autor:

Sidy

» » , , , Retete de Pasti, Aluaturi si Foietaje, Delicii sanatoase de la bloggeri, Retete de Craciun

Paine Floarea Soarelui

Autor: Sidy (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 16 ianuarie 2017

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Sidy (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 16 ianuarie 2017

Ingrediente
- pentru aluat:, 1 kg faina alba, 500 ml lapte caldut, 150 ml ulei, 2-3 oua(depinde cat sunt de mari), 2 plicuri drojdie uscata, 1 lingurita zahar, 2 lingurite sare, - pentru uns foile:, 100 g unt(topit), - pentru uns deasupra:, 1 galbenus, 1-2 linguri lapte caldut, seminte susan(alb si negru)

Dificultate: Ridicata Timp: 3h 15 min

3 voturi

Mod de preparare

Aluatul il pregatim in vasul robotului, in care punem pentru inceput laptele caldut, uleiul, sarea si cele doua oua.

Adaugam apoi celelalte necesare pentru aluat si dam drumul la robot, 30-60 de secunde incet ,apoi pe programul de framantat. Lasam sa framante 3-4 minute, dupa cum scrie in prospect.

Apoi punem aluatul acoperit, la dospit, in loc cald, o ora.

Din aluatul rezultat, pe care l-am taiat in doua parti egale, facem doua gramezi. Dintr-una din ele, taiem o bucatica pe care o punem deoparte, ea va fi mijlocul painii.

Apoi fiecare parte ramasa, o impartim pe fiecare, in cinci parti egale.

Intindem fiecare parte cu mana, (din bucata mai mare, din care nu am taiat), sa se faca foaie cam de 7 mm, o ungem cu unt topit si le asezam pe fiecare suprapuse, una peste alta, cu unt topit intre ele.

Se face o bucata de paine mai inalta, partea de deasupra nu o mai ungem cu unt si taiem in mijloc cu rola de pizza, prima data in patru si apoi iar in patru, deci in total va fi taiata in opt parti egale, ca in poza de mai jos.

Am rasfrant varfurile triunghiurilor taiate inspre afara, strat cu strat, incepand cu cele de la exteriorul cercului , pe care le-am tras in afara si introdus sub limita circumferintei.

Dupa cum vedeti , am pus aluatul pe o foaie de copt, pe care, la sfarsit o vom pune in tava.

Am luat partea de aluat din care am taiat mijlocul painii si am intins-o la fel in 5 foi suprapuse si unse cu unt, mai putin cea de deasupra.

Punem acest aluat in mijlocul primului aluat si il taiem si pe acesta cu rola de pizza, tot in 8 parti egale.

Dar taieturile din care vom obtine cele 8 parti, vor trebui facute in asa fel incat petalele coronitei mai mici sa se rasfranga tot spre exterior, dar cazand intre petalele coronitei mari, exact cum se vede in poza.

In mijloc, asezam bucata mica taiata la inceput, care fa forma mijlocul painii.

Sa nu va speriati ca nu este deloc greu de facut, mai mult e de povestit decat de lucrat.

Lasam la dospit in tava in care am pus painea cu hartia de copt, cam 30 de minute, apoi ungem painea cu galbenusul amestecat cu laptele caldut si apoi presaram semintele de susan negru in mijloc si susan alb, pe margini ( eu nu l-am mai pus pentru ca nu am mai avut, desi stiam ca este).

Dam la cuptorul dinainte incalzit, la 180 de grade C, in care am pus si o craticioara cu apa, la inceput, cand l-am pornit.

Lasam sa se coaca aluatul 15 minute, apoi scoatem craticioara cu apa (are rolul de face abur si de a ajuta la formarea unei coji mai crocante si rumene).

Reducem focul la 160-180 de grade - asta depinde de cuptorul fiecareia- si mai lasam cam 30 de minute sa se coaca si rumeneasca frumos painea.

Cand painea este gata, o scoatem si o asezam pe un gratar, fara hartia de copt, sa se raceasca.

Asta doar daca rezistati mirosului imbatator pe care il aveti in bucatarie, de paine proaspata...

Merge de minune alaturi de o cana de lapte cald sau ceai.

Pofta mare sa aveti !



Timpul de preparare este impreuna cu dospit cu tot !
Daca ti-a placut reteta noastra "Paine Floarea Soarelui" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Pasti
Paine

Paine "Floarea soarelui"

Din toate ingredientele preparam un aluat, pe care il lasam circa 45 de minute. Impartim aluatul

2 voturi    7 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje
Paine floarea-soarelui

Paine floarea-soarelui

Ca imagine de ansamblu, va spun ca aceasta painica este alcatuita din 3 parti:2 randuri de petale

38 voturi    11 comentarii
2h
Paste si pizza

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

3h 15 min

3 voturi

Ingrediente

  • - pentru aluat:
  • 1 kg faina alba
  • 500 ml lapte caldut
  • 150 ml ulei
  • 2-3 oua(depinde cat sunt de mari)
  • 2 plicuri drojdie uscata
  • 1 lingurita zahar
  • 2 lingurite sare
  • - pentru uns foile:
  • 100 g unt(topit)
  • - pentru uns deasupra:
  • 1 galbenus
  • 1-2 linguri lapte caldut
  • seminte susan(alb si negru)

Raporteaza reteta

Retete
de Sidy
Rulada Simona

Rulada Simona

Se pune pe foc mic , margarina la topit, se adauga faina ,laptele si condimentele si se amesteca

60 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Aperitive
Gogosari murati pentru iarna

Gogosari murati pentru iarna

Se curata gogosarii de cotor, se taie apoi in 4, se amesteca cu toate ingredientele si se lasa asa

224 voturi    26 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Escalop cu ciuperci

Escalop cu ciuperci

Carnea care o ai o tai felii si o bati ca si la snitel, apoi o faci cu sare si piper si o prajesti

22 voturi    6 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Pasti

Rulada cu mascarpone si zmeura Rulada cu mascarpone si zmeura

In primul rand, trebuie sa va spun ca am pregatit blatul intr-o tava 35x30 cm pe care am pus hartie de copt. Intr-un vas punem ouale,

1 vot    0 comentarii
40 min
Retete de Pasti
Costite de ied Costite de ied

Se spala bine costitele de ied. Le lasam sa se scurga. Punem sare, piper, oregano, coniac mustar si usturoi tocat in bol si amestecam

0 voturi    0 comentarii
1h 45 min
Retete de Pasti
Rulada Veselie in culori