autor:

Mihaela11

» » Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Mancare scazuta de bob verde -“Foul akhdar bi zeit”( de post)

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 20 decembrie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 20 decembrie 2012

Ingrediente
Bobul de gradinaeste originar din Orientul Mijlociu,Asia de Sud-Est si Africa de Nord. Bobul este o fasole lata ,una din cele mai vechi plante cultivate si mult apreciate in antichitate de catre egipteni, evrei, greci, romani, care o foloseau in alimentatie, dar si ca ofranda adusa zeilor., Bobul de gradina este cunoscut sub mai multe nume: Vicia faba, broad bean, fava bean, faba bean, field bean, bell bean, or tic bean., Bobul are intrebuintari multiple. Astfel, in alimentatia omului se folosesc pastaile tinere, semintele verzi si uscate, ajunse la maturitate, iar, uneori, chiar frunzele, preparate sub diferite forme: salate, supe, ciorbe, soteuri, mancare, creme. Semintele, uscate, prajite si macinate, se pot utiliza la obtinerea surogatului de cafea, iar sub forma de faina, in amestec cu cea de grau sau de secara, servesc la prepararea unui sortiment de paine. Toate partile plantei constituie un bun furaj pentru animale, iar din frunze se poate extrage acid citric., Valoarea alimentara a partilor comestibile rezida mai ales din cont inutul ridicat in proteine, care in boabele uscate poate atinge 25 - 30% si in vitaminele C, B1, caroten., Datorita continutului relativ scazut in hidrati de carbon bobul este recomandat si obezilor. Pastaile tinere si boabele verzi sunt perfect digerabile si au proprietati relativ astringente, constituind un remediu pentru deranjamente stomacale., Favism este o anemie hemolitica ereditara care este inrautatita de consumul acestui fel de fasole lata., Se recomanda bolnavilor evitarea consumului acestui aliment., In limba araba este cunoscuta sub numele de “fool” sau “foul”( se pronunta” ful”) ., In tarile arabe se folsesc pastaile in prepararea unor supe cu carne,”maglubeh” cu pastai,mancare scazuta in ulei de masline fara carne., Boabele verzi se folosesc la prepararea unei” maglubeh” cu boabe sau a diferitelor pilafuri., Boabele uscate se folosesc la faimoasele mancaruri arabesti care au devenit populare si in Europa:” foul” si “falafel”., De asemenea fac parte din ingredientele unor mancaruri mai putin cunoscute pe plan international dar foarte populare in lumea araba cum ar fi “bessara”., , Avem nevoie de :, -1 kg bob verde de gradina, -1/2 legatura de coriandru, -1 ceapa medie, -1/2 lingurita de sare( sau dupa gust), -piper proaspat macinat dupa gust, -4-5 linguri ulei de masline, -1/2 pahar de apa

Dificultate: Redusa Timp: 1h 15 min

2 voturi

Mod de preparare

Se curata bobul verde si setaie in bucati de cca 2-3 cm.
Se spala bine si se lasa la scurs .
Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei de masline pana devine aurie; se adauga pastaile de bob si se mai calesc impreuna in ulei 3-4 minute.
Se sareaza si se pipereaza dupa gust, se adauga ½ de pahar de apa; se lasa in oala de fiert sub-presiune 45 de minute.
Se serveste cu lipie arabeasca ca mancare de post.
Se poate servi si ca garnitura langa ficatei de pui.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Mancare scazuta de bob verde -“Foul akhdar bi zeit”( de post)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Paste cu sos picant de vinete

Paste cu sos picant de vinete

Vanata spalata,uscata,se taie cubulete,se pudreaza cu sare si se lasa intr-o sita 10min;se oparesc

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
CHIFTELE DE DOVLECEI-APERITIV

CHIFTELE DE DOVLECEI-APERITIV

Dovleceii se spala, se curata,si se dau pe razatoarea mica,se amesteca cu sare si se storc bine de

33 voturi    7 comentarii
45 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 14 %
499.99 lei
429.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 24 ianuarie 2013

    Este bob Mari. Numai ca in tara nu se gaseste peste tot

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 16 ianuarie 2013

    Dupa cate am vazut din pozele tale, este o fasole verde, tu ii zici bob verde. Mie imi place fasolea verde. Si o prepar destul de des. Imi place mai mult decat cea cu pastaie alba. Dar ce m-a placut mai mult la reteta ta au fost explicatiile despre bobul verde. Ramai aceiasi mare specialista! Te sarut!

  • Simona

    Simona (Chef de cuisine) , 20 decembrie 2012

    Felicitari pentru reteta! In Italia se prepara o salata doar cu boabele verzi de fave, fara teci, fierte 3-4 minute si amestecate printre altele, cu ceapa verde , rosii, ardei gras, maslne si ton, care se serveste ca unic fel, datorita valorii nutritive. Cat de curand o sa postez reteta.

Dificultate

Redusa

Timp

1h 15 min

2 voturi

Ingrediente

  • Bobul de gradinaeste originar din Orientul Mijlociu,Asia de Sud-Est si Africa de Nord. Bobul este o fasole lata ,una din cele mai vechi plante cultivate si mult apreciate in antichitate de catre egipteni
  • evrei
  • greci
  • romani
  • care o foloseau in alimentatie
  • dar si ca ofranda adusa zeilor.
  • Bobul de gradina este cunoscut sub mai multe nume: Vicia faba
  • broad bean
  • fava bean
  • faba bean
  • field bean
  • bell bean
  • or tic bean.
  • Bobul are intrebuintari multiple. Astfel
  • in alimentatia omului se folosesc pastaile tinere
  • semintele verzi si uscate
  • ajunse la maturitate
  • iar
  • uneori
  • chiar frunzele
  • preparate sub diferite forme: salate
  • supe
  • ciorbe
  • soteuri
  • mancare
  • creme. Semintele
  • uscate
  • prajite si macinate
  • se pot utiliza la obtinerea surogatului de cafea
  • iar sub forma de faina
  • in amestec cu cea de grau sau de secara
  • servesc la prepararea unui sortiment de paine. Toate partile plantei constituie un bun furaj pentru animale
  • iar din frunze se poate extrage acid citric.
  • Valoarea alimentara a partilor comestibile rezida mai ales din cont inutul ridicat in proteine
  • care in boabele uscate poate atinge 25 - 30% si in vitaminele C
  • B1
  • caroten.
  • Datorita continutului relativ scazut in hidrati de carbon bobul este recomandat si obezilor. Pastaile tinere si boabele verzi sunt perfect digerabile si au proprietati relativ astringente
  • constituind un remediu pentru deranjamente stomacale.
  • Favism este o anemie hemolitica ereditara care este inrautatita de consumul acestui fel de fasole lata.
  • Se recomanda bolnavilor evitarea consumului acestui aliment.
  • In limba araba este cunoscuta sub numele de “fool” sau “foul”( se pronunta” ful”) .
  • In tarile arabe se folsesc pastaile in prepararea unor supe cu carne,”maglubeh” cu pastai,mancare scazuta in ulei de masline fara carne.
  • Boabele verzi se folosesc la prepararea unei” maglubeh” cu boabe sau a diferitelor pilafuri.
  • Boabele uscate se folosesc la faimoasele mancaruri arabesti care au devenit populare si in Europa:” foul” si “falafel”.
  • De asemenea fac parte din ingredientele unor mancaruri mai putin cunoscute pe plan international dar foarte populare in lumea araba cum ar fi “bessara”.
  • Avem nevoie de :
  • -1 kg bob verde de gradina
  • -1/2 legatura de coriandru
  • -1 ceapa medie
  • -1/2 lingurita de sare( sau dupa gust)
  • -piper proaspat macinat dupa gust
  • -4-5 linguri ulei de masline
  • -1/2 pahar de apa

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine)

Este bob Mari. Numai ca in tara nu se gaseste peste tot

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Ficatei de pui cu mazare Ficatei de pui cu mazare

Se spala ficateii si se taie in cuburi. Se incinge uleiul intr-o cratita mica. Se soteaza ficateii in uleiul incins, iar dupa ce se

0 voturi    0 comentarii
35 min
Mancaruri cu carne
Chiftele din dovlecel si ton Chiftele din dovlecel si ton

Curatam dovleceii de coaja, taiem pe jumatate si punem la fiert cu putina sare ( 25 minute). Ii scoatem intr-o strecuratoare unde cu

23 voturi    18 comentarii
1h
Aperitive
noodle cu legume