autor:

Mihaela11

» » Aluaturi si Foietaje

“Sfiha” sau “Lahm bi’ajin”-Placinte cu carne –specific tarilor arabe

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 30 septembrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 30 septembrie 2010

Ingrediente
Avem nevoie de:, Pentru aluat:, -6 pahare de faina cernuta, -2 pahare de iaurt( scos din timp de la frigider ca sa nu fie rece), -1 pahar de ulei, -3 lingurite de drojdie instantanee, -1 lingurita de sare, -1/4 pahar de lapte caldut( pentru framantat sau daca folosim drojdie obisnuita), Pentru amestecul de carne, -3 cepe de marime medie, -1/2 kg carne macinata( vita, oaie), -1/2 pahar de ulei sau margarina, -1 lingurita de sare, -1/2 lingurita condiment” all spice”, -1/2 lingurita scortisoara macinata, -1/4 lingurita piper proaspat macinat, -3/4 pahar de iaurt, -2 linguri pasta de susan( tahini), -4 rosii de marime medie, -2 linguri de otet, -1/2 pahar seminte de pin( snobar)

Dificultate: Medie Timp: 2h 30 min

36 voturi

Mod de preparare

Faina se amesteca 2 minute cu drojdia instantanee; se adauga apoi restul ingredienteleor si se framanta 20 de minute.
Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasasa se dospeasca la cald cca 1 ora.
In acest timp se pregateste carnea.
Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei 5 minute ; se adauga carnea, sarea si condimentele si se lasa la foc potrivit inca 10 minute.
Se scoate intr-un castron si se adauga rosiile trecute prin masina de maruntit salata si restul ingredientelor.
Se intinde o foaie de aluat de cca ½ cm grosime.
Se taie cu ajutorul unei forme cercuri de cca 8 cm diametru, care apoi se intind pana se obtine o forma ovala.
Tavile se ung cu ulei sau margarina.
Se pun in tavi placintele astfel obtinute si pe fiecare se pune cate o lingura de umplutura de carne.
Se presara cu seminte de pin( snobar).
Se mai lasa in tavi sa cresaca inca 10 minute.
Se dau la cuptorul incalzit in prealabil la 220 de grade.
Se coc cca 12-15 minute, sau pana s-au rumenit.
Se servesc calde cu iaurt.
Plusul de aluat se poate folosii la placinte cu telemea de oaie sau rulouri cu crenvursti.
Pofta buna!
“Sfiha” sau “Lahm bi’ajin” sunt niste placinte cu carne specific regiunii Levant( Siria,Liban,Iordania,Palestina si Irak) si care au fost introduse si in tarile Americii de Sud( Brazilia, Argentina) de imigrantii din aceste tari.
Caracteristica lor este faptul ca sunt descoperite; aspectul este asemanator unei pizze mici.
Exista multe variatii in prepararea carnii: in Liban si Siria se adauga suc de rodii sau suc de lamaie si piper alb.
Aluatul poate fi aluat simplu de paine; in Iordania aluatul se imparte in mici sfere , care apoi se inmoaie in ulei de masline si apoi se intand cu mana direct in tava unsa de asemenea cu ulei de masline.
In Palestina se intinde aluatul pe planseta, se acopera cu umplutura de carne , se ruleaza si se taie rondele , care se pun in tava unsa cu ulei; se obtin niste placinte melcisiori.
Exista in tarile arabe niste cuptoare speciale pentru coacerea acestor placinte; sunt mai mari si economisesc mult timp .
Daca ti-a placut reteta noastra "“Sfiha” sau “Lahm bi’ajin”-Placinte cu carne –specific tarilor arabe" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Tort aperitiv

Tort aperitiv

Faina cernuta se amesteca cu drojdia uscata, apoi se adauga uleiul, zaharul, sarea si apa calduta.

4 voturi    6 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje
Rulada cu ciuperci

Rulada cu ciuperci

Pentru aluat amestecam branza cu laptele, uleiul si sarea si apoi adaugam faina amestecata in prealabil

13 voturi    8 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 2 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • samira2

    samira2 (Chef de cuisine):

    Intradevar,este o reteta foarte buna si delicioasa,o prepar ori de cate ori am ocazia si familia mea este foarte incantata.Nu este deloc grea si daca avem la indemana toate ingredientele necesare iese ceva deosebit.

