Ingrediente
500 g năut fiert (poate fi cumpărat în conservă gata fiert), 2 linguriţe pudră de usturoi, 1 linguriţă rasă de sare, 50 g susan, 8-10 linguri de lapte dulce, 10 linguri ulei de măsline, 1/2 linguriţă turmeric (şofran), 1 linguriţă boia dulce, 1 vârf de cuţit chilli, 2 linguriţe coriandru măcinat, 2 linguriţe chimen măcinat, zeama de la 1/2 de lămâie, 1 vârf de cuţit de piper alb, 2 linguriţe susan (opţional).
Dificultate: Redusa | Timp: 30 min
7 voturi
Mod de preparare
Într-o tigaie antiaderentă prăjim cele 50 g de susan, dar fără să se ardă şi să-şi schimbe culoarea, apoi îl lăsăm să se răcească.
Punem în recipientul blenderului susanul prăjit, sarea şi 2 linguri de ulei de măsline şi mixăm. Vom obţine o pastă asemănătoare pastei tahini care se găseşte în comerţ.
În bolul în care facem preparatul, punem năutul curăţat, apoi îl zdrobim până devine pastă, continuând să mixăm şi când începem să adăugăm pasta de susan (tahini), zeama de lămâie şi laptele (acesta din urmă adăugat în mai multe reprize), uleiul de măsline şi condimentele indicate. Trebuie să rezulte un amestec constistent, uşor moale dar fără să curgă.
La final, mai putem adăuga 2 linguriţe de susan crud şi amestecăm totul cu o lingură, apoi punem piureul rezultat într-un vas curat unde îl putem orna după dorinţă.
Se poate servi simplu, fiind tartinabil, alături de măsline, rondele de ceapă, ardei, etc.,sau ca aperitiv în farfurie, cu ouă ochiuri deasupra.