autor:

Mihaela11

» » Mancaruri cu carne

"Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 21 martie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 21 martie 2013

Ingrediente
Maglubeh( sau maqlubeh sau maklubeh) este o mancare specifica palestiniana cu carne de oaie(pui,vita), legume si orez se fierbe pana orezul este uscat astfel incat sa se poata intoarce pe un platou.Spaniolii o numesc “Paella araba” iar englezii “Upside down dish”.In limba romana s-ar traduce mancare rasturnata., Initial a fost o mancare taraneasca astazi insa este socotita o mancare speciala care se serveste musafirilor si se gateste vinerea, ziua de sarbatoare in tarile musulmane., . Bobul de gradina este originar din Orientul Mijlociu,Asia de Sud-Est si Africa de Nord. Bobul este o fasole lata ,una din cele mai vechi plante cultivate si mult apreciate in antichitate de catre egipteni, evrei, greci, romani, care o foloseau in alimentatie, dar si ca ofranda adusa zeilor. Bobul de gradina este cunoscut sub mai multe nume: Vicia faba, broad bean, fava bean, faba bean, field bean, bell bean, or tic bean. Bobul are intrebuintari multiple. Astfel, in alimentatia omului se folosesc pastaile tinere, semintele verzi si uscate, ajunse la maturitate, iar, uneori, chiar frunzele, preparate sub diferite forme: salate, supe, ciorbe, soteuri, mancare, creme. Semintele, uscate, prajite si macinate, se pot utiliza la obtinerea surogatului de cafea, iar sub forma de faina, in amestec cu cea de grau sau de secara, servesc la prepararea unui sortiment de paine., Avem nevoie de :, -1 kg bob verde de gradina, -2 cani si jumatate de orez, -1/2 kg carne de vita, -1 ceapa medie, -1/2 legatura de coriandru verde, -cuisoare, -7-8 seminte de cardamom, -ulei de masline, -2 lingurite condiment pentru maqlubeh: chimin,cuisoare,ghimbir,piper,foi de dafin,cardamom,coriandru, -sare dupa gust, -piper proaspat macinat dupa gust, -seminte de pin(“snobar”), -seminte de migdale( jumatati), -1,5 l apa

Dificultate: Medie Timp: 2h

2 voturi

Mod de preparare

Se pune apa la fiert cu sare si ceapa in care am infipt cuisoarele ;se adauga carnea de vita si se fierbe in cratita de fiert sub presiune 45 de minute.
Ceapa se indeparteaza dupa ce a fiert carnea si supa se strecoara.
Bobul verde de gradina se taie in bucati de 2-3 cm.
Se incinge uleiul de masline intr-o cratita anti aderenta si se adauga pastaile de bob impreuna cu coriandrul taiat marunt, sare si piper proaspat macinat dupa gust.
Dupa 5 minute se adauga ¾ pahar de apa in care a fiert carnea si se lasa la foc mediu cca 20 de minute.
Orezul se opareste si se spala bine.
In cratita in care gatim maglubeh se aseaza mai intai un strat de orez; peste orez punem pastaile de bob si apoi carnea fiarta de vita.
Se acopere cu restul de orez si se presara cu condimentul pentru maglubeh.
Supa in care a fiert carnea se potriveste de sare si se toarna peste orez, numai cat sa-l acopere.
Orezul arabesc trebuie sa fie bine fiert ,dar bobul trebuie sa ramana ferm; de aceea proportia orez/apa este 1 cana orez /1 cana si ¼ apa.
Se pune la fiert mai intai la foc normal si cand incepe sa fiarba se acopere cu un capac si se reduce focul la minim.
Se fierbe 20-25 de minute.
Se rastoarna pe platoul de servire si se lasa 5 minute, dupa care se ridica cratita.
Se prajesc semintele de pin si migdalele in ulei pana iau o culoare aurie.
Se presara peste maglubeh.
Se serveste cu salata arabeasca mixta sau cu iaurt.
"Maglubeh" se poate prepara si cu boabe proaspete de la bobul verde de gradina.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra ""Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Iepure umplut

Iepure umplut

Carnea de iepure este foarte sanatoasa, nu contine colesterol si este deosebit de gustoasa. Iepurele

2 voturi    0 comentarii
10h
Mancaruri cu carne
Pulpe de pui cu lamaie la tigaie

Pulpe de pui cu lamaie la tigaie

Intr-o tigaie incinsa punem untul la topit, iar dupa aceea sotam pulpele de pui pe toate partile. Intre

0 voturi    6 comentarii
1h
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 24 martie 2013

    Draga Mari, Fasolea verde este cunoscuta sub numele de "phaseolus vulgaris" , iar bobul verde de gradina este"vicia fava sau faba bean"; sunt diferite ca aspect si gust. Pastaia de bob verde de gradina este mai rotunjita si boabele sunt mai mari decat cele de fasole verde. De asemenea in lumea araba se mai foloseste si fasolea cu "ochi negru" sau " vigna unguiculata"; pastaia de lubiya( lobia) este foarte subtire, boabele au " ochiul" negru pe partea interioara si de asemenea are gust deosebit de fasolea verde sau bobul de gradina. Sper ca te-ai lamurit de diferenta intre aceste 3 tipuri de fasole din familia fabaceelor. O seara buna! http://www.gustos.ro/retete-culinare/mancare-scazuta-de-lubiya-black-eyed-pea-black-eyed-bean.html

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 24 martie 2013

    Sidy si eu cred ca e fasole verde. Din toate pastaile de fasole eu o folosesc cel mai mult. Dar n-am facut niciodata maglubeh. o sa incerc si eu sa vad cat e de buna! Mihaela retetele tale sunt intotdeauna foarte apetisante! Pupici!

  • Fara foto

    Floare de colt (Chef de cuisine) , 24 martie 2013

    Ce minunat arata ! Crea ca asa cum o prepari tu este super gustoasa si as dori o portie. Multumesc, Mihaela ! Te pup, cu drag !

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 23 martie 2013

      Anul acesta am pus şi eu bob în grădină. Să avem răbdare...Dacă ne-ai pofti pe la tine, ar fi mai rapid!

    • www.divainbucatarie.ro

      www.divainbucatarie.ro (Chef de cuisine) , 23 martie 2013

      Mancarica aceasta este foarte apetisanta si sincer tare as gusta putin!

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 22 martie 2013

      Mihaela sa sti ca Maglubeh acesta arata magnific...stii ca mie imi place mult cu pui. Bobul verde este fasolea verde rotunda sin gradina, da ? Despre ea vorbesti, nu ? O mancare tare gustoasa !

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

2 voturi

Ingrediente

  • Maglubeh( sau maqlubeh sau maklubeh) este o mancare specifica palestiniana cu carne de oaie(pui,vita)
  • legume si orez se fierbe pana orezul este uscat astfel incat sa se poata intoarce pe un platou.Spaniolii o numesc “Paella araba” iar englezii “Upside down dish”.In limba romana s-ar traduce mancare rasturnata.
  • Initial a fost o mancare taraneasca astazi insa este socotita o mancare speciala care se serveste musafirilor si se gateste vinerea
  • ziua de sarbatoare in tarile musulmane.
  • . Bobul de gradina este originar din Orientul Mijlociu,Asia de Sud-Est si Africa de Nord. Bobul este o fasole lata ,una din cele mai vechi plante cultivate si mult apreciate in antichitate de catre egipteni
  • evrei
  • greci
  • romani
  • care o foloseau in alimentatie
  • dar si ca ofranda adusa zeilor. Bobul de gradina este cunoscut sub mai multe nume: Vicia faba
  • broad bean
  • fava bean
  • faba bean
  • field bean
  • bell bean
  • or tic bean. Bobul are intrebuintari multiple. Astfel
  • in alimentatia omului se folosesc pastaile tinere
  • semintele verzi si uscate
  • ajunse la maturitate
  • iar
  • uneori
  • chiar frunzele
  • preparate sub diferite forme: salate
  • supe
  • ciorbe
  • soteuri
  • mancare
  • creme. Semintele
  • uscate
  • prajite si macinate
  • se pot utiliza la obtinerea surogatului de cafea
  • iar sub forma de faina
  • in amestec cu cea de grau sau de secara
  • servesc la prepararea unui sortiment de paine.
  • Avem nevoie de :
  • -1 kg bob verde de gradina
  • -2 cani si jumatate de orez
  • -1/2 kg carne de vita
  • -1 ceapa medie
  • -1/2 legatura de coriandru verde
  • -cuisoare
  • -7-8 seminte de cardamom
  • -ulei de masline
  • -2 lingurite condiment pentru maqlubeh: chimin,cuisoare,ghimbir,piper,foi de dafin,cardamom,coriandru
  • -sare dupa gust
  • -piper proaspat macinat dupa gust
  • -seminte de pin(“snobar”)
  • -seminte de migdale( jumatati)
  • -1,5 l apa

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Mihaela11 (Chef de cuisine)

Draga Mari, Fasolea verde este cunoscuta sub numele de "phaseolus vulgaris" , iar bobul verde de gradina este"vicia fava sau faba bean"; sunt diferite ca aspect si gust. Pastaia de bob verde de gradina este mai rotunjita si boabele sunt mai mari decat cele de fasole verde. De asemenea in lumea araba se mai foloseste si fasolea cu "ochi negru" sau " vigna unguiculata"; pastaia de lubiya( lobia) este foarte subtire, boabele au " ochiul" negru pe partea interioara si de asemenea are gust deosebit de fasolea verde sau bobul de gradina. Sper ca te-ai lamurit de diferenta intre aceste 3 tipuri de fasole din familia fabaceelor. O seara buna! http://www.gustos.ro/retete-culinare/mancare-scazuta-de-lubiya-black-eyed-pea-black-eyed-bean.html

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Aripioare de pui crocante Aripioare de pui crocante

Din meniul rapid al weekendului care-a trecut :) . Ai nevoie de trei vase: - in primul vas pui jumatate din cantitatea de faina -

23 voturi    13 comentarii
30 min
Fripturi
Piept de pui tailandez Piept de pui tailandez

Se pune laptele pe foc intr-un vas impreuna cu pieptul taiat suvite,dupa 10-15 min. se adauga pasta de curry, sare,. piper daca mai

0 voturi    0 comentarii
45 min
Mancaruri cu carne
Sufleu de cartofi cu carnati de casa