autor:

Sidy

» » , , , Retete de Pasti, Aluaturi si Foietaje, Delicii sanatoase de la bloggeri, Retete de Craciun

Paine Floarea Soarelui

Autor: Sidy (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 16 ianuarie 2017

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Autor: Sidy (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 16 ianuarie 2017

Ingrediente
- pentru aluat:, 1 kg faina alba, 500 ml lapte caldut, 150 ml ulei, 2-3 oua(depinde cat sunt de mari), 2 plicuri drojdie uscata, 1 lingurita zahar, 2 lingurite sare, - pentru uns foile:, 100 g unt(topit), - pentru uns deasupra:, 1 galbenus, 1-2 linguri lapte caldut, seminte susan(alb si negru)

Dificultate: Ridicata Timp: 3h 15 min

1 vot

Mod de preparare

Aluatul il pregatim in vasul robotului, in care punem pentru inceput laptele caldut, uleiul, sarea si cele doua oua.

Adaugam apoi celelalte necesare pentru aluat si dam drumul la robot, 30-60 de secunde incet ,apoi pe programul de framantat. Lasam sa framante 3-4 minute, dupa cum scrie in prospect.

Apoi punem aluatul acoperit, la dospit, in loc cald, o ora.

Din aluatul rezultat, pe care l-am taiat in doua parti egale, facem doua gramezi. Dintr-una din ele, taiem o bucatica pe care o punem deoparte, ea va fi mijlocul painii.

Apoi fiecare parte ramasa, o impartim pe fiecare, in cinci parti egale.

Intindem fiecare parte cu mana, (din bucata mai mare, din care nu am taiat), sa se faca foaie cam de 7 mm, o ungem cu unt topit si le asezam pe fiecare suprapuse, una peste alta, cu unt topit intre ele.

Se face o bucata de paine mai inalta, partea de deasupra nu o mai ungem cu unt si taiem in mijloc cu rola de pizza, prima data in patru si apoi iar in patru, deci in total va fi taiata in opt parti egale, ca in poza de mai jos.

Am rasfrant varfurile triunghiurilor taiate inspre afara, strat cu strat, incepand cu cele de la exteriorul cercului , pe care le-am tras in afara si introdus sub limita circumferintei.

Dupa cum vedeti , am pus aluatul pe o foaie de copt, pe care, la sfarsit o vom pune in tava.

Am luat partea de aluat din care am taiat mijlocul painii si am intins-o la fel in 5 foi suprapuse si unse cu unt, mai putin cea de deasupra.

Punem acest aluat in mijlocul primului aluat si il taiem si pe acesta cu rola de pizza, tot in 8 parti egale.

Dar taieturile din care vom obtine cele 8 parti, vor trebui facute in asa fel incat petalele coronitei mai mici sa se rasfranga tot spre exterior, dar cazand intre petalele coronitei mari, exact cum se vede in poza.

In mijloc, asezam bucata mica taiata la inceput, care fa forma mijlocul painii.

Sa nu va speriati ca nu este deloc greu de facut, mai mult e de povestit decat de lucrat.

Lasam la dospit in tava in care am pus painea cu hartia de copt, cam 30 de minute, apoi ungem painea cu galbenusul amestecat cu laptele caldut si apoi presaram semintele de susan negru in mijloc si susan alb, pe margini ( eu nu l-am mai pus pentru ca nu am mai avut, desi stiam ca este).

Dam la cuptorul dinainte incalzit, la 180 de grade C, in care am pus si o craticioara cu apa, la inceput, cand l-am pornit.

Lasam sa se coaca aluatul 15 minute, apoi scoatem craticioara cu apa (are rolul de face abur si de a ajuta la formarea unei coji mai crocante si rumene).

Reducem focul la 160-180 de grade - asta depinde de cuptorul fiecareia- si mai lasam cam 30 de minute sa se coaca si rumeneasca frumos painea.

Cand painea este gata, o scoatem si o asezam pe un gratar, fara hartia de copt, sa se raceasca.

Asta doar daca rezistati mirosului imbatator pe care il aveti in bucatarie, de paine proaspata...

Merge de minune alaturi de o cana de lapte cald sau ceai.

Pofta mare sa aveti !



Timpul de preparare este impreuna cu dospit cu tot !
Aluatul il pregatim in vasul robotului, in care punem pentru inceput laptele caldut, uleiul, sarea si cele doua oua.

Adaugam apoi celelalt
Daca ti-a placut reteta noastra "Paine Floarea Soarelui" nu uita sa-i faci un review
Retete
Alte retete din Retete de Pasti
Paine integrala cu seminte de floarea soarelui (dietetica)

Paine integrala cu seminte de floarea soarelui (dietetica)

Se pune apa la incalzit dupa care se pregateste drojdia. Se amesteca 3-4 linguri de apa calduta cu

4 voturi    2 comentarii
2h 30 min
Retete de Pasti
Paine floarea soarelui

Paine floarea soarelui

Desi imi lipsesc fotografii din timpul procesarii care ar fi indispensabile in cazul unei astfel

14 voturi    19 comentarii
2h
Retete de Pasti

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

3h 15 min

1 vot

Ingrediente

  • - pentru aluat:
  • 1 kg faina alba
  • 500 ml lapte caldut
  • 150 ml ulei
  • 2-3 oua(depinde cat sunt de mari)
  • 2 plicuri drojdie uscata
  • 1 lingurita zahar
  • 2 lingurite sare
  • - pentru uns foile:
  • 100 g unt(topit)
  • - pentru uns deasupra:
  • 1 galbenus
  • 1-2 linguri lapte caldut
  • seminte susan(alb si negru)

Raporteaza reteta

Retete
de Sidy
Chec tigrat

Chec tigrat

Albusurile, impreuna cu un praf de sare, le mixam bine de tot, pina obtinem o spuma tare. Adaugam

0 voturi    0 comentarii
1h
Retete de Pasti
Pulpa de miel in vin alb cu salvie si cartofi calugaresti

Pulpa de miel in vin alb cu salvie si cartofi calugaresti

Amestecam intr-un bol sare, piper, boia, ulei si cateii de usturoi dati prin presa, cu o pensula

1 vot    0 comentarii
2h 20 min
Retete de Pasti
Ciorba de miel mocaneasca

Ciorba de miel mocaneasca

Carnea bine spalata si portionata, se pune la fiert, in apa rece, cu o lingurita rasa de sare. Lasam

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Retete de Pasti
Sfaturi

Idei si retete pentru Pasti

8 modalitati de a folosi cozonacul ramas de la Paste
8 modalitati de a folosi cozonacul ramas de la Paste

Cozonacul este nelipsit de pe mesele de sarbatoare ale romanilor, fiind unul dintre deserturile preferate ale multora dintre noi.

8 voturi   7 comentarii
Idei si retete pentru Pasti
7 modalitati de a folosi ouale ramase de la Paste
7 modalitati de a folosi ouale ramase de la Paste

  Dupa Paste, se intampla sa ramanem cu o multime de oua colorate pe care nimeni nu le mai mananca. Si pentru ca risipa

8 voturi   9 comentarii
Idei si retete pentru Pasti
3 meniuri pentru o masa delicioasa de Paste
3 meniuri pentru o masa delicioasa de Paste

  Pentru ca masa de Paste trebuie sa fie plina cu cele mai delicioase si atent pregatite feluri de mancare, v-am pregatit

5 voturi   0 comentarii
Idei si retete pentru Pasti
Vezi toate articolele