autor:

Doina  Varga

» » Mancaruri cu carne

Sarmalute in foi de stevie (tei, vita, gulie)

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 16 mai 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 16 mai 2009

Ingrediente
350 carne pui (manzat, porc), 20-25 frunze de stevie mai mari (vita, tei, gulie), 2-3 linguri orez, 1 legatura ceapa verde, 1 morcov, cateva ciuperci, marar, patrunjel, 1 rosie, 300 ml bulion sau bors, 100 ml ketchup din rosii si ardei rosu, 2 linguri pesmet, 100 ml smantana, sare, piper, 20 ml ulei, 1 cub concentrat costita afumata

Dificultate: Medie Timp: 1h

34 voturi

Mod de preparare

Carnea se toaca (sau folositi carne tocata).
Intr-o tigaie mai mare puneti putin ulei si incepeti sa caliti ceapa verde tocata, morcovul ras, ciupercile tocate, concentratul de costita. Adaugati verdeata tocata, ketchup (sau o rosie si un ardei tocate marunt).
Dupa vreo 10 minute adaugati orezul ales si spalat si mai caliti pana ce compozitia nu mai are zeama.
Luati de pe foc tigaia si rasturnati continutul intr-un lighenas. Puneti condimente si 2-3 linguri de pesmet (pesmet facut in casa, din miez de paine uscat si faramitat, nu din comert). Nu puneti paine inmuiata in apa pentru ca se inmoaie compozitia si se infasoara greu.
Stevia (sau ce frunze aveti) se spala cu apa fierbinte, nu se opareste pentru ca se va rupe la infasurat. Numai vita de vie se opareste mai tare. Puteti folosi deodata mai multe feluri de frunze. Gustul va fi special.
Se infasoara sarmalutele. Eu le fac cam de 5-6 cm. Vor iesi aproximativ 40-50 bucati.
Se pun intr-un vas de Jena sau intr-o tava mai adanca, puneti peste ele borsul sau bulionul, putina apa, daca mai trebuie, si feliile de rosii. Acoperiti cu folie de aluminiu si dati la cuptor, la foc mic, cam 30 de minute. Luati folia si mai lasati in cuptor inca 5-10 minute tot la foc mic.
Se servesc cu smantana si eventual putin ketchup pentru decor.
Pofta buna.
Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute in foi de stevie (tei, vita, gulie)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Ciulama de pui cu  ciuperci

Ciulama de pui cu ciuperci

Se taie pieptul cubulete, se condimenteaza si se prajeste usor pana isi schimba culoarea. Separat

13 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne
Tocanita din ficat de pasare

Tocanita din ficat de pasare

Ficatul spalat ,il punem la frigider,intr-un bol cu lapte pentru 30’. Maruntim ceapa, usturoil

19 voturi    17 comentarii
1h
Mancaruri cu carne

  • 6 comentarii

  • Doina  Varga

    Doina Varga (Chef de cuisine) , 10 martie 2010

    Dragi prietene, o perioada de timp nu voi mai raspunde la comentariile voastre. Mie imi place de multe ori sa glumesc, dar de aici pana la a fi acuzata de una si de alta este cale lunga. Daca aveti intrebari legate de reteta, va rog sa imi trimiteti un mesaj privat. Va multumesc anticipat.

  • Doina  Varga

    Doina Varga (Chef de cuisine) , 14 august 2009

    Multumesc mult. Ma bucur ca va place. Si eu fac mai des in foi de vita.

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 13 august 2009

    Din frunze de tei am facut,de gulie nu,dar tot cele in foi de vita le bat pe toate(dupa gustul meu).Si gusturile...stiti...nu se discuta!

    • samoila tudorel

      samoila tudorel (Chef de cuisine) , 14 iunie 2009

      Perfect, spun eu. Frumoase, spune mama si prietena. Mama nu caleste legumele si face niste sarmalute mici, perfecte, cu rabdarea unui chinez. Dar din frunze de tei si gulie nu am mancat, sunt foarte curios!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 14 iunie 2009

      O mancare buna si foarte reusita...Chiar imi place foarte mult.

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 13 iunie 2009

      Doina ...arata minunat !!! Felicitari, esti o bucatareasa exceptionala !!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h

34 voturi

Ingrediente

  • 350 carne pui (manzat
  • porc)
  • 20-25 frunze de stevie mai mari (vita
  • tei
  • gulie)
  • 2-3 linguri orez
  • 1 legatura ceapa verde
  • 1 morcov
  • cateva ciuperci
  • marar
  • patrunjel
  • 1 rosie
  • 300 ml bulion sau bors
  • 100 ml ketchup din rosii si ardei rosu
  • 2 linguri pesmet
  • 100 ml smantana
  • sare
  • piper
  • 20 ml ulei
  • 1 cub concentrat costita afumata

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

135 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

Doina Varga (Chef de cuisine)

Dragi prietene, o perioada de timp nu voi mai raspunde la comentariile voastre. Mie imi place de multe ori sa glumesc, dar de aici pana la a fi acuzata de una si de alta este cale lunga. Daca aveti intrebari legate de reteta, va rog sa imi trimiteti un mesaj privat. Va multumesc anticipat.

Retete

din Mancaruri cu carne

Pilaf cu cocos de tara Pilaf cu cocos de tara

Am taiat si parlit carnea. Am pus-o la fiert pana cand s-a format spuma. Apoi am aruncat prima apa. (Puteti doar sa aruncati spuma si

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Pui cu ciuperci si sos de piper verde Pui cu ciuperci si sos de piper verde

Se taie pulpele de pui in bucati nu prea mari. Ceapa se taie marunt. Ciupercile se spala si se taie felii. Intr-o cratita antiaderenta

0 voturi    0 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne
Sarmalute in Foi de Vita