Reteta de gogosi de post - pufoase, aromate, economice si delicioase

Gogosi de post pufoase, aromate si economice – reteta simpla si delicioasa! Descopera secretul celor mai savuroase gogosi fara lapte si oua, perfecte pentru perioadele de post si nu numai.

Timp pregatire
20 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Reteta de gogosi de post - pufoase, aromate, economice si delicioase

Ingrediente

  • 500 g faina 000
  • 25 g drojdie proaspata (sau 7 g uscata)
  • 200 ml apa (sau lapte vegetal)
  • 100 g zahar
  • 50 ml ulei
  • un varf de lingurita de sare
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita coaja rasa de portocala
  • 1 lingurita extract de vanilie (sau esenta/un pliculet de zahar vanilat)
  • zahar pudra cu vanilie pentru decor

Mod de preparare

Reteta de gogosi de post este una dintre cele mai simple, gustoase si usor de facut. Necesita cateva ingrediente simple, iar gogosile sunt moi, pufoase si foarte aromate.

Intai cerneti faina intr-un vas.

Intr-un bol mic amestecati drojdia cu o lingura de zahar si 50 de ml de apa calda (din cantitatile date) si lasati-o sa creasca.

Intre timp, in apa calda ramasa, dizolvati zaharul, sarea, adaugati uleiul si aromele. Turnati aceasta compozitie peste faina, adaugati si drojdia.

Framantati timp de 10 minute pana cand obtineti un aluat potrivit, nu prea moale.Desi, la inceput, se lipeste usor de mana, dupa cateva minute de framantat, va deveni elastic si nu se va mai lipi. Nu mai adaugati deloc faina, numai in cazul in care aluatul este foarte moale. Ungeti aluatul cu o pelicula fina de ulei, acoperiti bolul cu o folie alimentara si lasati-l sa creasca in loc caldut, ferit de curenti de aer.

Cand aluatul si-a dublat volumul, transferati-l pe masa de lucru si intindeti o foaie groasa de aproximativ 1 cm. Decupati gogosile cu o forma rotunda (de 5 cm am folosit eu).

Restul aluatului, intindeti-l din nou si procedati la fel. Am obtinut 25 de gogosi.

Dupa ce ati decupat toate gogosile, acoperiti-le cu un prosop de bucatarie si mai lasati-le la crescut in jur de 30 de minute.

Prajiti-le apoi in baie de ulei, la foc mic-mediu. Nu dati focul mare pentru ca se vor rumeni deasupra si interiorul va ramane crud.

Scoateti-le apoi pe un platou acoperit cu hartie absobanta si apoi purati-le cu zahar praf din belsug.

Sau, daca va place mai mult, serviti-le cu gem ori crema de ciocolata.

Oricum le-ati prefera, va asigur ca sunt cele mai aromate gogosi de post si va recomand cu drag sa le faceti si voi.

Puteti incerca si reteta de negresa pufpasa de post, cornulete de post cu ulei si bors sau prajitura de post cu mere. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise