Prajitura cu aluat fraged, crema de mac si branza dulce – un desert de casa fraged si foarte gustos

Incearca o reteta delicioasa de prajitura cu aluat fraged, crema de mac si branza dulce. Un desert de casa fraged, aromat si foarte gustos, perfect pentru orice moment de rasfat.

Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
35 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu aluat fraged, crema de mac si branza dulce – un desert de casa fraged si foarte gustos

Ingrediente

  • Pentru aluatul fraged:
  • 500 g faina
  • 200 g unt rece taiat cubulete (82% grasime)
  • 100 g zahar pudra
  • 2 galbenusuri
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 1 praf de sare
  • 3-4 linguri smantana (sau iaurt gras), cat sa se lege aluatul
  • coaja rasa de lamaie
  • Pentru crema de mac:
  • 200 g mac macinat
  • 150 ml lapte
  • 100 g zahar
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • Pentru crema de branza:
  • 500 g branza dulce de vaci bine scursa (sau ricotta)
  • 150 g zahar
  • 2 oua
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingura gris
  • coaja rasa de lamaie

Mod de preparare

Amesteca ingredientele uscate: intr-un bol mare, pune faina, praful de copt, sarea si zaharul pudra. Amesteca bine.
Adauga untul rece: incorporeaza untul taiat cubulete si freaca-l intre degete cu faina pana obtii un aluat nisipos (textura de firimituri).
Incorporeaza galbenusurile si smantana: adauga galbenusurile si apoi, treptat, smantana (sau iaurtul), framantand usor pana se leaga aluatul. Nu insista prea mult cu framantarea – doar cat sa devina omogen si nelipicios.
Imparte aluatul in doua: o bucata mai mare (~2/3) pentru baza si una mai mica (~1/3) pentru ras deasupra.

Lasa la rece: inveleste aluatul in folie alimentara. Pune bucata mare la frigider 30–60 minute, iar cea mica in congelator (pentru a putea fi rasa usor).

Pentru crema de mac pune toate ingredientele pe foc mediu și fierbe 5-7 minute până scade lichidul. Lasă să se răcească complet.

Pentru crema de branza dulce amesteca totul pana obtii o compozitie cremoasa, dar nu foarte lichida.

Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Intinde bucata mare de aluat in tava tapetata (aprox. 25x35 cm) si inteapa cu furculita.
Coace 10 minute aluatul de baza in cuptorul preincalzit (optional, dar ajuta la textura).
Raceste usor, apoi intinde crema de mac peste blatul semi-copt.
Peste stratul de mac, pune crema de branza, niveland frumos.
Scoate bucata mica de aluat din congelator si razuieste deasupra cu o razatoare mare.
Coace prajitura 35-40 minute sau pana se rumeneste usor deasupra.
Las-o sa se raceasca complet inainte de taiere. O poti pudra cu zahar pudra.

Incearca si reteta de prajitura cu aluat razuit si gem - reteta de prajitura raioasa, prajitura Figaro sau prajitura frageda cu mere. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise