Prajitura frageda cu mere si nuci caramelizate, un desert aromat si usor de facut, perfect pentru mesele in familie sau, de ce nu, ocazii speciale.
Daca iti plac deserturile cu mere, aceasta prajitura cu mere si nuci caramelizate este alegerea perfecta: frageda, aromata si cu un strat crocant de nuci, te cucereste de la prima muscatura. Este o prajitura de casa simpla, dar spectaculoasa, numai buna de pregatit pentru weekend sau pentru sarbatori.
La fel ca prajitura rasturnata cu mere si budinca, checul cu nuca si ciocolata sau clasica placinta cu mere, si aceasta reteta aduce in bucatarie parfumul copilariei. Daca iubesti dulciurile de casa, sigur vei vrea sa incerci si alte deserturi cu fructe sau nuci de pe site.
Aluatul
Pune faina intr-un bol incapator si fa o adancitura in mijloc.
Adauga pe rand: galbenusurile, untul taiat cubulete, smantana, vinul (sau apa minerala cu otet), zaharul, zaharul vanilat, praful de copt, esenta de vanilie si sarea.
Framanta bine pana obtii un aluat omogen, care nu se mai lipeste de maini. Daca e nevoie, mai adauga putina faina.
Inveleste aluatul in folie alimentara si lasa-l la frigider 1,5–2 ore.
Umplutura
Curata merele de coaja si da-le pe razatoarea mare.
Pune-le intr-o oala, adauga zahar dupa gust si cele 2–3 linguri de ulei.
Caleste-le la foc mic, amestecand ocazional, pana se inmoaie si scad putin.
Lasa-le sa se raceasca complet, apoi da-le la frigider pentru inca 30 de minute.
Montarea prajiturii
Imparte aluatul in 2 parti egale si intinde doua foi subtiri.
Tapeteaza tava (26x39 cm) cu hartie de copt.
Asaza prima foaie de aluat in tava si inteap-o din loc in loc cu furculita.
Intinde uniform compozitia de mere, racita.
Asaza a doua foaie de aluat deasupra si inteap-o si pe aceasta cu furculita.
Bezeaua si nucile
Bate albusurile spuma tare cu cele 2 linguri de zahar.
Toarna spuma peste prajitura si niveleaza.
Presara deasupra 100 g nuci macinate.
Coacerea
Preincalzeste cuptorul la 180°C (foc potrivit).
Coace prajitura timp de 45–50 de minute, pana capata o culoare frumos aurie.
Decorul final
Caramelizeaza 2–3 linguri de zahar intr-o craticioara.
Adauga 100 g nuci intregi si amesteca rapid.
Rastoarna compozitia pe hartie de copt si las-o sa se raceasca.
Marunteste usor la robot (sa ramana bucatele crocante).
Dupa ce prajitura s-a racit in tava, presara nucile caramelizate deasupra.
Rezultatul: o prajitura frageda, aromata, cu mere suculente si strat crocant de nuci caramelizate. Pofta buna!

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...
Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa
Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...
Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata
Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...
Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii