autor:

Mihaela11

» » Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Mancare scazuta de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)-reteta specific araba

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 13 iulie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 13 iulie 2011

Ingrediente
“Lubiya” sau “fasolea cu ochi negru” este cunoscuta sub numele stiintific de Vigna unguiculata si este o fasole foarte populara in Africa de vest, numeroase tari asiatice( mai ales India si Vietnamul), Cipru, Grecia si Portugalia., Inca din secolul al 17-lea a fost introdusa si in Statele Unite ale Americii unde se consuma in mod specific cu carne de porc, sos de chilli, mamaliga sau orez si este socotita mancarea specifica statelor din sud., Este considerata un simbol al bogatiei si fertilitatii in multe regiuni este mancarea specifica de Anul Nou., Pastaile sunt lungi si mai subtiri decat cele de fasole verde., Este foarte aromata si nutritiva, cu un continut crescut de calciu, acid folic si vitamina A., In tarile arabe este gatita atat cu carne de miel, cat si de post –mancare scazuta, care se serveste ca garnitura langa ficat prajit., Avem nevoie de:, -1 kg lubiya, -4-5 rosii mari, -1 ceapa de marime medie, -4-5 linguri ulei de masline, -sare dupa gust, -piper proaspat macinat dupa gust

Dificultate: Redusa Timp: 1h

7 voturi

Mod de preparare

Lubiya se curata si se taie in bucati de cca 2-3 cm.
Se consuma doar foarte tanara; daca pastaia este putin mai tarese indeparteaza si se folosesc doar boabele.
Rosiile se oparesc, se decojesc si se taie marunt.
Ceapa se taie marunt si se caleste in uleiul de masline pana devine sticloasa; se adauga lubiya si rosiile si se mai amesteca putin.
Se sareaza si pipereaza dupa gust; se inchide cratita de fiert sub presiune .
Se fierbe la foc mic 40 de minute.
Se serveste cu lipie araba simpla si masline negre sau ca garnitura langa ficatei de pui prajiti.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Mancare scazuta de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)-reteta specific araba" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Tarta cu amestec Mexican

Tarta cu amestec Mexican

Amesteci toate ingredientele pentru aluat si framanti bine. Lasi aluatul la frigider pentru 30 de

20 voturi    6 comentarii
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Cus Cus

Cus Cus

Se prajeste cus cus-ul in ulei pana devine aramiu. Separat se fierb 500 ml apa cu cubul Knorr

22 voturi    3 comentarii
45 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 13 comentarii
  • Fara foto

  • Lucia

    Lucia (Chef de cuisine) , 28 iunie 2012

    o reteta care trebuie s-o incerc... fasolea verde imi place tare mult si daca lubiya este si mai gustoasa decat cea pe care o stiu eu... mhmhmhmh :-) merci

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 15 iulie 2011

    Draga mira gustul este total deosebit de cel al fasolei noastre si pastaile sunt mai subtiri si mai delicate.

  • tatiana

    tatiana (Chef de cuisine) , 15 iulie 2011

    De retinut, " black eyed bean " sau " lubiya ",

    • Fara foto

      mira (Chef de cuisine) , 14 iulie 2011

      Gustul este tare deosebit de al fasolei noastre?

    • Manolovici Eugen

      Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 14 iulie 2011

      Cand e vb de o reteta cu specific arabesc, stii ca sant si eu pe faza.

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 14 iulie 2011

      De curind,am facut si eu;ne plac e lubia,gatita,asa.Dar,eu,dupa ce ceapa e gata,pun usturoi(cam 8-10 catei mari),taiati,maunt.Dupa ce si usturoiul e calit,pun lubia si rosiile.Nu pun piper;.Doar sareCite bordeie,atitea obiceie. Felicitari Mihaela! E o mincare,pe cit de simpla,pe atit de buna!

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 14 iulie 2011

      Multumesc diva,alice,licuta,ade si mihai!

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

      Cred ca este o bunatate !

    • Licuta Marin

      Licuta Marin (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

      O bunatate!!! Si prezentarea pe masura!

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

      Ador fasolea verde, deşi nu am varietatea asta. Foarte bună, gustoasă şi sănatoasă. Trebuie să dau ştire prin Spania, poate găsesc seminţe.

    • mihai

      mihai (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

      Ai dreptate ca acest tip de fasole este foarte comun in Portugalia. Nevasta-mea il apreciaza foarte mult.*****

    • Alice Ciobanu

      Alice Ciobanu (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

      am vazut-o si pe bucataras...arata foarte bine...si sigur e si foarte gustoasa....

    • www.divainbucatarie.ro

      www.divainbucatarie.ro (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

      Pare tare buna!!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h

7 voturi

Ingrediente

  • “Lubiya” sau “fasolea cu ochi negru” este cunoscuta sub numele stiintific de Vigna unguiculata si este o fasole foarte populara in Africa de vest
  • numeroase tari asiatice( mai ales India si Vietnamul)
  • Cipru
  • Grecia si Portugalia.
  • Inca din secolul al 17-lea a fost introdusa si in Statele Unite ale Americii unde se consuma in mod specific cu carne de porc
  • sos de chilli
  • mamaliga sau orez si este socotita mancarea specifica statelor din sud.
  • Este considerata un simbol al bogatiei si fertilitatii in multe regiuni este mancarea specifica de Anul Nou.
  • Pastaile sunt lungi si mai subtiri decat cele de fasole verde.
  • Este foarte aromata si nutritiva
  • cu un continut crescut de calciu
  • acid folic si vitamina A.
  • In tarile arabe este gatita atat cu carne de miel
  • cat si de post –mancare scazuta
  • care se serveste ca garnitura langa ficat prajit.
  • Avem nevoie de:
  • -1 kg lubiya
  • -4-5 rosii mari
  • -1 ceapa de marime medie
  • -4-5 linguri ulei de masline
  • -sare dupa gust
  • -piper proaspat macinat dupa gust

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Lucia (Chef de cuisine)

o reteta care trebuie s-o incerc... fasolea verde imi place tare mult si daca lubiya este si mai gustoasa decat cea pe care o stiu eu... mhmhmhmh :-) merci

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Ficatei de pui cu mazare Ficatei de pui cu mazare

Se spala ficateii si se taie in cuburi. Se incinge uleiul intr-o cratita mica. Se soteaza ficateii in uleiul incins, iar dupa ce se

0 voturi    0 comentarii
35 min
Mancaruri cu carne
Chiftele din dovlecel si ton Chiftele din dovlecel si ton

Curatam dovleceii de coaja, taiem pe jumatate si punem la fiert cu putina sare ( 25 minute). Ii scoatem intr-o strecuratoare unde cu

23 voturi    18 comentarii
1h
Aperitive
. Budincă de vinete