Indiferent daca gatiti la foc deschis , la aragaz sau
pe gratar, faceti focul mare. Puneti ardeii direct pe flacara sau sub gratar si lasati-i
sa se coaca si sa se înnegreasca 10 minute. Intoarceti-i cu ajutorul unei perechi de
clesti, ca sa se coaca uniform. Cînd s-au înnegrit pe toate partile, puneti-i într-un
castron si acoperiti-i cu folie de plastic. Lasati-i sa stea la aburi, în castron, timp de
20 de minute - astfel îi puteti curata cu usurinta.
Prin pâinea veche eu înteleg paine de cel putin o zi. Nu folositi pâine proaspata cumparata.
In general eu folosesc paine taraneasca si, evident, cu cit e de calitate mai
buna, cu atât si salata va fi mai ,gustoasa. Puteti folosi o paine ciabatta mare, clar în
nici un caz pâine aIba, feliata. Indepartati coaja groasa în exces si rupeti painea în
bucatele citun deget. Aceasta metoda are trei avantaje: nu aveti nevoie de cutit,
pâinea va absorbi mai bine zeama, iar bucatile rupte vor arata ca o pâine coapta în
casa, nu de la fabrica. Puneti bucatile de pâine într-o tava si lasati-Ie lânga cuptor
sa se usuce, în timp ce voi va ocupati de restul.
Rosiile trebuie pastrate la temperatura camerei. Spalati-le repede si taiati-le bucati de marimea celor de pâine.
E foarte bine cind folositi rosii de mai multe culori. Presarati peste ele putina sare, în mod
uniform ... si puneti-le într-o strecuratoare, peste un castron în care se va scurge
zeama. In acest castron veti pune fileurile de ansoa si caperele. Incercati sti faceti
rost de ansoa sarate întregi, de buna calitate, si scoateti fileurile ele pe oase cu degetele,
sub apa de la robinet.
Daca nu gasiti ansoa intregi, sunt bune si fileurile conservate În ulei, pe care le puteti
pune direct În castron. Eu am descoperit ca dulceata sucului de rosii Înlatura sarea
În exces de pe fileurile de ansoa. La rindul lor, acestea dau sucului de rosii un plus
de savoare, ceea ce e un lucru foarte bun, fiindca pe baza lui vom prepara sosul.
Urmatorul lucru pe care-l aveti de facut este sa taiati ceapa cât mai fin posibil. Nu
uitati - bucatelele mici de ceapa În salata sunt o placere, dar bucatile mari sunt la
fel de \"rafinate\" ca un kebab vechi si dubios! Acum urmeaza sa procedati la fel cu
mijlocul telinei. Taiati cam 5-6 felii si Îndepartati tulpinile - pe care le puteti folosi
În sosuri sau tocanite - iar pentru salata pastrati doar mijlocul, care e mai putin
fibros. Frunzele pot fi folosite pentru decorarea salatei, deci puneti-le deoparte.
Taiati telina felii subtiri si puneti-le Într-un castron mare, Împreuna cu ceapa, apoi
adaugati pâinea.
Daca ardeii s-au racit suficient, Îndepartati cât mai mult din coaja neagra, precum
si tulpina si semintele. Nu-i spalati sub jetul de la robinet, fiindca Îsi vor pierde
toata dulceata si aroma. Apoi rupeti-i În fâsii cât degetul mic. Adaugati-i În castronul
cu ceapa, telina si pâine.
Agitati putin rosiile În strecuratoare si ap~isati-Ie usor ca sa Îndepartati excesul de
lichid - daca au stat 20 de minute ar trebui sa fie ceva zeama în castron. Scoateti
fileurile de ansoa din castronul cu zeama si puneti-le deoparte. Adaugati rosiile la
restul salatei. Adaugati si majoritatea frunzclor de busuioc, rupte bucatele.
De obicei, pentru a face sosul. mai întfti adaug 2 linguri de otet de vin rosu de calitate
la zeama de rosii cu capere. Daca nu aveti, puteti folosi si otet de sherry sau niste
otet bun de vin alb. Apoi adaugati circa 10 linguri de ulei de masline extravirgin uleiul
bun este ambalat în sticle de culoare Închis~i si costa putin mai mult, dar merita
sa folositi ceva de calitate la aceasta salata.
Radeti sau zdrobiti usturoiul si încorporati-l în sos. Amestecati sosul si gustati-1.
Trebuie sa fie putin acid si destul de picant, fiindca pâinea si ardeii absorb savoarea,
dar apoi o redau înzecit. Adaugati sare si piper, daca e nevoie, apoi turnati sosul
peste ingredientele de salata, într-un castron mare. Amestecati usor salata timp de
un minut.
Dup:i mine, cel mai bine e sa serviti panzannella într-un castron mare, asezat în
mijlocul mesei, de unde se serveste toata lumea. Dupa ce ati amestecat salata, ati
gustat-o, ati potrivit-o de sare si piper si ati amestecat-o din nou, stergeti marginile
castronului si asezati uniform fileurile de ansoa peste salata. Presarati frunzele de
telina, putin busuioc si stropiti cu niste ulei de m~isline. Lasati salata sa stea
15 minute înainte de a o servi; puteti s-o lasati pe masa pân:i la o ora.
Poate vi se pare prea multa osteneala pentru o salata - si, într-adevar, e mai comod
sa desfaci o punga cu frunze gata sp~ilate - dar de câte ori am facut-o si am mâncat-
o cu niste pui prajit În putin ulei, cu sar~ si piper, într-o zi frumoasa de vara ...
a fost o adevarata placere si chiar a meritat. Incercati!
Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazieReteta de gogosari in sos de mustar. Cum prepari gogosari in sos de mustar reteta delicioasa.
Gogosari in sos de mustarRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii