autor:

Doina  Varga

» » , Mancaruri cu carne, Retete de Craciun

Sarmale cu carne de porc si varza acra in dovleac

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 30 decembrie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 30 decembrie 2009

Ingrediente
700 g carne tocata porc,, 500 g carnati de casa afumati,, 1 varza acra de aproximativ 2 kg,, 150 g orez,, 2 cepe,, 1-2 morcovi,, 2-3 rosii,, 100 g ketchup rosii si ardei rosii,, 100 ml bulion,, 2 ardei grasi rosu/verde (gogosari),, 2 cuburi/lingurite concentrat costita afumata/ciuperci,, 20 ml ulei,, 1 legatura marar si parunjel,, 7-8 foi de dafin,, sare, piper, paprika, cimbru,, , 1/2 dovleac mai marisor (de placinta)

Dificultate: Medie Timp: 2h 15 min

17 voturi

Mod de preparare

Sarmalele sunt nelipsite pe masa de sarbatori, iar daca le fierbeti in dovleac va veti bucura de ceva nou, surprinzator si deosebit. Merita sa incercati.
Curatati, tocati si caliti in ulei cepele cu morcovul ras, adaugati ketchup, concentratul si orezul si lasati pana scade zeama. Amestecati cu carnea tocata, verdeata tocata si dregeti gustul de sare, piper, cimbru, paprika.

Taiati frunzele de varza acra in bucati potrivite. Incepeti sa infasurati sarmalutele. Scobiti dovleacul de miez, lasati doar 1 cm de coaja (miezul il puteti folosi la o placinta cu ludaie sau la o mancarica delicioasa) umpleti-l cu sarmalute, asezati-l in mijlocul unui vas termorezistent (sau o cratita mai mare) , iar de jur imprejur asezati radial celelalte sarmale, pana le terminati. Taiati carnatii felii mai grosute si asezati-le pe marginea vasului si peste sarmalele din dovleac.
Decorati radial cu fasii de ardei gras (gogosar), turnati bulionul si apa pana acopera sarmalutele, presarati cu cimbru, adaugati foile de dafin si verdeata, apoi dati vasul cuptor, la foc potrivit, cam 90 minute. Aveti grija sa nu scada prea mult zeama, eventual completati cu putina zeama de varza si mai lasati vreo 20 minute pana se rumenesc frumos.
Scoateti pe un platou dovleacul umplut cu sarmalute si asezati langa el mai multe sarmale, felii de carnati, varza. Decorati cu verdeata.
Pe farfurii puneti cate 2-3 sarmale, garnisiti cu fasii de ardei gras (gogosar) si verdeata. Cine doreste, smantana si mamaliguta.
Pofta buna si sarbatori fericite.
Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale cu carne de porc si varza acra in dovleac" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Chili con carne

Chili con carne

Se caleste ceapa, apoi se adauga carnea. Cand carnea a inceput sa se prajeasca, se adauga condimentele

11 voturi    2 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne
Rulouri de pui

Rulouri de pui

Fileurile din piept de pui se bat bine se condimenteaza se pun pe cate o folie de aluminiu pe fiecare

3 voturi    5 comentarii
2h
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Fara foto

    pryntesa (Bucatar sef):

    ideea ar fi extraordinara dak ar fi shi realizabila.am incercat retzeta dar rezultatul a fost un dezastru...sarmalele din interiorul dovleacului erau complet reci ,iar dovleacul era inmuiat, franjuri..nici macar putzina aroma nu au capatat sarmalele de la dovleac.. deci a trebuit sa stau toata seara sa refac totul... am luat mare tzeapa!

  • 10 comentarii
  • Fara foto

  • nils holgersson

    nils holgersson (Chef de cuisine) , 31 august 2011

    pentru a nu se distruge dovleacul, iar sarmalele sa fie bine facute, cred ca trebuie incalzit la cuptor cateva ore la foc mediu 175-200 grade. asa cred, nu am incercat.

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 13 mai 2010

    O reteta minunata!

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 08 ianuarie 2010

    Ingenios.

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 06 ianuarie 2010

      Multumesc mult. Ma bucur ca v-a placut. La multi ani, 2010!

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 04 ianuarie 2010

      Am luat dovleac sa fac si eu sarmale in dovleac,am vazut o reteta in click,dar mi-au mancat copii dovleacul rotund,la cuptor,asa ca le-am facut in cratita pana la urma.Felicitari draga Doina.

    • murigneau

      murigneau (Chef de cuisine) , 04 ianuarie 2010

      Minunat! Sa-mi pastrezi si mie o portie! Felicitari La multi ani si un An Nou 2010 Gustos si santos!

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 04 ianuarie 2010

      Multumesc mult, dragi prietene.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 03 ianuarie 2010

      Foarte bun si ingenios!

    • vera

      vera (Chef de cuisine) , 31 decembrie 2009

      ft bune!si mai bune cu smantana si mamaliguta!

    • lumi

      lumi (Chef de cuisine) , 31 decembrie 2009

      o idee extraordinara! Felicitari, Doina!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h 15 min

17 voturi

Ingrediente

  • 700 g carne tocata porc,
  • 500 g carnati de casa afumati,
  • 1 varza acra de aproximativ 2 kg,
  • 150 g orez,
  • 2 cepe,
  • 1-2 morcovi,
  • 2-3 rosii,
  • 100 g ketchup rosii si ardei rosii,
  • 100 ml bulion,
  • 2 ardei grasi rosu/verde (gogosari),
  • 2 cuburi/lingurite concentrat costita afumata/ciuperci,
  • 20 ml ulei,
  • 1 legatura marar si parunjel,
  • 7-8 foi de dafin,
  • sare
  • piper
  • paprika
  • cimbru,
  • 1/2 dovleac mai marisor (de placinta)

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

125 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

nils holgersson (Chef de cuisine)

pentru a nu se distruge dovleacul, iar sarmalele sa fie bine facute, cred ca trebuie incalzit la cuptor cateva ore la foc mediu 175-200 grade. asa cred, nu am incercat.

Adauga reteta
Retete

din Mancaruri cu carne

Aperitiv din muschiulet de porc Aperitiv din muschiulet de porc

Ungem muschiuletul cu 40 ml ulei de masline, apoi il condimentam cu sare, piper, cimbru, boia si usturoi (pisat sau strivit cu lama

7 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Aperitive
Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat

se incinge untura sau uleiul, se prajeste puiul taiat bucati, se adauga ceapa taiata marunt, se stinge cu vinul ( pana nu mai are miros

3 voturi    2 comentarii
3h
Mancaruri cu carne
Vinete umplute