  • Lucia

    Lucia (Chef de cuisine):

    Am facut placintele cu carne dupa reteta ta si mi-au iesit foarte bune! Sunt foarte gustoase si hranitoare!

  • 16 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Aida Lamay , 22 iulie 2014

    Bun....

  • Fara foto

    Liviu Horoba , 13 mai 2014

    se poate folosi lipia libaneza si este la fel de buna si mult mai repede de preparat

  • samira2

    samira2 (Chef de cuisine) , 10 septembrie 2013

    Intradevar..delicioasa.

    • Lucia

      Lucia (Chef de cuisine) , 18 aprilie 2011

      Foarte apetisanta... am s-o incerc imediat!

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 04 decembrie 2010

      Multumesc , esti invitata sa o gusti!!!!!!

    • lumi

      lumi (Chef de cuisine) , 04 decembrie 2010

      Imi place...yamyyy, yamiii! Felicitari, Cami!

    • Eugenia Bogdan

      Eugenia Bogdan (Chef de cuisine) , 06 octombrie 2010

      Interesanta reteta, merita incercata!!!

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 04 octombrie 2010

      Apetisanta!..si va cred ca este si gustoasa!!!

    • Fara foto

      mira (Chef de cuisine) , 03 octombrie 2010

      O reteta deosebita!

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 03 octombrie 2010

      Multumesc mult Ade si Cami!

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 03 octombrie 2010

      Parfum de 1001 de nopţi! Mulţumim, Seherezada, că frumos spui tu poveştile culinare! Pozele adeveresc realitatea, doar noi visăm!

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 03 octombrie 2010

      Zice Mihaela:"Va asigur ca este una dintre cele mai gustoase mancaruri arabe. " Sint de acord cu tine.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 02 octombrie 2010

      Multumesc pentru aprecieri! Va asigur ca este una dintre cele mai gustoase mancaruri arabe.

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 02 octombrie 2010

      Mmmm,ce bun e;mi-ai facut pofta,Mihaela.De mult n-am facut. Mari,alege reteta asta:si daca nu ai pasta de susan,nu pui. E buna,dar... Eu pun si niste ardei iute,crud,tocat.

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 02 octombrie 2010

      Ma ametesti cu retetele tale, foarte apetisante si deosebite pentru mine! Nici nu stiu pe care s-o aleg ca s-o incerc? Oricum le-am notat pe toate.

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 02 octombrie 2010

      O bunãtate!!!aratã super apetisant:)

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h 30 min

36 voturi

Ingrediente

  • Avem nevoie de:
  • Pentru aluat:
  • -6 pahare de faina cernuta
  • -2 pahare de iaurt( scos din timp de la frigider ca sa nu fie rece)
  • -1 pahar de ulei
  • -3 lingurite de drojdie instantanee
  • -1 lingurita de sare
  • -1/4 pahar de lapte caldut( pentru framantat sau daca folosim drojdie obisnuita)
  • Pentru amestecul de carne
  • -3 cepe de marime medie
  • -1/2 kg carne macinata( vita
  • oaie)
  • -1/2 pahar de ulei sau margarina
  • -1 lingurita de sare
  • -1/2 lingurita condiment” all spice”
  • -1/2 lingurita scortisoara macinata
  • -1/4 lingurita piper proaspat macinat
  • -3/4 pahar de iaurt
  • -2 linguri pasta de susan( tahini)
  • -4 rosii de marime medie
  • -2 linguri de otet
  • -1/2 pahar seminte de pin( snobar)

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

samira2 (Chef de cuisine)

Intradevar..delicioasa.

Adauga reteta
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    6 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Paine cu orez Paine cu orez

Fierbeți orezul si lăsați sa se răcească, il puneți in strecurătoare si lăsați sa se scurgă, apoi puneți in blender si il

0 voturi    0 comentarii
2h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Cornulete cu sunca si cascaval