Incearca reteta de prajitura Greta Garbo dupa Silvia Jurcovan – foi fragede cu unt, umplutura de gem si nuca, acoperita cu o glazura fina de ciocolata.
Daca iubesti prajiturile de casa cu foi fragede, umpluturi bogate si gust autentic, aceasta prajitura Greta Garbo dupa celebra reteta din cartea Silviei Jurcovan este exact ce cauti. Are foi fine cu unt si smantana, straturi generoase de gem acrisor si nuca macinata, totul acoperit cu o glazura lucioasa de ciocolata.
Este una dintre acele prajituri care se face cu drag pentru sarbatori, dar se savureaza si intr-o zi obisnuita, langa o cafea buna. Daca esti pasionat de deserturi clasice, incearca si prajitura Alba ca Zapada , prajitura Televizor sa prajitura Dobos.
Aluatul pentru foi (4 buc 30x44 cm)
Freaca drojdia cu o lingurita de zahar pana se lichefiaza.
Adauga untul moale si amesteca bine.
Incorporeaza ouale, smantana, restul de zahar, sarea, vanilia si coaja de lamaie.
Pune faina si framanta pana obtii un aluat omogen, moale dar nelipicios.
Lasa-l sa se odihneasca 10 minute, apoi imparte-l in 4 parti egale.
Montarea prajiturii
Intinde prima foaie la dimensiunea tavii (aprox. 30×44 cm). Asaz-o pe hartie de copt, direct in tava.
Unge foaia cu gem, presara cu un strat de nuca amestecata cu zahar.
*Eu am folosit trei tipuri de gem (prune, caise si piersici), dar puteti folosi si un singur fel, important este sa fie acrisor. Daca nu aveti, puteti reduce cantitatea de zahar care se amesteca cu nuca macinata grosier.
Pune a doua foaie, unge iar cu gem, presara nuca si zahar.
Repeta la fel cu a treia foaie.
Acopera cu a patra foaie, pe care o intepi cu furculita ca sa nu se umfle la copt.
Coacerea
Coace prajitura in cuptor preincalzit la 170°C (foc potrivit, sus-jos), timp de aproximativ 1 ora.
Daca se rumeneste prea tare deasupra, acopera cu hartie de copt.
Racirea
Las-o sa se raceasca bine in tava, minimum 6–8 ore (ideal pana a doua zi).
Abia apoi se glazureaza.
Glazura
Topeste ciocolata si intinde uniform un strat de 3–4 mm pe toata suprafata prajiturii.
Lasa sa se intareasca la temperatura camerei.
Portionarea
Foloseste un cutit lung, trecut prin apa fierbinte si sters inainte de fiecare taietura.
Taie bucati dreptunghiulare, patrate sau romburi, dupa preferinta.
Sfaturi utile
Gemul mai acrisor (de caise, prune, visine) echilibreaza dulceata.
Daca vrei mai putin dulce, poti reduce zaharul din umplutura de nuci.
Prajitura devine mai gustoasa si mai frageda dupa 1–2 zile, cand foile se inmoaie bine de la gem. Pofta buna!

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii