alaturi.



Mai multe retete delicioase pe blogul Gurmandino.
Daca ti-a placut reteta noastra "Kulibiac de somon - reteta ruseasca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu peste
Peste (somn) la cuptor pe pat de legume

Peste (somn) la cuptor pe pat de legume

Se curăță peștele (de solzi și de resturile de măruntaie, dacă mai este cazul) se spală bine

11 voturi    1 comentariu
30 min
Mancaruri cu peste
Orata la cuptor

Orata la cuptor

Se curata pestele bine se usuca cu servet de bucatarie , apoi cartofi se curata si se fierb rondele

10 voturi    8 comentarii
1h
Mancaruri cu peste

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Redusa

Timp

nespecificat

1 vot

Ingrediente

  • (pentru 10 portii):
  • - aluat foietaj 500 g (o foaie intreaga + circa 100 g din alta foaie)
  • - somon proaspat 350 g
  • - spanac congelat 200 g
  • - ceapa 1 buc. medie
  • - orez cu bob lung 125 g
  • - oua 6 buc.
  • - unt 60 g
  • - smantana (20-25% grasime) 175 g
  • - marar 1 legatura mica
  • - suc de lamaie
  • - fulgi de ardei iute
  • - sare
  • piper

Raporteaza reteta

Retete
de Madgirl Madgirl
Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Intr-o oala de 3l (de preferat teflonata) se pun carnatii taiati felii cat de subtiri posibil. Se

102 voturi    19 comentarii
40 min
Borsuri si Ciorbe
Cotlete St. Prex (vitel)

Cotlete St. Prex (vitel)

Cotletele se bat usor, se pipereaza si se stropesc cu zeama de lamaie dupa care se dau prin faina,

4 voturi    3 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne
Rulada Simona

Rulada Simona

Se pune pe foc mic , margarina la topit, se adauga faina ,laptele si condimentele si se amesteca

61 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Aperitive
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu peste

Tocanita de mazare noua si cod Tocanita de mazare noua si cod

Se curata ceapa si prazul si se toaca julien, apoi se pun la calit in ulei. Se curata morcovul, se toaca marunt si se adauga peste

0 voturi    0 comentarii
30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Plachie cu peste file Plachie cu peste file

Intr-un vas yena, aranjam straturi de legume, ardeii taiati cuburi sau fasii, rosii felii subtiri, ceapa solzi subtiri, le stropim cu

2 voturi    0 comentarii
1h 25 min
Mancaruri cu peste
Medalion de rechin cu ciuperci la cuptor