autor:

Dumitriu Daniela

» » Aluaturi si Foietaje

Paine provensala din faina integrala (fara framantare) cu rosii uscate , lavanda si usturoi

Autor: Dumitriu Daniela (Maestru bucatar)   
    Reteta postata pe: 17 ianuarie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Dumitriu Daniela (Maestru bucatar)   
Reteta postata pe: 17 ianuarie 2011

Ingrediente
Cantitatile necesare pentru o paine :, , -450 gr faina integrala de grau sau spelta, -1 lingura de sare marina, -aprox 360-400 ml de apa calduta, -1 lingura de drojdie uscata, -1 lingura de miere, -rosii uscate (o mana) taiate marunt, -flori de lavanda (o mana), -usturoi pisat ( 2-3 catei)

Dificultate: Redusa Timp: 1h 30 min

3 voturi

Mod de preparare

Mod de preparare :

-se incalzeste cuptorul la capacitatea maxima
-se amesteca sarea , faina , rosiile uscate si lavanda intr-un bol mai mare ; se pun 3 linguri de apa calduta intr-o ceasca si se presara deasupra drojdia de bere uscata ; se lasa circa 2 minute ca sa actioneze
-se adauga mierea si usturoiul pisat peste apa cu drojdia
-se face un caus in mijlocul fainii si se toarna amestecul de drojdie si restul de apa calduta ; se amesteca cu mana cateva minute pana cand aluatul a capatat o consistenta elastica ; el trebuie sa nu fie tare ,ca aluatul care se framanta ci mai degraba sa aiba o consistenta mai moale (dar nu foarte:))
-se ia o forma de copt dreptunghiulara sau rotunda si se incalzeste putin in cuptor ; se scoate si se imbraca apoi peretii in hartie de copt (nu se foloseste folie de aluminiu) ; se toarna aluatul in aceasta forma si se acopera cu un prosop de bucatarie curat si nu foarte gros si se lasa sa stea langa aragaz , la caldura , pentru circa 20-40 minute sau mai mult, pana cand aluatul a crescut si s-a dublat
- se introduce in cuptor la temperatura maxima pentru 5 -7 minute , apoi se reduce temperatura si se mai lasa inca aprox 30 minute ; este gata cand se desprinde painea de marginea tavii sau hartiei si cand devine usoara (adica , daca au trecut cele aproximativ 40 minute o scoatem , o rasturnam si batem pe fundul ei cu degetele ca sa vedem daca suna a gol ; daca suna a gol si este usoara inseamna ca este gata .
La inceput va recomand sa coaceti painea simpla , fara adaosuri in compozitia ei ; trebuie sa vedeti cum va iese mai intai aluatul obisnuit, ce consistenta are, ca sa stiti apoi cum trebuie sa arate chiar si cand are alte ingrediente in el ; se poate folosi acest aluat si pentru pizza ; din aluat se pot face chifle mici in loc de o bucata mare de paine ; pentru asta folositi tava de briose si micsorati timpul de coacere , la circa 15 -20 minute .
Daca ti-a placut reteta noastra "Paine provensala din faina integrala (fara framantare) cu rosii uscate , lavanda si usturoi" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Varzar impletit

Varzar impletit

Pentru inceput se pregateste aluatul. Faina se pune intr-un recipient, iar in mijlocul ei se toarna

4 voturi    0 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Chifle de casa

Chifle de casa

1. Cernem faina intr-un castron,in mijloc adaugam drojdia topita in 100ml lapte caldut. 2. Amestecam

4 voturi    5 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari pentru tine si casa ta

Trimmer T810E

- 15 %
229.99 lei
195.49 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Dumitriu Daniela

    Dumitriu Daniela (Maestru bucatar) , 17 ianuarie 2011

    ma bucur ca iti place , Lia !

  • Lia Maria

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 17 ianuarie 2011

    Bine ai venit in randul gustosilor ! Imi place tare mult reteta si chiar vreau sa o incerc. Felicitari ! *****

Dificultate

Redusa

Timp

1h 30 min

3 voturi

Ingrediente

  • Cantitatile necesare pentru o paine :
  • -450 gr faina integrala de grau sau spelta
  • -1 lingura de sare marina
  • -aprox 360-400 ml de apa calduta
  • -1 lingura de drojdie uscata
  • -1 lingura de miere
  • -rosii uscate (o mana) taiate marunt
  • -flori de lavanda (o mana)
  • -usturoi pisat ( 2-3 catei)

Raporteaza reteta

Retete
de Dumitriu Daniela
Briose din faina integrala cu roscove , branza de vaci si banana

Briose din faina integrala cu roscove , branza de vaci si banana

Se amesteca cele doua compozitii si se toarna intr-o tava de briose , unsa inainte cu putin unt .

4 voturi    1 comentariu
40 min
Retete vegetariene
Briose din faina integrala , cu sirop de agave, afine si aroma de lamaie

Briose din faina integrala , cu sirop de agave, afine si aroma de lamaie

Se incalzeste cuptorul la temperatura maxima . Se combina cele doua compozitii . Se mai adauga lapte

3 voturi    2 comentarii
30 min
Dulciuri diverse

Dumitriu Daniela (Maestru bucatar)

ma bucur ca iti place , Lia !

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Reţetă de preparare a papanaşilor Reţetă de preparare a papanaşilor

Se amesteca branza de vaci cu faina, grisul, zaharul, ouale si praful de copt si se framanta foarte bine. Dupa ce s-a framantat, se

6 voturi    2 comentarii
30 min
Aluaturi si Foietaje
Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

2 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Clatite cu cas si cascaval