“Sfiha” sau “Lahm bi’ajin”-Placinte cu carne –specific tarilor arabe

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
“Sfiha” sau  “Lahm bi’ajin”-Placinte  cu carne –specific tarilor arabe

Ingrediente

  • Avem nevoie de:
  • Pentru aluat:
  • -6 pahare de faina cernuta
  • -2 pahare de iaurt( scos din timp de la frigider ca sa nu fie rece)
  • -1 pahar de ulei
  • -3 lingurite de drojdie instantanee
  • -1 lingurita de sare
  • -1/4 pahar de lapte caldut( pentru framantat sau daca folosim drojdie obisnuita)
  • Pentru amestecul de carne
  • -3 cepe de marime medie
  • -1/2 kg carne macinata( vita, oaie)
  • -1/2 pahar de ulei sau margarina
  • -1 lingurita de sare
  • -1/2 lingurita condiment” all spice”
  • -1/2 lingurita scortisoara macinata
  • -1/4 lingurita piper proaspat macinat
  • -3/4 pahar de iaurt
  • -2 linguri pasta de susan( tahini)
  • -4 rosii de marime medie
  • -2 linguri de otet
  • -1/2 pahar seminte de pin( snobar)

Mod de preparare

Faina se amesteca 2 minute cu drojdia instantanee; se adauga apoi restul ingredienteleor si se framanta 20 de minute.

Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasasa se dospeasca la cald cca 1 ora.

In acest timp se pregateste carnea.

Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei 5 minute ; se adauga carnea, sarea si condimentele si se lasa la foc potrivit inca 10 minute.

Se scoate intr-un castron si se adauga rosiile trecute prin masina de maruntit salata si restul ingredientelor.

Se intinde o foaie de aluat de cca ½ cm grosime.

Se taie cu ajutorul unei forme cercuri de cca 8 cm diametru, care apoi se intind pana se obtine o forma ovala.

Tavile se ung cu ulei sau margarina.

Se pun in tavi placintele astfel obtinute si pe fiecare se pune cate o lingura de umplutura de carne.

Se presara cu seminte de pin( snobar).

Se mai lasa in tavi sa cresaca inca 10 minute.

Se dau la cuptorul incalzit in prealabil la 220 de grade.

Se coc cca 12-15 minute, sau pana s-au rumenit.

Se servesc calde cu iaurt.

Plusul de aluat se poate folosii la placinte cu telemea de oaie sau rulouri cu crenvursti.

Pofta buna!

“Sfiha” sau “Lahm bi’ajin” sunt niste placinte cu carne specific regiunii Levant( Siria,Liban,Iordania,Palestina si Irak) si care au fost introduse si in tarile Americii de Sud( Brazilia, Argentina) de imigrantii din aceste tari.

Caracteristica lor este faptul ca sunt descoperite; aspectul este asemanator unei pizze mici.

Exista multe variatii in prepararea carnii: in Liban si Siria se adauga suc de rodii sau suc de lamaie si piper alb.

Aluatul poate fi aluat simplu de paine; in Iordania aluatul se imparte in mici sfere , care apoi se inmoaie in ulei de masline si apoi se intand cu mana direct in tava unsa de asemenea cu ulei de masline.

In Palestina se intinde aluatul pe planseta, se acopera cu umplutura de carne , se ruleaza si se taie rondele , care se pun in tava unsa cu ulei; se obtin niste placinte melcisiori.

Exista in tarile arabe niste cuptoare speciale pentru coacerea acestor placinte; sunt mai mari si economisesc mult timp .

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Se taie ceapa pestisor si se caleste in 2 linguri ulei.

Ghiveci de legume cu oua romanesti
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ceapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata
Negresa cu glazura de ciocolata.

Negresa cu glazura de ciocolata.

Negresa cu glazura de ciocolata.
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor