Ingrediente
Conuri de brad (molid, pin), zahar, lamai
Dificultate: Medie | Timp: 2h
111 voturi
Mod de preparare
Siropul din conuri de brad se face din conuri de molid sau din conuri de pin deoarece brad veti gasi mult mai greu (vorba lui Toma Caragiu: "O, molid frumos !, O, molid frumos !").
Pentru a culege conuri de "brad", incercati asa cam prin luna mai sa va duceti in excursie prin zonele cu paduri de conifere, sa incercati sa surprindeti zgomotul specific al drujbelor si apoi sa va faceti de lucru prin preajma acestor taietori de lemne, apropiindu-va cu blandete pentru a nu-i speria ...
Conurile de molid au culoare roscat inchis sau verzui deschis, sunt consistente, tari si lipicioase, avand pana in 10 cm lungime.
Conurile se pun intr-un vas mai mare, se toarna apa rece pana sint acoperite bine si se lasa la macerat o zi. Se fierb apoi circa o ora. Prin fierbere, conurile se decoloreaza, se inmoaie si rezulta o zeama rozie (din conurile roscate). Se mai lasa o zi intreaga (sau o noapte) pentru-ca zeama sa extraga cat mai mult din esenta conurilor. Pentru a obtine cat mai mult suc, dupa separarea printr-o strecuratoare, conurile se preseaza puternic. Zeama astfel obtinuta se strecoara printr-o sita deasa si apoi prin tifon dublu (sau ceva asemanator). Se adauga zahar aproximativ in cantitate egala cu zeama (1 l zeama - 1 Kg zahar) si se fierbe pana cand siropul se leaga bine. Spre sfarsitul fierberii, se poate adauga o lingurita de zeama de lamaie la 1 Kg de zahar folosit. Siropul fierbinte se mai strecoara o data prin tifon dublu, dupa care se toarna in sticle sterilizate, incalzite si se inchid etans.
Toma Elisoara-narcissa , 15 mai 2015
este foarte bun .... il prepar in fiecare an ...
Lya Ruha , 01 mai 2014
Multumesc pt sfaturi !
Susana Valean , 25 ianuarie 2014
tratament bun
Valentin Vlad , 23 noiembrie 2013
se poate costipa din el
Ionut Marin , 24 iunie 2013
multumesc petru sfaturi intradevar este foarte bun.
Carmen Iordanescu , 16 iunie 2013
este foarte bun si ca tratament pentru diferite boli respiratorii, si, de plamani....
Livia Carstea , 15 iunie 2013
De la tine am primit un sfat util. Multumesc! DACA MAI STII SI ALTE RETETE MINUNATE, TE ROG NU LE TINE SECRETE.
Bogdana Mihaela Bersan , 21 mai 2013
Imi place tare mult.Mai ales paragraful al treilea. Hi hi hi!
constanta proca (Chef de cuisine) , 17 iunie 2010
O bunatate !
constanta proca (Chef de cuisine) , 28 mai 2010
E foarte bun.
GABRIELA , 27 mai 2010
SI EU AM FACUT SI A IESIT FOARTE BUN
Madalina , 30 aprilie 2010
interesante comentarii despre culesul conurilor! :)))
iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 12 martie 2010
Foarte interesant,felicitari!